Valet handlar om helheten

Snart öppnar vallokalerna. Går det som alla opinionsinstitut har sagt sedan juni kan vi som hejar på Alliansen se fram emot en jordsskredsseger. Enligt dagens sista mätningar minskar gapet något eller så drygas det ut, lite beroende på vem man tror på. Sverigedemokraterna tycks gå bakåt vilket väcker hoppet om fyra år utan rasister i riksdagen. Återstår bara att bli av med kommunisterna då!

Det kan förstås också gå käpprätt åt helvete. Den slutspurt från de Rödgröna som jag saknade så sent som i fredags har kommit igång och tycks ägna sig främst åt att lyfta fram fallet med Emelie Holmquists “utförsäkrade” mamma (vars fall fortfarande är under prövning). Det är säkert en effektiv taktik, även om den är ohederlig och cynisk. Ministrarna kan ju inte uttala sig i enskilda fall (det är olagligt) så den som inte vet bättre får lätt för sig att Alliansen står svarslös så fort frågor om sjukförsäkringen kommer upp.

Att fokus läggs på ett enskilt politikområde får också den sorgliga följden att man kan få för sig att valet handlar enbart om detta, när det i själva verket är så oerhört mycket mer. Innan valrörelsen drog igång var det många som sa att jobben skulle bli valets stora fråga. Så blev det inte. Varför kan man fråga sig, när nu jobben blir fler och människor som stått utanför arbetsmarknaden tillåts komma tillbaka in. Tack vare RUT, instegs- och nystartsjobb, lärlingsplatser; åtgärder som införts eller utlovats av Alliansen men som aldrig mer ser ljuset om de Rödgröna kommer till makten.

Vi får heller inte glömma bort skatten. Även efter Alliansens skattesänkningar har vi världens högsta marginalskatt. Den vill de Rödgröna höja ännu mer, fast man säger inte hur mycket! Detta försöker man motivera genom att måla upp ett motsatsförhållande mellan skattesänkningar och välfärd, en motsats som inte finns i verkligheten. Genom att öppna för privata alternativ i välfärden har kvaliteten höjts – inte bara för den som har en privat sjukförsäkring utan för alla. Och när vården blir effektivare kostar den naturligtvis mindre.

En annan bortkommen fråga är den om klimatet och vår miljö. I detta kan man förvisso tro att de Rödgröna skulle ha ett övertag – de har ju trots allt Miljöpartiet – men här har de lagt på locket totalt, förmodligen eftersom de inser att traditionellt sossetäta områden i exempelvis Norrland kanske skulle byta färg ruskigt fort om de insåg hur mycket dyrare det blir att köra bil eller transportera varor med de Rödgröna. Inom Alliansen leder Centerpartiet strävan efter ett hållbart samhälle och detta med åtgärder som sedan man fick makten 2006 har varit oerhört lyckade. Utan att för den sakens skull lägga krokben i människors vardag.

Jag är starkt övertygad om att så gott som alla människor har förmågan att lära sig, fatta egna beslut och utvecklas. Jag blir irriterad när partierna försöker idiotförklara väljarna, exempelvis genom smutsiga kampanjer eller då man ljuger folk rakt upp i ansiktet för att plocka billiga poäng. Tyvärr är de Rödgröna inte ensamma om detta. En intelligent person ägnar sådana utspel lika stor notis som spam i e-posten och läser in sig på den faktiska politiken istället. Och gör man det, då är själva valet rätt så självklart.

One thought on “Valet handlar om helheten

  1. Mycket väl skrivet! Jag tycker också att den taktik som de rödgröna har ägnat sig åt den senaste tiden är otroligt ful. Men ännu en gång har de bevisat att de har egna regler att spela efter. Mona exempelvis gick ut i början och efterlyste en ren valkampanj och skickar sen IF Metall och LO att göra smutsjobbet. Jag har inte tyckt om de rena hatkampanjer som har kommit från den rödgröna sidan och jag hoppas verkligen att folk har förmåga att se helheten – tyvärr är det alltför många som inte har det, men vad kan man förvänta sig när folk hellre diskuterar Hollywoodfruar och andra såpor och tror att Expressen och Aftonbladet är seriösa dagstidningar som alltid talar sanning…

Comments are closed.