Självklart!

Val 2010 - Självklart

Eftersom positiva budskap är mycket roligare än negativa gjorde jag min egen version av LO:s ökända affischkampanj. Fotot är taget av Pawel Flato och kommer från Regeringskansliet. Resten tog mig väl sisådär 20 minuter att sno ihop och jag fick inte en krona betalt. Undrar hur mycket av medlemmarnas pengar LO slängde bort på sin kampanj?

Skrattade för övrigt en smula åt texten som Per Gudmundson levererar via SvDs ledarblogg. Sett till statistiken och tidigare val är valet nu kört för de Rödgrönas del. Däremot ser det fortfarande en smula lovande ut för Sverigedemokraterna, partiet som alla älskar att hata. Själv måste jag sticka in att jag inte riktigt fattar varför (sd) skulle vara så mycket farligare än exempelvis (v), som har suttit i riksdagen i åratal trots att det bevisligen finns gott om folk i deras organisation som inte är riktigt kloka. Men nåväl.

Vad Gudmundson anför är helt enkelt att eftersom de Rödgröna inte har någon chans är det bättre för den som hade tänkt rösta på dem att istället rösta på Alliansen, för att säkerställa en riksdagsmajoritet. Risken är annars en situation där varken Alliansen eller de Rödgröna kan få ihop en majoritet i riksdagen utan att stödja sig på något annat parti. Sverigedemokraterna får då med sina 4ish% en vågmästarroll där de får oproportionerligt stort inflytande, givet att de två stora blocken är oense i en fråga.

Hur stor är då risken för att detta faktiskt sker? Inte så värst stor, om ni frågar mig. Vid en seger för Alliansen är det troligt att det Rödgröna samarbetet faller ihop som det korthus det alltid har varit (lyssna bara på den här debatten där Jytte Guteland (s) inte klarar av att dölja sin desperation) och då kommer Alliansen att kunna driva sin politik relativt ostörda. Det är också troligt att många politiker till vänster – särskilt i det psuedoborgerliga Miljöpartiet – väljer att stödja den borgerliga politiken hellre än att söka hjälp hos (sd) för sina egna förslag.

Vi som redan har bestämt oss för att rösta på Alliansen kan förstås kosta på oss att betrakta hela spektaklet från åskådarplats. Jag avundas inte den som funderar på att rösta rött. Det är fortfarande ett osäkert regeringsalternativ som knappast gjordes tydligare av det Rödgröna valmanifestet. Jag är dock inte lika säker som Gudmundson på att slaget redan är vunnet, trots att gapet mellan blocken tycks bli allt bredare. Därför tänker jag fortsätta verka för att Alliansen ska vinna valet fram tills dess vallokalerna stänger. Vi måste helt enkelt få fler av dem som tvekar att inse att valet är självklart.

3 thoughts on “Självklart!

  1. Snygg affisch, jag håller med om att positiva budskap är mycket bättre än negativa. LO borde skippat de två första veckornas förtal på sin kampanj och gått direkt på de glada människorna..

    Och Tack för länken! :-)

Comments are closed.