Categories
Internet och IT

Upprättelse!

Nokia Lumia 800

Ibland händer saker fortare än man tror – för bara ett par veckor sedan skrev jag att mitt intresse för den i övrigt tilltalande Nokia Lumia 800 hade mattats en smula, främst av två specifika anledningar: att Microsoft på sämsta Apple-manér valde att göra det omöjligt att installera appar som inte först blivit censurerade godkända, och att jag saknade viktiga appar som utlovats sedan länge, där Spotify var den mest kritiska. Nåväl, två veckor senare har det levererats på båda punkter.

Vad gäller app-restriktionerna så krävs först lite bakgrundhistoria. Microsoft valde initialt att låsa ned Windows Phone 7 på samma sätt som Apple gjort med sina telefoner, vilket gav upphov till stark irritation lite varstans, även på den här bloggen. Den korta versionen är att jag inte accepterar sånt trams. En “marknadsplats” med kontrollerade appar är helt okej, det är naturligtvis skönt att ha den tryggheten som användare. Men möjligheten att gå utanför den måste alltid finnas där. Det finns helt enkelt för många exempel på fullt legitima appar som censurerats för att jag ska ge någon annan än mig själv den möjligheten, om vi bortser från det rent principiellt tveksamma i att något företag på andra sidan gjorden ska bruka censur mot mig utan mitt samtycke.

Lyckligtvis var det många andra som kände likadant, så kort efter att WP7 såg dagens ljus hade någon hackat det och gjort det möjligt att köra vilka appar som helst. Upplåsningsverktyget släpptes gratis på nätet under namnet ChevronWP7. Nu skulle man kunna tro att Microsoft omedelbart gav sig på utvecklarna med sin armé av advokater, men så skedde inte – istället gjorde man något smart, man skapade en officiell och supporterad tjänst där vem som helst kan låsa upp sin telefon för en trivial avgift. En smula krångligt i jämförelse med Android, och lång tid tog det att få fram den officiella tjänsten, men tillräckligt för att plattformen ska bli intressant igen. Det skadar knappast att den officiella appen för Spotify släpptes nästan samtidigt.

Eftersom Nokia Lumia 800 inte släpps i Sverige förrän efter nyår – och faktiskt ingen annanstans heller förrän om knappt två veckor – har jag haft anledning att se över alternativen. Jag har otroligt bra erfarenheter av HTCs telefoner sedan tidigare och flera av mina vänner föreslog att jag skulle ta en titt på Titan. Samsung har också gjort sig synliga med nya Focus S, som tyvärr bara finns tillgänglig i USA (fast man kan ju importera) och såväl den som Titan har på pappret betydligt bättre prestanda, större skärmar och fler finesser (t ex dubbla kameror) jämfört med Nokia. Därmed betingar de förstås också ett betydligt högre pris. Jag får medge att avgörandet till slut hamnade på utseendet och det faktum att Nokia numera är Microsofts bästa kompis, så om någon telefon kan ge den optimala upplevelsen av Windows Phone 7 så borde det vara deras. Det bådar dessutom gott för framtida uppdateringar.

En recension kommer naturligtvis så fort leksaken är i mina händer, men när det blir är ännu okänt – jag har lagt en förbeställning på Expansys, fast där har man varken leveransdatum eller pris – det kan bli snart, redan den 16 november om det vill sig väl, ska man tro Twitter har vissa butiker redan tjuvstartat. Den som väntar på något gott…!

Samsung Focus S, HTC Titan, Nokia Lumia 800

One reply on “Upprättelse!”

Comments are closed.