Categories
Fildelning Internet och IT

En utveckling att se fram emot

Det borde sakta men säkert sjunka in i vårt kära rättsväsendes murknande hjärnbark – den delen som pysslar med upphovsrätt vill säga, resten har nog förstått det för länge sedan – att den tekniska utvecklingen alltid kommer att ligga fem steg före, utan att ens anstränga sig särskilt mycket. Först lite bakgrund: majoriteten av all fildelning – såväl legal som illegal – sker idag med BitTorrent. Äldre tekniker – från vanliga webbplatser där vem som helst kan surfa in och tanka till program med lustiga namn såsom WinMX, Limewire och Direct Connect – lever kvar och används också flitigt. Alla dessa har funnits länge och bygger på välkänd teknik. Ändå är risken att åka fast för upphovsrättsintrång via fildelning nära noll, särskilt för “vanliga” människor som inte laddar hem särskilt mycket.

Det lustiga i detta är att inget av de fildelningssystem som nu är populära har byggts för att försvåra insyn. Laddar jag hem en fil via BitTorrent kan jag i programfönstret se IP-adresserna till andra som laddar hem samma fil. Åtminstone vissa av dessa går att knyta till verkliga personer – vissa identifierar till och med specifika fysiska datorer på arbetsplatser, universitet eller bibliotek. Ändå är som sagt risken att man åker dit, eller ens får ett argt brev hemskickat, extremt låg. Det krävs inte särskilt mycket fantasi för att lista ut att ett fildelningsnätverk som faktiskt är konstruerat för att skydda användarnas anonymitet gör alla försök till spaning eller bevissäkring fullständigt omöjliga. Ett antal sådana nätverk finns redan. Att de inte är populärare beror sannolikt på att endast de paranoida egentligen anser sig ha något behov av säkrare fildelning för stunden.

Nu begär Antipiratbyrån en uppdaterad lagstiftning (artikeln är tämligen fattig på detaljer om hur den skulle se ut) för att “kunna skicka varningsbrev direkt till misstänkta fildelare”. Ett sätt att avmaskera IP-adresserna, får vi anta. Utskicken ska ske via en “oberoende organisation”, men för att kunna göra något måste ju även Antipiratbyrån ha tillgång till personens identitet, annars inser ju vem som helst att hotbreven skulle komma att vara fullständigt grundlösa. “Vi vet inte vem du är, men sluta dela våra filer, kthx!” har ju inte riktigt samma tyngd som “Bäste herr Svenselius, om du inte slutar distribuera 2012 (2009) DVDRip XviD-MAXSPEED så kommer Henrik att k****a dig i r***n!!11elva!”. För att ge ett trovärdigt exempel på hur hotbreven skulle kunna vara formulerade.

Till skillnad från vissa andra ser jag ingen större poäng med att gå i taket över upphovsrättsindustrins krav på (ytterligare!) särlagstiftning för att skydda sin döende affärsmodell. Samhällsutvecklingen har inte följt deras taktpinne sedan 80-talet, så varför skulle den börja nu? Det tjafsas en massa om att säkrare fildelning även kan användas av “riktiga” brottslingar för att skydda sina förehavanden, men det argumentet är så trångsynt att jag nästan inte orkar bemöta det. Gissa vad: brev, radiosändare, telefoner, bilar, flygplan, helikoptrar, båtar, hammare, sticksågar, gafflar och flaskpost utgör också utmärkta redskap för kriminella. Ändå är det ingen som kräver en “oberoende organisation” som kan ta svara på vem som satt i en viss bil vid en viss tidpunkt. Precis som med fildelning överväger den potentiella nyttan med bred marginal den potentiella skadan. Vill några elakingar kommunicera utan risk för avlyssning finns det faktiskt ett antal sätt att åstadkomma det redan idag.

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: Piratkopieringen är inte underhållningsindustrins egentliga problem. Problemet är att de bryr sig mer om hur de själva anser att produkterna ska distribueras och paketeras än om hur kunderna faktiskt vill ha dem. Piraterna däremot utformar sina tjänster för att ge bästa möjliga kundupplevelse. Skit samma om det är gratis – de flesta har faktiskt råd att betala för sin underhållning – men varför ska man få en sämre produkt för att man väljer att göra rätt för sig? Bilden ovanför den här texten illustrerar problemet på ett utmärkt sätt. Klicka på den!

3 replies on “En utveckling att se fram emot”

”Lagstiftaren måste våga modernisera systemet”, säger Antipiratbyråns Henrik Pontén.

Nej! Industrin måste våga modernisera sitt system, det har ingenting med lagstiftning att göra.

Comments are closed.