Categories
Politik

Vi räddar hellre krogarna än de äldre

Jag har inte skrivit något om Covid-19 så här långt men det är väl på tiden nu. I ärlighetens namn gör jag det mest för att ha något att blicka tillbaka på om några år när allting är bortglömt till förmån för nästa globala katastrof.

I skrivande stund är vi i antingen på god väg mot, alternativt uppe på, toppen av den andra vågen. Vi fick några månader av relativt lugn i somras men så fort det blev kallt ute gick det åt fanders igen, med en lavinartad ökning av fall följd något senare av en mildare men klart synbar ökning av svårt sjuka och döda.

Medierna och diverse tyckare konstaterar med olika grad av upprördhet och/eller förvåning att ingen verkar bry sig om de nya hårdare rekommendationerna, särskilt inte festsugna ungdomar och den enda konkreta restriktionen, mot alkoholservering efter 22:00, befaras mest leda till flera hemmafester och samtidigt slå undan benen för krogbranschen, vars efterlängtade återhämtning i december sannolikt nu uteblir.

Jag tycker mig ha en hyfsad uppfattning om varför det är så. I första hand har vi alla förstås tröttnat på att isolera oss och inte få göra de roliga saker vi annars tar för givet. I våras var viruset nytt och okänt, då fanns en annan rädsla och en större vilja att sätta försiktigheten främst. Men vilka restriktioner vi kan införa är nu som då ganska hårt begränsat av vår lagstiftning. Vi kan inte som andra länder på kort sikt besluta om en “lockdown”.

Restriktioner tycks för övrigt inte göra någon större nytta. Det verkar inte finnas något tydligt orsakssamband som tyder på det. Visst finns det länder som stängt ner och klarat sig bättre än Sverige, men också exempel på motsatsen. Hårda restriktioner riskerar dessutom att vara kontraproduktiva då kraftig arbetslöshet, konkurser och ekonomisk kris resulterar i psykisk ohälsa för massor av människor. De är dessutom kostsamma vilket drabbar annan viktig verksamhet i samhället.

Så då återstår försiktighet och goda argument för att vi ska få ner smittspridningen. Men – vi har hela året bombarderats av data som i all välmening visar exakt hur många av de sjuka, svårt sjuka och döda som tillhör vilken åldersgrupp, vilka andra komplikationer de hade, och så vidare:

Det här är krasst uttryckt inte en särskilt skrämmande riskanalys om du lever ungdomens glada år eller befinner dig strax därefter. Man anser sig kanske inte ha några problem med att avstå kontakt med äldre släktingar ett tag men det vanliga sociala umgänget är oerhört viktigt. Risken det medför att avstå det anses vara större än risken att en själv eller någon av ens nära blir svårt sjuk och dör.

Det talas om “långtidscovid” där symptomen sitter kvar i flera månader men även om det i nuläget är lite för tidigt att börja prata om “lång tid” så tycks detta också drabba äldre människor och de som blivit allvarligt sjuka i första hand. Det är sedan tidigare känt att en allvarlig “vanlig” lunginflammation kan ge ärr på lungorna som tar tid att läka – men de läker så småningom.

Trots detta dör människor i tusentals – varför? Jo, för när antalet smittade räknas i miljoner kan dödsrisken vara minimal, siffran på antalet döda blir hög ändå. Bevisligen kom smittan fort in även bland sårbara grupper på äldreboenden, och även relativt pigga äldre har inte heller varit särskilt bra på att följa rekommendationerna – det räcker med en kort promenad på stan för att erinra sig om detta.

Jag försöker här inte att lägga någon värdering i det men det är förstås lätt att upprört påpeka hur “egoistiska” folk är, att “ingen” tänker på vårdpersonalen som får slita, att det alltid är någons anhörig som avlider, och så vidare. Jag tror inte att sådana argument biter. Vi är generellt sett skitdåliga att bry oss när människor vi inte känner över huvud taget far illa. Med undantag för kändisar, förstås.