Tragedi får vänsterbloggare att stänga av hjärnan

En av dagens löpsedelsnyheter är att en 61-årig kvinna tagit livet av sig efter att ha fått ett besked om indragen sjukpenning från försäkringskassan. Detta har (oförvånansvärt) fått ett gäng vänsterbloggare att gå igång så att saliven sprutar. Men om vi för ögonblicket bortser från det osmakliga i att använda en persons självmord för att elda på sitt egna ointelligenta hat så är det naturligtvis helt befängt att hävda att det på något vis var “sjukförsäkringsreglerna” eller “arbetslinjen” som dödade henne. Hon var psykiskt sjuk! Brevet kan ha varit droppen som fick bägaren att rinna över, men en frisk människa hade naturligtvis inte reagerat så.

Är man över huvud taget redo att ta sitt liv oavsett anledning så är man uppenbarligen svårartat rubbad till att börja med. Detta är förstås inget individen skall lastas för – man kan inte rå för att man blir sjuk, åtminstone inte i normala fall – men man kan heller inte skylla på reglerna, eller Försäkringskassan, eller dess handläggare. Allting måste inte ha en förövare och ett offer. Samhället kan givetvis inte fungera så att en myndighet skulle låta bli att tillkännage sina beslut bara för att mottagaren kan gå och ta livet av sig. De flesta människor reagerar inte så, sjuka eller ej. Inte heller tror jag att Försäkringskassan är ute efter att framkalla självmord.

Naturligtvis är det aktuella fallet djupt tragiskt. Dock har det ingen egentlig koppling till sjukförsäkringsreglerna. Problemet tycks ha varit dålig kommunikation mellan sjukvård och försäkringskassa. Det spelar ingen roll vad reglerna säger, om fel information kommer fram blir beslutet naturligtvis också fel. Uppenbarligen hade Mari-Louise också själv missat att det pågick mer än en utredning av hennes fall. Trots att detta tydligt framgår i artiklarna finns en tydlig tendens hos särskilt vänsterbloggare att på ett OCD-liknande vis försöka utmåla precis alla problem i samhället som regeringens (läs Alliansens) fel. Intellektuellt ohederligt och i det här fallet direkt osmakligt.

Läs även Den hälsosamme ekonomisten och Kent Persson i samma ämne.

35 thoughts on “Tragedi får vänsterbloggare att stänga av hjärnan

 1. Jaha det var ju lätt avklarat. Hon var rubbad. Jösses. Du verkar ha lika mycket empati som en tegelvägg.
  Men skit du i det omänskliga förfarandet från FK. Gå du vidare i din egen lilla värld och strunta i dina medmänniskor.

 2. “en frisk människa hade inte reagerat så” – nej men reglerna och tillämpningarna klassade henne som “frisk” och då blev det så här

  Jag är en hårt arbetande, frisk, person som snart fått nog av alla parasiterande högljudda egoister. Betalar hög skatt för att de som är/blir sjuka ska ha en dräglig tillvaro. Gå på dem som fuskar istället för att bete er som egoistiska svin!

 3. “Samhället kan givetvis inte fungera så att en myndighet skulle låta bli att tillkännage sina beslut BARA FÖR att mottagaren kan gå och ta livet av sig.”

  Jao ehm, bara o bara.. intressant formulering där.
  Hey, vem vet, med lite flax kanske din fenomenala brist på empati kanske räcker till en skjukskrivning?

 4. Och kritik mot borgarpolitiken får högerbloggare att stänga av hjärnan.

  Det här är något som man från psykiatrin varnat för redan tidigare, när alliansens nya regler skulle införas. Det struntade alliansen i. Outbildade politiker vet alltid bättre än medicinsk expertis, eller hur?

  Javisst är det så att hennes depression är den troliga bakgrunden till självmordet. Och lika troligt är det att det var försäkringskassans benhårda regler och klumpiga hanterande som var den utlösande faktorn. På dig låter det som att hennes sjukdom automatiskt skulle leda till självmord. Så är det inte. Hade ingen utlösande faktor funnits hade heller inget självmord funnits. Och ett besked att du nu förlorar din inkomst är ett hårt slag även för en fullt frisk person. Prova på det någon gång.

  Att fatta ett sådant beslut om en djupt deprimerad människa är antingen okunnigt eller omänskligt. Antingen förstod man inte vad man beslutade eller så struntade man i självmordsrisken. Båda alternativen är anledning till kritik. Normalt, med högern i opposition, hade även de ifrågasatt den här sortens vansinne. Nu går ni visst hellre i försvar.

