Categories
Aargh, idioter! Politik

Ropen skalla, kulturbrygd åt alla!

Köp Svensikt Brännvin tillverkat av landtbruksprodukter!

Trots att utredningen egentligen inte är klar så har frågan om gårdsförsäljning av alkoholdrycker kommit upp på dagordningen igen. Enligt DN så innebär det kommande förslaget att:

  1. Alkoholproducenter får tillstånd att sälja vin, sprit och öl vid “studiebesök och liknande arrangemang”
  2. Producenten får även sälja varor av samma sort från andra länder
  3. Det som säljs får inte ingå i Systembolagets ordinarie sortiment
  4. Varje person får vid ett tillfälle köpa högst en liter sprit, tre liter vin eller fem liter starköl
  5. Den sammanlagda försäljningen får inte överstiga 10 000 liter per år

Gårdsförsäljning alltså, med fullständigt drakoniska restriktioner. Att punkt två ens kom till stånd har vi tydligen EU att tacka för. Men punkt tre innebär ju att Systembolaget godtyckligt kan ge en producent förbud mot att sälja sina egna varor(!) genom att helt enkelt införa dessa i det ordinarie sortimentet. Kanske får vi en marknad där dryckerna finns i två paketeringar, en för Systemet och en för den egna butiken, med identiskt innehåll. Punkt fyra gör det omöjligt att handla vin eller öl från en och samma lokala tillverkare till en liten fest utan att göra flera “studiebesök eller liknande”. På samma gård. I följd.

Seriöst, är detta det bästa vi kan åstadkomma år 2011 (i bästa fall)? Visserligen utgör förslaget, om det går igenom (Alliansen är oenig men Socialdemokraterna är oväntat för) ändå en rejäl uppmjukning av det nuvarande monopolet och öppnar för en del nya jobb, för någon måste förstås sköta försäljningen i alla små butiker. Förhoppningsvis utgör förslaget dessutom en länge efterlängtad glipa i den svenska alkohollagstiftningen – ett lufthål för alla som gör god öl, vin och sprit i det här landet och kämpar för att nå ut till kunderna. Jag besöker Öl- och Whiskymässan varje år och varje gång förundras jag över hur många jättegoda svenska ölsorter jag aldrig har sett i butik, trots att jag har ett Bolag stort som en flygplanshangar inom nära räckhåll.

Trots det absurda i att över huvud taget ha statliga detaljhandelsmonopol har Systembolaget ett starkt stöd i Sverige (kanske enligt devisen att man inte biter den hand som föder en) och blotta förekomsten av ett förslag om gårdsförsäljning gör att moralisterna, nykteristerna och monopolkramarna kryper fram från inunder sina stenar. Ökad tillgänglighet ökar alkoholkonsumtionen, heter det – som om det var konsumtionen och inte missbruket som var problemet. För att dricka alkohol i lagom mängd är ju i själva verket inte farligt alls, tvärtom. Är den dessutom lokalproducerad och god, snarare än importerat blask, är det bättre både för människan och miljön.

Eftersom fri konkurrens alltid ger upphov till lägre priser och större tillgänglighet kommer missbrukare att ha lättare att få tag i alkohol om monopolet upphävs, påstås det. Visst, gårdarna kanske till äventyrs har sina butiker öppna även på söndagar men vilket hängivet fyllo har inte redan lärt sig att bunkra upp på lördagen, när Systemet har öppet? Tillgängligheten lär snarare bestå av att utbudet blir större, men alkoholmissbrukarna är förmodligen mer intresserade av ovannämnda Tuborg Grøn än någon kulturbryggd ekologisk rököl från de närkiska skogarna. Tittar vi sedan efter på vad en dylik Tuborg kostar så finner vi att närmare 1/3 av priset är ren skatt. Högst tveksamt om en liten gård på landet kan erbjuda lägre priser, om vi bortser från det faktum att alla produkter som finns på Systemet är förbjudna till att börja med.

Vill man komma åt missbruket utan att samtidigt bestraffa alla oss som bara gillar att smaka lite öl/vin/sprit ibland finns det ju tusen alternativ som är bättre än ett statligt monopol. Själv är jag lite småkär i idén om ett “alkoholkort” som man får på posten när man fyller 18. Modellen är välkänd för alla som har körkort – gör man bort sig för mycket eller ofta så ryker kortet! Sedan är det inte svårare än att alla som säljer alkohol måste kolla kortet på sina kunder, men det är ju inget merarbete eftersom alkoholkortet skulle ersätta legitimationen.

Men för tillfället är Sveriges alkoholpolitik fast i ett moralistiskt gulag och för oss som vill ha tillgång till mer än vad som passerar statens nålsöga är det förmodligen privatimport som gäller under en överskådlig framtid. Det skulle också vara förbjudet om nykteristerna fick bestämma. Återigen höjer jag glaset för att vi är med i EU.

Skål!

2 replies on “Ropen skalla, kulturbrygd åt alla!”

Förresten… jag hade inte läst klart när jag kommenterade nyss. Alkholkort, hade du inte lite otur när du tänkte nu? Vad skulle vara skillnaden mot att vara under 20 idag och någon annan köper ut åt dig (langning)? Mig veterligen kan man också köra bil utan körkort även om man riskerar ett straff såklart om man blir påkommen men det har ju inte hindrat den som är motiverad…

Comments are closed.