Categories
Politik

Feminism och jämställdhet

Konstaterar att Maud Olofsson vill ha fortsatt varannan damernas i regeringen, alltså lika många män som kvinnor. Men Reinfeldt säger nej, kompetens ska gå före kön. Jag anser att man säkert med lite god vilja kan hitta en regering som är både kompetent och könsmässigt likafördelad, men vad är poängen? Är inte iden med jämställdhet att kompetens ska gå före kön?

Här är ett litet test. Leta upp någon som kallar sig feminist. Fråga vederbörande om han/hon anser att kompetens ska gå före kön vid t ex tillsättning av ett jobb. Jag satsar en pizza på att svaret blir ja. Fråga nu om detta gäller även om det innebär att viktiga positioner blir mansdominerade. Om svaret är nej, tror personen inte på jämställdhet i verkligheten.

One reply on “Feminism och jämställdhet”

Kön och kompetens — den icke-positivistiska vinkeln…

Willie reflekterar i sin blogg över Maud Olofssons önskan om
att ha en jämn könsfördelning i regeringen (SvD, Aftonblade
t). Han säger att det är dumt att låta kön gå före kompetens
. Även feministen Louise P håller med i sin blogg….

Comments are closed.