Ett jobb för feminismen

Plockade upp ett ex av gratistidningen Vår linje på väg hem från Kista idag. Den är producerad av ett gäng ungdomar mellan 16-22 år, bosatta i förorterna kring Järvafältet (Hjulsta, Tensta, Rinkeby, Kista och Husby) och tycks ha sociala problem i sagda förorter som sitt huvudfokus. Blev positivt överraskad av den förhållandevis goda kvaliteten på materialet; ett läsvärt helsideuppslag ägnas åt det faktum att kvinnor inte kan fika på ett vanligt café i Rinkeby centrum utan att bli utstirrade av män och få glåpord kastade efter sig. Andra delar gör mig mörkrädd:

Vi håller inte med om att kvinnor har lika mycket rätt som män, för att mannens jobb är att på något sätt tjäna pengar så att han kan försörja sin familj medan kvinnans uppgift är att ta hand om barnen och hemmet. Det har alltid varit så sedan de första två människorna på jorden. Så ingen ska komma och ändra på den saken nu. Män är inte lika kapabla att ta hand om sina barn som kvinnor är. Män är mer fysiska än kvinnor och mamman är bättre än pappan när det gäller hem och barn. Att jobba med ett yrke är absolut inget för kvinnor. Kvinnans uppgift är att sköta hushållsarbeten som sagt. Och även ifall hon vill jobba så skulle det inte passa. Vi menar att enligt islam är det en synd att anpassa religionen till efter var du bor. Man måste alltid ha sin religion i hjärtat. Om du försöker anpassa religionen så blir kanske folk nöjda men du glömmer din skapare. Och har man ingen religion så ligger man risigt till på domedagen.

Ovanstående publiceras som en “krönika” och författarna, som båda är 17 år, finns med i tidningen med namn och bild. En av dem förklarar i sin presentationstext att han “vill ändra bilden på Rinkeby. Jag vill visa att det finns bra saker i Rinkeby.” Hmm, bättre lycka nästa gång.

Jag är inget stort fan av feminism (däremot jämlikhet), men här finns uppenbarligen ett problem att lösa. Islam är inte min kopp té men jag vägrar tro att man inte kan leva som muslim utan att ha en kvinnosyn från 1800-talet. Istället för att tjafsa om enstaka procent i löneskillnad vore det en angenäm nyhet om några av de organisationer som säger sig arbeta för feminism tog itu med de värderingar som uppenbarligen växer sig starka inte minst i områden där andelen människor med utländsk bakgrund är stor.

Tyvärr är det ett politiskt vakuum. Partierna till höger har helt andra målgrupper och till vänster finns en djupt rotad beröringsskräck mot allt som kan ses som kritik mot invandrare eller deras kultur. Även när sagda kultur innehåller element som rimligtvis borde ligga i direkt konflikt med vänsterns politiska mål. Det är tydligen enbart om motståndaren passar in i den stenristade modellen av en vit, medelålders man som problemen finns på riktigt.

Jag rekommenderar tjejerna i Rinkeby att flytta till Sundbyberg. Här finns visserligen gott om vita, medelålders män, men jag garanterar att de får fika i lugn och ro.

One thought on “Ett jobb för feminismen

Comments are closed.