Ekoterroristerna slog sönder sin svindyra leksak

Om det är något som upprör mig är det folk som ställer sig över lagen och är beredda att stjäla resurser, förstöra egendom, skada oskyldiga människor – i extrema fall begå mord – för att man har stora illusioner om att förändra samhället men saknar tålamodet – eller kompetensen – att få igenom dessa förändringar med lagliga medel. Det kan vara att införa kommunism/nazism/anarki, hindra svensk vapenexport, hindra folk med “fel” åsikter från att utnyttja sin grundlagsskyddade yttrandefrihet eller olika åtgärder i syfte att “rädda” mindre eller helt oundgängliga delar av planeten vi bor på.

I just det här fallet handlar det om valjakt. Specifikt den som japanska medborgare ägnar sig åt. Valjakten, som sker huvudsakligen i vetenskapligt syfte, är omgiven av viss kontrovers; det finns pågående dispyter mellan bland andra Japan och Australien angående hur mycket valjakt som skall tillåtas och under vilka former. Emellertid åtnjuter valjakten ett starkt folkligt stöd i Japan, köttet är mycket efterfrågat och Japan är långt ifrån det enda land som jagar val – exempelvis Norge gör detsamma, då huvudsakligen i kommersiellt syfte. Inget av detta tycks dock bekymra aktivisterna i Sea Shepherd, ett gäng Greenpeace-rejects som använder våldsamma metoder för att försöka stoppa den japanska valjakten.

Det som nu hänt är att aktivisterna – eller terroristerna, för vad kallar man annars dem som med våld eller hot om våld angriper civila? – fick sin tiomiljonersbåt Ady Gil rammad av ett japanskt valfångsfartyg. Innan sammanstötningen hade aktivisterna försökt sabotera valfångsfartyget genom att kasta ut en lina som skulle fastna i fartygets propeller och roder. Man hade även beskjutit besättningen med grön laser och illaluktande syrabomber. Långt ifrån den “oprovocerade attack” som Paul Watson, ledare för Sea Shepherd, vill få det till.

Man kan även fråga sig hur en toppmodern 50-knops trimaran, till ett värde av nära tio miljoner kronor, kan misslyckas med att hålla sig undan för en gammal skorv från 70-talet. Shonan Maru no.2, det andra fartyget som var inblandat i krocken, har en publicerad maxhastighet på 12 knop! Det är egentligen rätt uppenbart, skeppen kan bara ha kommit så nära varandra eftersom besättningen på Ady Gil genomförde ett våldsamt angrepp på Shonan Maru no.2 – något som dessutom finns dokumenterat i ett flertal filmklipp. Som man bäddar, får man ligga!

Jag har inget specifikt mot, eller för, valjakt. Det är förstås onödigt att utrota hela djurarter men den jakt som sker är knappast så omfattande att det finns någon större risk för det (se Wikipedia). Något jag däremot emotsätter mig kraftigt är små patetiska “aktivister” som tror sig kunna trycka ner sina åsikter i halsen på andra med destruktiva metoder, oavsett om våldet riktar sig mot sak eller person. Dessa aktivister tenderar dessutom att idoliseras av journalister som förmodligen växt upp med Bamse och Stålmannen överst i byrålådan och utan förmåga att särskilja serietidningarnas svartvita moral från verklighetens.

Den här gången kom ingen i Ady Gils besättning till någon större skada. Men terroristernas ledare hotar redan med “upptrappning”. Hur många människoliv är de beredda att offra för en val?

2 thoughts on “Ekoterroristerna slog sönder sin svindyra leksak

  1. Om dessa “miljötomtar” lossade lite på palestinaschalarna så deras hjärnor fick mer syre skulle dom kanske inse att det vore effektivare att lobba för ett förbud mot valjakt istället för att ägna sig åt terrorism…

Comments are closed.