Jag vill bara nästan ha en Nokia Lumia 800

Where is my Spotify?

lanserade Nokia äntligen sina telefoner med Windows Phone 7. Som jag har väntat. Jag såg stora ting i Windows Phone 7 när det lanserades och med version 7.5 (“Mango”) är många av de tekniska bristerna åtgärdade. Under hösten har WP7-lurarna börjat poppa upp lite här och var i min närhet så jag har vid flera tillfällen haft möjlighet att provköra de senaste modellerna. Var så säker: det är bra grejer, gränssnittet är en mycket trevligare bekantskap än både iOS och Android, prestandan är enastående och hårdvaran ligger perfekt i handen. Just Nokia är ju bland de bästa i branschen på just hårdvarubiten, så i kombination med ett modernt OS borde allt vara frid och fröjd … eller?

Jo, Nokia Lumia 800 är en otroligt snygg telefon som har alla chanser att sälja bra, särskilt om den får en attraktiv prislapp. Det är synd att vi inte får se den här i Sverige förrän efter jul, men den som vill kan ju importera själv utan några större problem. Tyvärr är det en smartphone för massmarknaden, inte entusiaster. Skärmen är 3,7 tum vilket är snäppet större än iPhone och i nivå med många Android-lurar, men jag skulle hellre vilja ha en fyratummare som HTC Sensation eller till och med större. Lumia 800 saknar plats för MicroSD-kort och har en processor som är betydligt segare än dem som sitter i de värsta Android-lurarna. Trist, för jag skulle vilja ha en telefon med lite mer kräm i.

Är detta avgörande? Nej. Min HTC Desire, nu 18(!) månader gammal, har fullt tillräcklig prestanda för allt jag använder den till och den ser ut som en rostig relik bredvid Lumia 800. Skärmstorleken är inte heller avgörande, en mindre telefon har också sina fördelar. Det som gör att jag faktiskt vill vänta lite till är att det fortfarande saknas så många “självklara” appar, såsom Spotify. Vi fick veta i april förra året att WP7 skulle få Spotify, sedan att det skulle komma med Mango, men Spotify-appen finns fortfarande inte att finna (annat än på YouTube). Istället lanserar Nokia sin egen musiktjänst tillsammans med sina telefoner. Har Microsoft skjutit fram Spotify för att vara hyggliga mot Nokia?

Google+ är en annan app som utannonserats men som aldrig dök upp; även där verkar det vara något på gång, men vad tusan; köper jag en ny telefon vill jag ju ha alla nödvändiga appar från dag ett! Nu lär jag behålla min Desire i vilket fall eftersom den gör sig utmärkt för experiment och utveckling, men att behöva släpa på två telefoner bara för att kunna lyssna på musik är inte acceptabelt någonstans. Möjligen kan jag stå ut med att använda webbläsar-versionen av Google+, men alla som försökt använda en mobil webapp en längre stund vet att det är ungefär lika trevligt som att vara inuti en omkullvält bajamaja.

En annan sak jag absolut inte accepterar är när den som säljer mig en dator eller telefon anser sig ha rätt att bestämma vilka program jag får köra på den – ett skäl, kanske det starkaste, till att jag vägrar befatta mig med Apple. Tyvärr valde Microsoft vid lanseringen att förse även Windows Phone 7 med denna typ av idiotisk policy, vilket normalt hade diskvalificerat den fullständigt. Men, Microsoft har utlovat att man ska kunna låsa upp sin WP7 för en obetydlig kostnad och den 14 oktober meddelades att detta skulle bli möjligt “inom några veckor”. Detta var alltså för två veckor sedan, så i vanlig ordning får man ta löftet med en nypa salt.

Så jag har två alternativ. Jag kan köpa en Nokia och hoppas att allt detta faller på plats inom en snar framtid. Eller så väntar jag, så kanske det dessutom hinner dyka upp en modell som ger lite fler geekpoints – låter inte “Lumia 800” väldigt mycket som om det finns en “Lumia 900” i faggorna?

Känns som ett rätt självklart val, när jag tänker efter.

2 thoughts on “Jag vill bara nästan ha en Nokia Lumia 800

  1. 14 oktober … sex veckor?

    (Wilhelm:) Ehe, oops… glömde att det inte är november än. Fixar.

  2. Nokia kommer ut i engelska butiker imorgon läste jag någon stans tror jag. Så nu när du står inför ett köpval så har Spotify kommit…

    Sen förstår jag inte det här med processor. Det räcker väl att man snackar om det så otroligt mycket när det gäller datorer..
    Helt ärligt: på vilket sätt ger det dig en snabbare och bättre mobilupplevelse (värt att nämna) med dubbelkärnig processor förutom att de drar mer batteri?

    bara tankar- ingen kritik

Comments are closed.