Google+

Google Plus

Sedan en tid är jag flitig användare av Google+, ett nytt socialt nätverk från allas vår sökmotorjätte som möjligtvis ska lyckas där MySpace, Friendster och Googles egna Orkut misslyckades: att putta ned Facebook från den gyllene tronen som nätverket där alla är med. Google+ har varit under utveckling i mer än ett år men det är först på senare tid som allmänheten släppts in, och så sker än så länge enbart genom inbjudningar på samma sätt som när exempelvis GMail var nytt. Google varnar även för att delar av tjänsten kan fungera dåligt, en stor knapp i nedre högra hörnet av varje sida gör det enkelt att skicka in buggrapporter.

På den allt mer Facebook-dominerade arenan för sociala nätverk har andra företag – utöver de tre ovan kan jag nämna FourSquare och LinkedIn – satsat på att erbjuda komplementära tjänster eller fokusera på specifika nischer. LinkedIn har nästan helt eliminerat mitt behov av att hålla mitt pappers-CV uppdaterat eller publicera mig på jobbsökarsajter, till exempel. Google+ har dock inga sådana avsikter utan är i allt signifikant en råkopia av Facebook-modellen, med den tydliga ambitionen att erbjuda en tjänst som är bättre utan att nödvändigtvis erbjuda mer. Mitt första intryck är nästan odelat positivt. Less is more. Integrationen med övriga Google-tjänster är nästan perfekt, det känns inte riktigt som om jag har ytterligare en sajt att hålla koll på.

En av de stora skillnaderna är att Facebooks “vänner” har bytts ut mot “cirklar”, med den tydliga innebörden att alla känslomässiga aspekter av att etikettera någon som en “vän” är borta. Snarare uppmanas man att skapa en cirkel för sina nära vänner, en annan för kollegor, en tredje för ytliga bekanta, osv. Lägger jag upp något på sajten har jag alltid möjlighet att där och då begränsa vem det ska vara synligt för. En annan viktig skillnad är att relationerna inte behöver vara dubbelsidiga; man kan lägga till vem som helst i sina cirklar utan dennes samtycke, men också utan att någon icke-publik information delas ut. Naturligtvis kan man när som helst se vem som har lagt till en själv.

För att beskriva vidare hur Google+ skiljer sig från Facebook är det egentligen mer intressant att se på vad som inte finns. I viss mån är det väl tyvärr en effekt av att det är en ofärdig produkt vi ser, men avsaknaden av alla typer av “appar”, meningslösa grupper (“alla vi som gillar fredagar” etc) och annat som förorenar nyhetsflödet är i mina ögon en välsignelse. Just nu är det inte ens tillåtet att skapa profiler som inte representerar riktiga personer – företag som vill göra reklam är bannlysta. Allt som inte har med socialt nätverkande att göra är alltså utplånat och det gör tjänsten betydligt trevligare att använda. En del av skräpet lär förstås dyka upp så småningom, men förhoppningsvis kommer det att finnas ett enkelt sätt att bli kvitt det.

Bland dem av mina vänner som börjat använda Google+ har jag hört många liknande åsikter och däri ligger möjligen problemet – det är alls inte många om jag jämför med min armé av “Facebook-friends”. Nyhetsflödet domineras av ett fåtal, snarare än den förvisso brusiga men väldigt sociala kakafoni som jag är van vid (även bortsett från allt skräp). Risken är att detta leder till en ond cirkel där folk skaffar konton på Google+, loggar in en gång, konstaterar att “de’ e dött” och aldrig kommer tillbaka. Förhoppningsvis får tillräckligt många upp ögonen för att Google+ helt enkelt är en bättre produkt – redan i detta extremt tidiga utvecklingsstadium – och stannar kvar. I den ovan nämnda vänkretsen har jag märkt att en del skriver betydligt mer på Google+ än vad de vanligtvis gör på Facebook. Det är ett gott tecken.

I ett lite större perspektiv är det intressant att konstatera att det av de tre mobiljättarna – Google (Android), Apple (iOS) och Microsoft (Windows Phone) nu bara är fruktaffären som står utan ett “eget” socialt nätverk, då Microsoft/Facebook ju har ett samarbete sedan länge. Naturligtvis kommer man framöver att kunna använda alla tjänsterna oavsett vilken telefon man har i fickan, men räkna med att både Google och Microsoft kommer att utnyttja möjligheterna att integrera “sin” tjänst i mobilen till det yttersta. Det kan slå ytterligare spikar i kistan för Apples kortlivade dominans på mobilmarknaden och låta Google+ rida på framgången från Android.

Någon som vill ha en inbjudan?

2 thoughts on “Google+

  1. Älskar din inbjudan, kommer prova inom kort men väntar fortfarande på att telefonen kommer med en google+ uppdatering… här var jag på väg att göra bort mig eftersom det redan finns en strålande app för google+ :P

  2. Du har ingen aning om vem jag är men jag följer din blogg sedan något år :-)

    Skulle gärna ta emot en invite. Verkar värt att testa.

Comments are closed.