Nästa tekniska revolution?

3d-skrivare är ett ämne som aldrig upphör att fascinera teknikpressen och ett genombrott tycks komma allt närmare. Nu senast är tekniken aktuell för att tillverka verktyg åt astronauter som befinner sig ute i rymden, där ju verktyg och reservdelar kan vara en smula svåra att få tag i om man gjort slut på dem man tog med sig. Här nere på jorden kan man sedan ett tag köpa sin alldeles egna 3d-skrivare för drygt åttatusen spänn i byggsats, eller lite knappt det dubbla i färdigbyggt utförande. Visserligen med begränsad upplösning och enbart förmåga att “skriva ut” i plast (lite häftigare maskiner kan tillverka föremål i metall) men ändå fullt tillräcklig för att tillverka egna spel, modeller, fällknivar och iPhone-hållare. För att ta några exempel.

Även om tekniken huvudsakligen tycks användas för att tillverka leksaker och snabba prototyper är det uppenbart att konsekvenserna för samhället på sikt kan bli fullt jämförbara med när Internet gjorde sitt intåg. Alla de enkla föremål i plast och/eller metall som idag tillverkas i stora fabriker på andra sidan jorden kan inom inte särskilt lång tid vara möjliga att göra hemma, helt enligt egen design eller efter ritningar hämtade från nätet. Idag är det förstås svårt att räkna hem en investering på tiotusentals kronor genom att tillverka kantiga plastföremål för eget bruk, men företag som specialiserar sig på en nisch lär inte ha några sådana problem (och har dessutom råd med mycket häftigare “skrivare”).

Självfallet är det också en vinst för miljön om det inte längre blir nödvändigt med stordrift och tillgång till lågavlönad arbetskraft för att kunna tillverka enkla föremål till en rimlig kostnad. Ju mindre plastskrot vi behöver importera från Kina, desto bättre för alla inblandade. Och på tal om Kina – att stoppa “piratkopiering” av attraktiva föremål kommer naturligtvis att bli lika omöjligt som när det gäller exempelvis musik idag. När “hotade” industrier har lyckats motverka piratkopieringen åtminstone någorlunda är det genom att erbjuda leverans över Internet på ett sätt som är snabbare och enklare än att ladda hem själv. Med fysiska föremål är det inte alls lika enkelt – för att matcha bekvämligheten i att helt enkelt skriva ut min egen blomvas, stekspade, lampskärm eller whatever så måste någon hämta den från ett lager, leverera den till min dörr på 15 minuter och inte ta betalt mer än råvarukostnaden. Inte ens med Kina-priser på arbetskraft är det särskilt troligt.

Vi ska dock akta oss för att dra för långa växlar på 3d-skrivarnas möjligheter. Vi är fortfarande långt, långt från någon replikator och även framöver så kommer folk att vara beredda att betala för bra design, hög kvalitet och “äkta vara”, subjektiva mått som enbart teknisk perfektion inte räcker för att tillfredsställa – för ett nutida exempel är det bara att jämföra en Toyota med en BMW. Även om vi så småningom kommer till ett stadie där vi kan tillverka en bil lika lätt som en smörkniv så kommer någon att behöva designa bilen, programmera skrivaren, författa användarhandboken. Det är ett samhälle som kräver en annan sammansättning av förmågor av sina medborgare än dagens, där utrymmet för “okvalificerad” arbetskraft krymper stadigt. 15 års grundskola, någon?

One thought on “Nästa tekniska revolution?

Comments are closed.