  Självklart ska myndigheter tillkännage sina beslut. Problemet är att de fattat fel beslut, ett beslut som direkt kostade en sjuk människa livet. Det beslutet grundades på de regler de fått av alliansregeringen, med Fredrik Reinfeldt i spetsen. När det gäller kritik mot försäkringskassans agerande så är det alltid relevant med kritik mot regeringen.

  Ja, hon var psykiskt sjuk. Depression är en allvarlig sjukdom med otäckt hög dödlighet, inte något man fnyser åt. Och med de regler försäkringskassan fått av alliansregeringen finns inte den insikten.

 5. Kanske har du en poäng där. Var det inte en snubbe som tog livet av sig i den första Robinssonsåpan

 6. Är det bra regler då en “uppenbarligen svårartat rubbad” person kan få sin sjukskrivning underkänd?

 7. Även om främsta skälet till att människan i fråga tog livet av sig inte var beskedet från FK så ger det en hint om vart samhället är på väg. Denna typ av tragedier kommer att bli vanligare i ett samhälle som gradvis ställs om från att värna människovärdet till att främst värna marknadsvärdet.

 8. Äntligen någon som har en rimlig syn på det hela.

  De flesta självmord begås av män som känner sig misslyckade, och ofta har det med kärleksproblem och droger att göra. Det betyder ju dock inte att en kvinna inte ska lämna en man därför att hon är rädd att han ska ta livet av sig. Tvärt om. Är en man så labil att han hotar med det, eller t.o.m. gör det, så är han säkerligen inte trevlig att leva ihop med i övrigt heller.

  När det gäller självmord och politik så är det snarare så att socialism leder till ökade självmord. Titta på Ungern t.ex.:
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hungarian_suicide_rate.png

  Och i Sverige minskar självmorden stadigt i takt med att politiken blir mer liberal:
  http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=28745&a=86652&l=sv

  Kalla mig gärna empatibefriad också, men glöm inte att det är bland det mest empatibefriade man kan göra att kalla någon empatilös.

 9. Jag visste redan när jag läste rubriken att ordet “empati” skulle dyka upp från indignerade oppositionssympatisörer i kommentarsfältet. Det gör det alltid vid fall som dessa när det inte finns några reella argument att ta till men visst är det rätt imponerande retorik att då i stället försöka måla upp sina meningsmotståndare som känslokalla monster för att försöka ta någon psykologisk seger som “godhjärtad”?

  Håller i allt annat med bloggen. En tragisk händelse och all sympati och allt medlidande till kvinnans anhöriga – men det är knappast enbart FK:s (eller Alliansens) fel att det gick så här långt. Uppenbarligen har behandlingen för kvinnans psykiska tillstånd inte varit tillräcklig.

  Att sedan FK är en bunt lallare (och var det redan långt innan förra valet, mind you) är en annan sak.

 10. Alltså. Är politikerna ansvariga eller inte för den politik de bedriver och de regelverk för t ex F-kassan som de genomdriver? Svaret på det måste ju bli ett otvetydigt JA! FK är satta att genomföra det som de blivit ålagda av politikerna, i detta fall sittande regering. Allt annat vore tjänstefel.

  Så, bortsett från att det finns enskilda konstiga byråkrater på FK som övertolkar, förvärrar eller hittar konstiga vägar att nå myndighetens mål på så kan ni inte skjuta bort vart ansvaret ligger för det som hänt. Även ansvaret för korkade byråkraters agerande ligger på politiker/ministernivå, de är högsta chef, högst ansvariga.

  Så om det nu beror på reglerna eller på om hennes fall inte skötts korrekt så ligger ansvaret fast på ett och samma ställe. Politikerna har även ansvaret för att genomförandet av politiken görs professionellt och på ett sätt som inte tippar redan svårt sjuka människor över kanten så att de tar livet av sig.

  Det kallas empati/mänsklighet och även om vi vill driva en arbetslinje vilket jag i grunden tycker är rätt och det finns nog många fuskare som behöver rökas ut ur systemet så får det inte ske på ett så trubbigt sätt så det för individer antingen befäster utanförskapet och förvärrar deras situation. Eller att liv spills när vård och förståelse hade varit det rätta. Det priset kan det aldrig vara värt.

 11. Kul med så många kommentarer!

  Jag hävdar att anledningen till att försäkringskassan skickade ett uppenbart felaktigt beslut (för det måste ha varit felaktigt, var hon så instabil att hon begick självmord skulle hon naturligtvis inte jobbat) måste vara dålig kommunikation mellan läkaren och FK. Detta framgår även på flera ställen i artiklarna. Oavsett vad reglerna säger så kan FK inte fatta korrekta beslut om man inte får rätt informationsunderlag. Vi måste utgå ifrån att FK trots allt inte vill människor illa.

