Kärnan

Jag anser att var och en har rätt att frivilligt sluta avtal om utbyte av tjänster och kapital. Så länge denna frivillighet föreligger har jag ingen rätt att lägga mig i vad dessa självständiga vuxna personer tar sig för – det angår helt enkelt inte mig.

Ovanstående rader hittade jag i en diskussion om sexköp (i sig mycket läsvärd), men de summerar faktiskt på ett elegant sätt grunden för rätt många av mina politiska åsikter:

 • Arbetsrätten – gärna kollektivavtal, men den som vill stå utanför ska naturligtvis få göra det, arbetsgivare som arbetstagare.
 • Alkohollagen – varför ska staten bestämma var eller när jag får köpa alkohol, eller när krogen ska stänga på kvällen?
 • Apoteksmonopolet – se ovan, men byt ut alkohol mot medicin och krogen mot apoteket. Lyckligtvis snart ett minne blott!
 • Sexköpslagen – om två människor vill ha sex har politikerna inget att göra med hur eller varför, så länge det är frivilligt.

Och så vidare. Man kan förstås generalisera det hela ytterligare, till något som kommer ännu närmare den liberala grundtanken att staten ska ge fan i allt utom det som är absolut nödvändigt för medborgarnas väl och ve (och mycket av det kan man i sin tur överlåta åt privata aktörer, som gör ett bättre jobb!), men ställer man upp på det ovanstående så är man förmodligen tillräckligt klok för att lista ut resten utan att behöva läsa det på någons blogg.

5 thoughts on “Kärnan

 1. &%#%¤/&@!!! Har blogge återuppstått?! Fan! Kommer ju ta år att läsa ifatt… Skönt iaf!!!!

 2. Att avgränsa alkohol, mediciner och prostitution handlar ju just om folks väl och ve. Alla tre skadar om missbrukat eller bara brukat vid fel tillfälle. Och om du anser dig ha rätten att riskera skada dig själv så borde ingen ha skyldigheten att hjälpa dig när detta händer… Om du anser dig ha rätten att riskera andra borde de ha rätten att riskera dig. Logiskt.

  Och hur tusan kontrollerar du frivillighet?

  Privata företag kan vara en bra idé så länge det följer skyldigheter med deras rättigheter möjligheter. Inga ockerpriser, ingen vanvård, osv osv.

 3. Naturligtvis förväntar jag mig inget mindre än att ansvar följer med frihet. Får jag friheten att köpa öl en söndag så accepterar jag förstås ansvaret för att inte dricka mig alkoholiserad. (Som om bristen på söndagsöppna Systembolag hindrar någon från att bli alkoholist idag…)

  Problemet är att man genom svepande förbud mot (exempelvis) alkoholförsäljning straffar även de som sköter sig. Den nuvarande lagstiftningen ger uttryck för åsikten att folk är små barn som inte kan hantera ansvaret som mer frihet medför. Jag tycker tvärtom.

 4. Att “kontrollera” frivillighet fungerar alldeles utmärkt. Om någon blir utsatt för något mot dennes vilja tenderar han eller hon nämligen inte att hålla käften om det, ifall hjälp finns att få. Om det inte gick att “kontrollera frivillighet”, hur skulle man då beivra ett brott som t ex rån?

  Ofrivilligt sex, även känt som våldtäkt, är för övrigt förbjudet även utan sexköpslagen.

 5. Slutligen; det fina med privata företag är att de (i bästa fall) verkar på en fri marknad där det råder konkurrens. I en sådan miljö kommer det företag som inte uppfyller sina åtaganden mot kunderna att bestraffas automatiskt, genom att alla deras kunder går till andra företag. Inga kunder = inga pengar.

Comments are closed.