Categories
Politik

Gräv upp allt

Ser i dagens tidningar att mer uppgifter om vad som hände i Folkpartiets s k spionskandal nu håller på att rinna fram. Bra. Nu är rätt tillfälle för partierna – alla partierna – att ta itu med skeletten i garderoben. Hur går det med rättegången mot Anna Sjödin? Vi är nog många som hoppas att den skandalen inte tillåts rinna ut i sanden. Folkpartiets medarbetares övertramp måste förstås också utredas, men åtminstone jag tycker att Sjödinaffären är viktigare – det handlar trots allt om ett betydligt allvarligare brott av ordföranden i ett av sveriges största politiska ungdomsförbund.

Och på tal om brott – det skall framhållas att dataintrång inte nödvändigtvis är brottsligt, om systemet som är föremål för intrånget inte är effektivt skyddat (och “Sigge” är inte ett effektivt skydd). Här skiljer sig lagen markant mot den som gäller fysisk egendom, där intrång ju är förbjudet även om man har nycklar. Inte helt oväntat har många journalister och bloggare förbisett denna sanning. Antagligen för att det är roligare att sätta dit unkna politiker än att respektera fakta.