Så krypterar du dina Google-sökningar

Om du är som de flesta andra webbanvändare så gör du dina sökningar genom Google. Och varför inte? Söktjänster kommer och går, men min erfarenhet är att Google konsekvent levererar en hög kvalitet på resultaten och erbjuder en bra integration mellan sina olika tjänster. Vissa ser förstås detta som en säkerhetsrisk. Google ser allt du söker efter, och använder du deras andra tjänster såsom e-post och kalender så kan Google förmodligen rota rätt djupt i ditt privatliv om de skulle vilja det. Nåväl, de flesta människor – mig själv inklusive – är nog åtminstone perifert medvetna om detta och väljeratt lita på att Google inte gör något elakt.

Nu har emellertid Google gjort något som faktiskt ökar skyddet för ditt privatliv. Nyligen införde man nämligen möjligheten att göra sökningar krypterat, med en teknik som kallas SSL. Själva tekniken är egentligen inte så intressant att ta upp här eftersom det hela är transparent för slutanvändaren – klicka på länkarna om du vill veta mer. Det fina i kråksången är att ingen (utom Google) kan se vad du söker efter. Vid en vanlig sökning kan nämligen såväl sajten du klickar dig in på, men också mellanhänder som din internetleverantör, se vilka sökuttryck du har använt. Vad de använder den informationen till är förstås svårt att säga, men som sagt – vad du Googlar efter säger mycket om dig.

Hur gör man då? Om du har Google som startsida är det naturligtvis inte svårare än att byta startsida till https://www.google.com. Om du som jag använder webbläsarens inbyggda sökfunktion (som ligger i eller bredvid adressfältet) så är det fortfarande ganska lätt, om man vet hur man ska göra. För enkelhetens skull har jag slängt ihop steg-för-steginstruktioner på engelska för de vanligaste webbläsarna:

HOWTO: Set Google SSL as default search engine

Mozilla Firefox

 1. Go to https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/161935/
 2. Click “Add to Firefox”
 3. Check “Start using it right away”
 4. Click “Add”
 5. Done!

Google Chrome

 1. Open Tools menu (wrench in upper right corner)
 2. Select “Options”
 3. Next to “Default search:”, on the “Basics” tab, click “Manage”
 4. Click “Add …”
 5. Enter the following values:
  Name: Google SSL
  Keyword: google.com
  URL: https://www.google.com/search?ie={inputEncoding}&q=%s
 6. Find and select “Google SSL” in list
 7. Click “Make Default”
 8. Click “Close” twice
 9. Done!

Microsoft Internet Explorer

 1. Go to http://www.ieaddons.com/en/createsearch.aspx
 2. Enter the following values:
  URL: https://www.google.com/search?q=TEST
  Name: Google SSL
  Character Encoding: UTF-8
 3. Click “Install Search Provider”
 4. Check “Make this my default search provider”
 5. Click “Add”
 6. Done!

One thought on “Så krypterar du dina Google-sökningar

 1. Vad är det för fel på hederliga about:config nu då? Ett addon för att ändra en ynka rad?? Jisses…

Comments are closed.