Categories
Internet och IT Mitt liv

Brevvän sökes!

Jag minns mycket väl, att när jag var grabbhalva och fick min sosseindoktrinering via Kamratposten var en halvsida i varje nummer tillägnad annonser från barn som ville hitta brevvänner, alltså andra barn att skriva brev till. Ett slags kontaktannonser för småttingar, som lär ha tappat en smula i popularitet numera sedan e-post, SMS och Facebook gjort sitt intåg (redan Lunarstorm lär ha decimerat marknaden för brevvänner). Sorgligt, kan tyckas. Det finns ju en poäng med privat kommunikation som varken föräldrar eller Google får läsa, dessutom i ett format som är så långsamt att man faktiskt måste tänka efter vad man skriver. Detta var ju dessutom innan smileys och praktiska TLAer såsom ‘LOL’ och ‘WTF’ var del av standardsvenskan, så ni förstår hur mycket energi och entusiasm som måste lagts ned på varje brev. Förmodligen var det därför man tröttnade så fort på brevskrivandet och återgick till att titta på någon av de två (finsk TV ej inräknad) kanaler som staten fann det lämpligt att underhålla arbetarklassen med på den tiden.

Så varför skriver jag om detta? För att behovet av en vän att dela mina innersta tankar med har uppstått på nytt. Fast med “innersta tankar” menar jag säkerhetskopior av min hårddisk. Och “dela med” betyder “ladda upp med stark kryptering”. En liten nutidsanpassning – vänskapen består, allt annat är moderniserat och uppdaterat för IT-åldern! Som läsare av den här bloggen vet är jag sedan en tid tillbaka flitig användare av Crashplan, ett backupverktyg som automatiskt gör krypterade säkerhetskopior och laddar upp dessa till en väl vald destination, som kan vara antingen Crashplans egna servrar (som kostar en smärre summa per månad att använda) eller en annan dator. Och det är här mitt sökande efter en brevbackupvän kommer in i bilden!

Så om du känner att det skulle vara trevligt att få dina filer säkerhetskopierade snabbt, säkert och förvånansvärt billigt, och är beredd att hjälpa mig att uppnå detsamma, så kan du läsa vidare. Annars kan du låta bli. Här är mitt förslag:

  • Du skaffar Crashplan, om du inte redan har det (om du kör gratis- eller betalversionen spelar ingen roll).
  • Du har en dator som är igång kvällar och helger (helst 24/7).
  • Datorn är ansluten till Internet med 100 Mbit (eller bättre). Helst har du Bahnhof.
  • Vi förser varandra med varsin extern hårddisk: USB, FW, eSATA eller vad som passar.
  • Disken är stor nog att förvara det vi vill säkerhetskopiera, vill du backa upp 500 GB får du alltså låna mig en hårddisk på minst 500 GB och vice versa.
  • Vi konfigurerar Crashplan så att vi kan använda varandras datorer för lagring. Datorn som säkerhetskopieras behöver inte vara samma som står för lagringen.
  • Vad som säkerhetskopieras lovar vi att ömsesidigt skita blankt i, och eftersom det är krypterat så kommer vi inte att kunna ta reda på det.
  • Vi fortsätter med detta arrangemang enbart så länge som det känns som en bra deal för oss båda.

Låter det intressant? Hör av dig!