  Jag menar alltså att om reglerna hade följts och kommunikationen fungerat så hade Mari-Louise sannolikt inte förlorat sin sjukpenning. Reglerna kan inte rimligtvis vara formulerade så att den som är svårt psykiskt sjuk ska ut och jobba. Den som hävdar det har en tung bevisbörda. Många hävdar detta, men jag ens _försöka_ leda det i bevis med referenser till relevanta paragrafer. Man basunerar bara ut att ALLT ÄR REGERINGENS FEL!!! och sätter punkt där. Den hälsosamme ekonomisten, som jag länkar till ovan, gör en tolkning av reglerna som stöder min teori.

  Bengt, ovan, har en poäng. Naturligtvis är det till sist politikernas ansvar att allt det här fungerar. Oavsett om det handlar om kommunikationssvårigheter eller regelverk. Men det finns MÅNGA lager däremellan. En enskild politiker kan naturligtvis inte gå in och detaljstyra t ex hur läkare ska skriva sina intyg. Så att koppla ett tragiskt fall av självmord hela vägen tillbaka till Fredrik Reinfeldt, som en bloggare försökte, är både ointelligent och ohederligt.

 12. Nej, enskilda poltiker ska inte detaljstyra, det är konstitionsvidrigt (ministerstyre). Däremot ska de sätta mål, lagar, regler och resurssätta dem. Målet kan vara att alla ska behandlas efter sina förutsättningar och inte som en bunt misstänkta fuskare för en sån attityd kommer ofelbart att leda till dödsoffer som detta. Oavsett färg på regeringen.

  Läkarna är inte heller felet, det är väldigt vanligt (stått mycket om det i pressen) att FK:s “förtroendeläkare” helt kör över de läkare som träffat, sjukskrivit och behandlar den enskilda patienten. Detta utan att ha träffat människan utan bara läst den sjukskrivande läkarens underlag. Det går rimligen inte att se att detta har någon annan bakgrund än FK:s direktiv och måluppfyllnad. Annars får staten förklara att den inte litar på sina utbildade läkare och påstå att de ägnar sig åt subversiv verksamhet.

  Jag har personligen insikt i ett mycket närstående fall där läkaren skrivit i sitt utlåtande till FK “X kommer att i *viss* omfattning kunna återgå i arbete efter det att *nödvändiga stödåtgärder genomförts*”. Detta tolkade FK som “Aha! X är 100% arbetsför NU, vi nekar sjukpenning”. Fatta hur det knäcker folk istället för att hjälpa dom. Det är så samhällsekonomiskt kontraproduktivt så det finns fan inte. X har fortfarande efter 7 år inte fått ett strå av hjälp från staten för att bli frisk och kunna återgå i arbete vilket X vill hellre än något annat. Så fort X fått vara lite i fred och börjat må bättre så kommer nya krav som gör att X faller tillbaka till nivå 0…

 13. Nu är det ju, i ärlighetens namn, så att läkarna liksom Försäkringskassan också lämnar en del i övrigt att önska.

  Har hört om läkare som missar att fylla i blanketter, särskilt rutan om ersättning. Det är allvarligt.

 14. Denna ändring talade S om att genomföra eftersom Sverige hamnat i en ohållbar situation där människor inte längre hade ett arbete att identifiera sig med, utan de identifierade sig som “att de är sjukpensionärer”. Inte särkilt mänskligt och kostade dessutom alldeles för mycket.
  Det är förfärligt att några tagit livet av sig, men jag dristar mig till att anklaga nyhetsdrevet mot reformen snarare än själva reformen. Tänk på det! Det finns oskrivna regler om självmord i media och våra journalister verkar ha glömt bort dem.

 15. Du säger ju emot dig själv, men du verkar inte märka det.
  Just det, hon var psykiskt sjuk. Mår man så dåligt att man tar livet av sig så är det väl självklart att man inte orkar jobba?

  En så självklar slutsats borde kanske nämnas?

  Om du hade någon kontakt med verkligheten och de som har det svårt i Sverige, så skulle du förstå att det varje dag sitter folk som lider och vill ta livet av sig för att de inte orkar med den press som FK sätter på dem, och den ångest man får av att bli utpekad som en parasit på samhället.

  Folk verkar inte ha någon empati längre, utan tänker bara på att “sätta dit” de som fuskar.
  Jag låter hellre någon komma undan med fusk än tar livet av någon som behöver hjälp.

