Bättre än inget

Det dök upp en sån där jobbannons igen:

Apputvecklare till iPhone! Vill du vara med och utveckla nya idéer? Vill du ha möjlighet att tjäna extra pengar på dina kunskaper? Jag är en PR-konsult som söker en duktig utvecklare till en idé som jag presenterar för den som är intresserad. Betalningen sker efter överenskommelse och är baserad på antal applikationer som laddas ner. Just av den anledningen har jag vänt mig till studenter då man kan ta projektet som en del av studierna och se pengarna som bonus då man först och främst får betalt i högskolepoäng.

Texten har modifierats kraftigt eftersom jag inte vill hänga ut någon och fetstilen är min emfas. Även i originalversionen så klämtar varningsklockorna illavarslande innan jag kommit halvvägs. En “PR-konsult” med en idé? Inget på förhand bestämt arvode? BETALT I HÖGSKOLEPOÄNG!? Jag måste medge att jag inte hade sett den sista förut. Det är ganska fräckt att påstå att man betalar i högskolepoäng när utvecklaren givetvis får dessa av skolan, oaktat vad han/hon utvecklar så länge det ryms inom kursens ramar (och särskilt många kurser i “hur man jobbar gratis” finns inte på KTH, sist jag kollade).

Det finns en viktig sak som inte lärs ut på universiteten: Idéer är nästintill värdelösa. Den “revolutionerande” sajten/appen/tjänsten/prylen du precis drömde ihop har nästan säkert drömts ihop av någon annan först. Du är inte Mark Zuckerberg och Mr. Facebook är för övrigt en riktigt vass programmerare, inte bara bra på att hitta på affärsidéer. Själva implementationen – att koda koden eller bygga prylen – är alltid den svåraste biten, möjligtvis med undantag för marknadsföringen (annars skulle kanske fler än en handfull skäggiga källarnördar världen över köra Linux på sina hemdatorer).

Jag berättade om mina varningsklockor för några av dem som läst jobbannonsen och fick då svaret att det ju faktiskt fortfarande lär ge mer än att sitta hemma på kammaren och koda för sitt eget höga nöjes skull. Jag har inget bra svar på den invändningen. Till detta kan ju också läggas viss arbetslivserfarenhet och lottochansen att det man kodar ihop faktiskt blir ett känt varumärke så småningom, en välkommen skjuts för en utvecklare i början av sin karriär. Är man medveten om riskerna i att jobba för en chef som uppenbarligen har väldigt låga moraliska standarder (men säkert väldigt höga krav på det han förväntar sig att du ska leverera) så säger jag bara: Lycka till.

Den enda möjliga invändningen jag kan komma på är det faktum att du genom att acceptera att jobba för usel lön i någon mån bidrar till att sänka nivån för vad man kan betala för en utvecklare. Det kan påstås skicka en signal att det är OK att utnyttja godtrogna studenter som “jobbar för högskolepoäng” till att implementera en kommersiell produkt. Men seriöst, vem bryr sig? Det fackliga löftet är sedan länge kört i dokumentförstöraren och slängt i containern märkt “välvilliga men hopplöst naiva idéer” tillsammans med alla andra vänsterpåfund som dog ut när människor lärde sig att tänka själva någon gång på 80-talet.

Därmed inte sagt att det jag skrev i det tidigare inlägget inte gäller. Det är fortfarande viktigt att ha koll på sådana saker som upphovsrätt, F-skatt, leveransdatum och förväntade åtaganden efter leverans. Eller ja, skatten är kanske inget problem om man ändå inte får någon lön. Upphovsrätten – var det inte den som Napster avskaffade back in 1999? Du har ju massor av tid över så några sömnlösa nätter för att hinna med en deadline är väl inget att tjafsa om. Nåväl, nu när du är medveten om riskerna så kan inte så mycket gå snett. Det värsta som kan hända är att du sitter och skriver ett eget småbittert blogginlägg om några år. Förresten har jag en utmärkt affärsidé till dig…

One thought on “Bättre än inget

Comments are closed.