Skivcentrum är dött, länge leve…?

Estrad

Min rofulla lördagspromenad på flykt från bakfyllan tar plötsligt en oönskad vändning. Vart har mitt favoritfik tagit vägen? Skylten är nedplockad. Ordet “Skivcentrum” kan fortfarande anas i glaset men hela fasaden är täckt av brun byggpapp. Har de slagit igen? Nej, nej, nej! Förvisso finns det väldigt många fik i Sundbyberg varav majoriteten ligger inom behagligt gångavstånd från min lya, men Skivcentrum var liksom speciellt. Min oas. Inte för att jag någonsin köpte en enda skiva där, men de mysiga fåtöljerna, den utmärkta servicen och kaffet från Johan & Nyström fick mig att återvända, helg efter helg. No more.

Lommar besviket tillbaka längs Sturegatan och får syn på en skrikrosa skylt som förkunnar: “Skivcentrum har flyttat.” Logotypen och namnet (estrad? e-strad?) får mig att tänka på något från dotcom-eran, men när jag så småningom hittar en matchande skrikrosa fasad några hus ned på Stationsgatan råder inga tvivel längre. Skylten förkunnar: “café & mp3”. Ett hopp tänds i min (fortfarande ömma) hjärna om en modern skivhandel där digital musikdistribution möter gott kaffe och service med ett leende. Detta måste jag se!

Resolut och fylld av naiv hoppfullhet kliver jag in genom dörren. Allting ser nytt och fräscht ut, stället är fullt av folk som sörplar kaffe i välstoppade fåtöljer. Några mp3:or går dock inte att hitta och kön till kassan är lång. Personalen uppför sig mer som deltagare i ett rollspel om usel gruppdynamik än som serveringspersonal på ett café. I den del av lokalen som är dedikerad till skivförsäljning finns nästan inga kunder men däremot två(!) säljare som står och snackar sinsemellan. Bakom cafédisken springer ett par unga tjejer förvirrat fram och tillbaka. Den ena är uppenbarligen den andras chef. Hon slungar ur sig kommandon med barsk röst och ett rasande tempo i vilket den andra har uppenbara svårigheter att hänga med.

Med växande irritation beskådar jag spektaklet från min plats längst bak i kön. Chef-tjejen blir mer och mer irriterad på sin undersåte, denna tycks å andra sidan ha problem med göromål som kan tyckas extremt grundläggande för en caféanställd, såsom att förflytta grädde från en behållare till en annan. Gordon Ramsay skulle ha ett par saker att säga. Framför mig i kön står dessutom en hoper halvgamla Fru Tält-instanser i lila hattar som trots sin ålder ännu inte har fattat det där med att bestämma vad man vill ha innan man kommer till kassan.

Så småningom ska det sista tältet beställa och hon ber om en sojalatte (alltså en latte gjord på sojamjölk för veganer, eko-tokar och andra stollar). “Du måste göra en latte!” fräser chef-tjejen åt slav-tjejen. “Det kan jag inte” molar hon. “KAN DU INTE GÖRA EN LATTE?” gormar chefen och ser ut som om hon ska spräcka en ådra i pannan. Jag orkar inte mer utan vänder på klacken och går ut. Är detta vad mitt favoritfik har förvandlats till, något slags vuxendagis med tillhörande skivloppis där gamla ruckel dricker låtsaskaffe?

Vill bara gå hem och sura framför datorn, men på vägen fastnar jag utanför Tre Med Café på Fredsgatan. Jag har varit där förut men stället har aldrig fallit mig i smaken. Nu ser det lite halvstängt ut, men dörren är öppen och det tycks finnas folk i lokalen. Kaffesugen som jag är så går jag in. “Det är stängt” – förklarar killen bakom disken. “Butiken har bytt ägare så jag är bara här och städar. Men det finns kaffe om du vill ha, gratis.” Han pekar på en kanna rykande bryggkaffe som står på disken. Två minuter senare är jag tankad med kaffe och lycklig igen. Det finns hopp för Sundbyberg trots allt!

2010-01-10: Denna artikel har en fortsättning. Läs gärna den.

3 thoughts on “Skivcentrum är dött, länge leve…?

  1. underbart! det är så fascinerande att trots en av de längsta obligatoriska skollängderna på planeten jorden tycks så få ha lärt sig grundläggande logistik i plugget. detta är kanske ett bra nytt ämne att hantera att det kommer flera kunder samtidigt. rfsu gnölar om att få lära ut avancerade tekniker till kidzen på lågstadiet men som stressad kund skulle jag önska man prioriterade kundkö-ämnet högre.

    en eloge till den städande killen. mer av sånt!

  2. *bwahaha* Man kan ju undra vad de hade för anställningskrav på det första stället, masochistisk personlighet kanske? Tur att sagan slutade gott, det var riktigt läskigt ett tag!

  3. Jag är oerhört glad över att se hur andra lojala sundbyberg bon snabbt kunde see hur stadens bästa Café bara dog ut….. Skivcentrum som stängdes igen p.g.a svek och omoral!! synd om de nya ägarna som lurats av dess personer som övertygat dem att de skulle vinna på att flytta över verksamheten till nya lokaler….. Tur för de gamla ägarna att bli av med A laget och få in ny tänkande till det blivande Fashion Cafe….
    skapa något kan göras lätt men hålla ribban högt är inte för alla

Comments are closed.