  Kommentarerna i bloggen visar dessutom på en total oförståelse inför psykiska problem och sjukdomar, då dessa ofta går att bota med terapi och medicin. Ett liv är slut helt i onödan.

 16. “Är man över huvud taget redo att ta sitt liv oavsett anledning så är man uppenbarligen svårartat rubbad till att börja med”

  Ditt inlägg är väldigt roande. Här handlar det inte längre om avsaknad utav det smutskastade ordet empati, snarare hjärnceller.

  Mvh En röd OCD:are

 17. Huvudsaken är att myndigheterna inte gör fel! Om sedan folk tar beslut så hårt som i detta fallet är det inte myndighetens, i detta fallet FK, fel utan felet ligger hos mottagaren. Om det är så man ska tolka dagens Sverige så måste jag bara säga, “Gud bevare konungen, regeringen men ej det arma folk som valt att bosätta sig här”.

  Jag brukar inte gnälla men jag tror årets mina nr 1
  för alliansen blir just de nya reglerna för sjukförsäkringen.

 18. Johannes. Det är, som du säger, fullständigt självklart att FKs beslut var felaktigt. Behöver jag verkligen skriva ut självklarheter? Jag gjorde det faktiskt ändå, i min kommentar en liten bit upp, som jag antar att du struntade i att läsa.

  Jag hävdar att om reglerna hade följts och kommunikationen fungerat korrekt så hade hennes sjukpenning inte dragits in.

  Om du vill påstå att det var reglerna för sjukförsäkringen som krävde att Mari-Louise skulle få sin sjukpenning indragen, upp till bevis! Läs Den hälsosamme ekonomisten (länk sist i artikeln) och förklara sedan vad han har tolkat fel. För enligt hans tolkning kan reglerna knappast leda till att genuint sjuka personer tvingas ut i arbete.

  (Det är förstås fortfarande till sist politikernas ansvar att reglerna tillämpas korrekt, men i det här fallet är det inte ens säkert att FK gjorde något fel utifrån den information man fick av sjukvården.)

  Jenny. Du påstår att någon som överväger självmord kan vara fullständigt frisk? Vad jag vet är självmordstankar i sig ett symptom på psykisk sjukdom.

 19. Som läkare kan jag säga att anledningen tycks vara, vilket även framgår i programmet (men man måste vara uppmärksam eftersom vänster-TV klippt och lagt in musik för att maximalt förvrida och vinkla), att hennes läkare skrev ett kasst intyg. Läkaren svamlar om att “depression är en diagnos” – men han ska inte skriva ner någon diagnos på det stället i intyget (det har man gjort i början av intyget). Han ska skriva ner hur depressionen påverkar patienten. Eftersom han inte gjort det kan (den delen av) intyget inte godkännas. Däremot borde man då skickat tillbaka intyget till läkaren så att han kunde fixa det, inte skrivit till patienten.

 20. Jenny. Du påstår att någon som överväger självmord kan vara fullständigt frisk? Vad jag vet är självmordstankar i sig ett symptom på psykisk sjukdom.

  Wilhelm. Hänvisar åter till mina synpunkter i min tidigare kommentar.

 21. Jenny. Så trevligt att du finner mina skriverier roande, även om så inte var avsikten. Som en sekundär effekt av dina egna inlägg bekräftar och cementerar du alla fördomar om vänsterbloggare som försöker ta ner alla diskussioner på lågstadienivå. Försök komma med några bättre motargument än “du saknar hjärnceller” så ska du se att folk tar dina åsikter på större allvar.

  Men gör det på din egen blogg, kthx.

 22. Wilhelm. Efter att jag läst ditt roande utspel om att svårt psykiskt sjuka människor är svårartat rubbade ifrån början, infriar och bekräftar du alla fördomar om högerbloggare och er omänskliga skitpolitik. Jag kan inte under omständigheter uttrycka mig på ett annat sätt, än lågstadienivå, då du redan lagt ribban.

 23. Jenny. Du har nog missförstått min mening. Jag skrev att någon som överväger att ta sitt liv är svårartat rubbad till att börja med. Då menade jag inte “till att börja med” som i “från födseln” utan att det var den psykiska sjukdomen som var den huvdsakliga orsaken till självmordtankarna, snarare än några yttre stimuli typ brev från försäkringskassan.

  Uttryckt så enkelt som möjligt: En person som inte redan lider av psykisk sjukdom tar inte livet av sig på grund av ett brev.

