“We have met the enemy, and he is (s).”

Mona Sahlin

We have met the enemy, and he is us. Så lyder en ofta citerad rad ur Pogo, en politisk satirserie från mitten av förra seklet. I den ursprungliga seriestrippen var budskapet environmentalistiskt, men det är så användbart att det har förekommit i många olika sammanhang sedan dess. Det dök upp i mina tankar när jag läste rapporteringen kring den pågående socialdemokratiska partikongressen. Men den som uttalar orden i min tankebild är inte, som man kanske skulle kunna tro, en allianspolitiker; utan en sosse, som med fasa ser hur Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti flyttar sin retorik, och sin politik, mer och mer åt höger.

Egentligen är konceptet ganska sunt och en favorit i repris av Alliansens valvinnande strategi från 2006: kopiera väl valda delar av den andra sidans politik, behåll några lättsmälta kärnfrågor att basunera ut över folket såsom representativa för den egna sidan, och gå i koalition med två eller tre mer nischade partier som ett alibi mot kritik från längre höger-/vänsterut. Inte ens vänsterpartiet klarade av att motstå den ljuva doften av regeringsmakt utan inordnade sig snällt under Socialdemokratins paraply, trots att partiet i retoriken (och många av dess väljares åsikter) i själva verket ligger så långt ifrån den “nya” socialdemokratin man kan komma.

Förvisso är det bara svårartat vilseledda människor som fortfarande tror att det idag finns ett vettigt alternativ till kapitalismen, givet att man också vill bevara sådana värdsliga ting som grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Men det är förstås en helt annan diskussion. Faktum kvarstår att de rödgröna, enligt mångas sätt att se på saken, numera är mer blå än röda. Vänsterpartiet hovrar någon procentenhet ovanför 4%-spärren i undersökningarna.

För mig som högerliberal är allt detta naturligtvis strålande. Oavsett vilken sida som vinner valet nästa år kommer Sverige att förbli ett bättre land än det var 2006, efter nästan två decennier av vänsterstyre. Jag hoppas emellertid ändå på en seger för Alliansen, annars riskerar den positiva utvecklingen att avstanna. Hur mycket av Reinfeldts politik Mona än tar efter så är originalet alltid bäst.

One thought on ““We have met the enemy, and he is (s).”

  1. VÄGRA SHARIALAGSTIFTNING I SVERIGE! SKRIVA PÅ PETITION TILL RIKSDAGEN-http://www.petitiononline.com/swsharia/petition.html

Comments are closed.