Lättar på trycket

Att vara så här jävla trött på politik i början av ett valår bådar inte gott, så nu tänker jag skriva av mig för att lätta på trycket. Droppen som fick bägaren att rinna över var den här artikeln:

Moderaterna har tappat 240 000 väljare till SD: Moderaterna får ett rekordlågt stöd medan Sverigedemokraterna går framåt, visar den senaste väljarbarometern från Yougov och Metro. Och sedan riksdagsvalet 2010 är det till just SD som Moderaterna har tappat flest väljare.

Om man, som regeringen har gjort, gör sitt bästa för att kopiera oppositionens politik så ska man inte bli förvånad när folk som vill ha sådan politik hellre väljer “äkta vara” och de som vill ligga längre till höger flyr fältet. Vi som är politiskt intresserade kan genomskåda SD:s dumheter – många andra kommer helt enkelt att rösta på det parti som verkar stämma bäst överens med deras egna åsikter. Och för en traditionell, värdekonservativ högerväljare är det inte så konstigt om det är SD. (KD? Vilka var det nu igen?)

Å andra sidan har S i alla (för mig) viktiga aspekter gjort CtrlC-CtrlV på regeringens politik så jag är inte direkt rädd för en S-ledd regering under nästa mandatperiod. Det innebär som värst ett par procentenheter hit eller dit i skatter, so what? När regeringen tycker att vi har sänkt skatterna tillräckligt trots att vi har ett skattetryck som ligger våldsamt högt jämfört med andra länder, när man trots allt prat om att satsa på trygghet och ett starkt rättsväsende fortfarande inte lyckas ge tillräckligt med resurser till Polisen, när man lämnar hela invandringsdebatten på total walkover till SD, då får man fan vara glad om jag ens ska orka gå och rösta.

Nä, de som oroar mig i en framtida regering är vänsterextremisterna i V, som har ungefär samma väljarstöd som SD (knappt 10%). Precis på samma sätt som med M->SD migrerar de S-väljare som har mer extrema åsikter ut åt vänsterkanten när de känner att S har blivit Moderaterna Light, nu 50% blåare, nej då vi ska inte alls slopa ROT/RUT eller jobbskatteavdraget-partiet. Vilket förvisso är en utveckling hos S som jag applåderar, men risken är ju att S+MP inte blir stora nog att regera utan V om Alliansen sätter sig på tvären.

Att döma av nuvarande opinionsläge plus det faktum att regeringen brukar gå framåt lite under valåret så kan vi anta att endera blocket kan regera enbart med passivt eller aktivt stöd av SD, som blir tredje eller fjärde största parti med omkring 10% av rösterna. Jag ser då hellre en blocköverskridande koalition a la M+S eller M+S+MP så att småpartierna i Alliansen kan driva sin politik istället för att behöva rätta sig efter storebror M, och V+SD fryses ute. Vad jag inte vill se är en repetition av de senaste fyra åren där oppositionen småaktigt och i strid mot god sed gör sitt bästa för att sabotera regeringens förmåga att föra sin politik. Oavsett vem oppositionen är efter 2014. Och jag vill inte ha varken nassar eller commies i regeringen, kthx.