 24. Wilhelm. Detta är min sista kommentar. Blir lite orolig över din egna psykiska status. Det är anmärkningsvärt att du inte förstår att jag refererar till det nedvärderande ordet “rubbad” som du ständigt återkommer till.
  Och självklart så bidrar yttre negativ stimuli som bränsle till en psykiskt instabil människa att utföra en icke genomtänkt handling. Vilket självmord oftast är.

 25. Jenny. Tack för din omtanke, även om den är missriktad. Det slog mig faktiskt inte att det var ordvalet “rubbad” du retade upp dig på. Jag ser det inte själv som ett särskilt laddat ord. Om du hade uttryckt dina synpunkter på mitt ordval istället för att börja tjafsa om hjärnceller så hade det här meningsutbytet blivit mycket kortare.

 26. Wilhelm.

  Dålig kommunikation mellan läkare och försäkringskassa säger du? Många gånger går det att komma undan med den sortens påståenden men den här gången har vi faktiskt sådan tur att vi själva fått se läkarintyget via uppdrag granskning.

  Där finns fyra diagnoskoder samt läkarens rekommendation där han i klara och tydliga ordalag talar om att denna patient behöver sjukskrivas. Dessutom har försäkringskassans handläggare alltid möjlighet att fråga om det är något de inte förstår.

  Det handlar inte om dålig kommunikation eller undermåliga intyg. Det handlar om de undermåliga regler försäkringskassan fått av alliansregeringen.

 27. Fredrik. Jag säger till dig som alla andra. Visa vilken del av reglerna som FK stödde sig på då! För jag kan inte för mitt liv se några belägg för att reglerna skulle tillåta att den som faktiskt är svårt sjuk tvingas söka jobb.

  Jag har inte sett läkarintyget själv (och jag har inte den kompetens som krävs för att bedöma om det utgör ett fullgott underlag åt FK – har du?) men andra bloggare jag läst har framfört åsikten att det var bristfälligt.

 28. Då har du heller inte sett uppdrag granskning om fallet vi pratar om?

  Hmmm. Ok. Ridå.

 29. Wilhelm, jag råder dig att inte leka amatörpsykolog. Det är aningslöst och uppenbarligen har du ingen insikt och kunskap om suicidproblematik.
  Ibland måste man väga sina ord på guldvåg. Tänk två gånger innan du börjar skriva.

 30. Peter Strobl. Du kanske vill dela med dig av din kunskap och berätta vilket felaktigt antagande jag har gjort, samt hur det egentligen ligger till? Att bara skriva “du har fel” är inte så konstruktivt.

  Det enda jag egentligen har antagit om självmord är att den som begår självmord är psykiskt sjuk. Jag tycker det inte det är ett särskilt riskabelt antagande…

 31. Du är IT-konsult, jag är psykolog. Jo , du gör ett riskabelt antagande där du först måste göra en definition av vad psykiskt sjuk innebär. Och nej Wilhelm verkligheten är så mycket mer komplicerad att du kan helt enkelt inte använda den definitionen som att du måste vara psykiskt sjuk för att begå självmord.
  För din information, jag skrev inte ” du har fel”.
  Är det ett citat?
  Viktigt i sammanhanget är att tänka två gånger innan man skriver ” uppenbarligen svårartat rubbad”.
  Du skrev inte psykiskt sjuk dessutom utan ovanstående.
  Vill du förkovra dig finns bibliotek och internet att tillgå.
  Jag ger mig inte in i IT världen för att jag helt enkelt saknar kunskap, låt det vara en lärdom Wilhelm.

 32. “Där finns fyra diagnoskoder samt läkarens rekommendation där han i klara och tydliga ordalag talar om att denna patient behöver sjukskrivas.”

  Som läkare kan jag ju bara tala om att du har helt fel. Det är ett dålig intyg och jag förstår att det inte godkändes, några punkter:

  1. Läkaren skriver om att hjärta och lungor är utan anmärkning där han ska skriva om organfunktionsNEDSÄTTNING.

  2. Det finns INTE fyra utan EN diagnoskod – generaliserat ångestsyndrom (GAD). Depression ingår inte i GAD. Självmordstankar ingår inte i GAD.

  3. Läkaren beskriver symptom och diagnoser där han skall beskriva hur patienten som individ är påverkad AV symptomen.

  Vad du säger är att en person som är rastlös, irritabel och har svårt att somna skall kunna vara sjukskriven heltid utan att läkaren beskriver något mer.

 33. Jag hade gärna sett att UG någon endaste gång kunde granska systemfelen istället för individuella fall(i samband med smäktande stråkar och hela drama-kitet).

Comments are closed.