Onlinebackup, part deux!

Crashplan logo

Min jakt efter en billig, pålitlig och snabb tjänst som erbjuder säkerhetskopiering över Internet tycks så småningom ha burit frukt. Som jag konstaterade i slutet av mitt förra inlägg så råder det ingen brist på dylika tjänster, men de flesta visar sig snabbt falla ned i något av tre väldigt djupa hål:

…i vissa fall två eller tre på samma gång. Hård konkurrens tenderar emellertid att förr eller senare producera ett par vinnare och efter träget letande stötte jag på en tjänst som faktiskt tycks vara riktigt bra.

Crashplan

Crashplan är en produkt från amerikanska Code 42, ett företag som åtminstone jag aldrig hade hört talas om förut, men produkten rekommenderades mig av en vän och jag blev positivt överraskad av såväl webbplatsen som programvaran. Tjänsten följer en “freemium”-modell av samma snitt som exempelvis Spotify där man kan få en grundläggande tjänst med reklam gratis eller betala en smula för en något bättre tjänst utan reklam. Crashplan kostar mellan $5-$1.50 per dator och år beroende på hur långt i förväg man betalar – en spottstyver för i princip vem som helst. Vi snackar en tjuga i månaden här, för obegränsat utrymme! Har man fler än en dator får man dessutom mängdrabatt.

Även funktionsmässigt blev jag imponerad av Crashplan. Programvaran är gedigen, problemfri och snygg. Det går att begränsa hur mycket systemresurser den får använda men på min inte särskilt nya dator kan jag låta den stå på obegränsat läge för jämnan utan några märkbara problem. Det finns inga restriktioner på vad man kan backa upp, programmet var halvvägs igenom min webbläsarcache innan jag kom på att det kanske var en sak jag typiskt inte behövde ha 15-minuterskopior av. Programmet kollar filerna i realtid och det går att ha egna inställningar för varje filgrupp, så att filer som ändras ofta men inte är särskilt viktiga inte slösar bandbredd i onödan. Det minsta läget är en gång per dag vilket nog även det kan vara väl ofta i vissa fall.

Precis som i vackra men tragiskt långsamma Backblaze går det att välja mellan, eller kombinera, backup i realtid med schemalagda körningar och man kan även få notifieringar via mail när ett backupjobb har gått klart – trevligt att finesser som annars ofta är reserverade för dyra serverbaserade backuplösningar också letar sig ut till oss enkla (host) hemanvändare. På tal om Backblaze så föll ju den tjänsten bort på grund av den långa raden restriktioner samt usel uppladdningshastighet, problem som jag slipper med Crashplan. Visserligen är hastigheten inget att hänga i julgranen men fullt tillräcklig, bortåt en halv megabyte i sekunden. Min totala backupmängd på en knapp TB skulle alltså ta runt en månad att ladda upp första gången, mot 378 dagar(!) med Backblaze.

Nu lär det inte bli nödvändigt för mig att trycka hela min absurda mängd data över Atlanten eftersom Crashplan har en annan väldigt trevlig feature: möjligheten att skicka sina backuper, peer-to-peer-style, till en kompis som också kör Crashplan. Jag behöver alltså bara hitta någon annan nörd med 100 Mbit-lina och för mycket diskutrymme, sen kan vi säkerhetskopiera till varandra. Betydligt snabbare, enklare och kompisen behöver inte ens använda betalversionen för att det ska funka. Vill man vara extra nojig så går det faktiskt att göra backupen till flera destinationer samtidigt. Jag är bara på dag tolv av min 30-dagars provperiod men än så länge verkar Crashplan vara precis vad jag eftersökt. Visar det sig vara annorlunda lär jag återkomma i frågan.

One thought on “Onlinebackup, part deux!

Comments are closed.