Categories
Politik

JämO vilseleder i vänstervriden reklam

Det lönar sig tydligen att vara man. Personligen tycker jag att det oftast snarare verkar löna sig att vara kvinna – men begränsar man sig till att tala om just löner, alltså rena pengar, så ligger det antagligen något i påståendet. I JämOs annons, som jag just nu sitter och skriver under på min färd mellan Kista och Fridhemsplan, står att läsa:

Erik har en månadslön på 23 700 kronor. Maria, som har ett lika svårt arbete, tjänar 23 000 kronor.

Stopp där. Lika svårt? Vad är detta för något daltande vänstertjafs!? Vad hände med kompetens, ansvar, antal år i yrket, förmåner? Tänk om Erik är privat anställd, Maria statligt? Tänk om Erik gjorde bättre ifrån sig i senaste löneförhandlingen? Varför ska vi utgå ifrån att, bara för att en man tjänar bättre än en kvinna, är skillnaden i sig orättvis?

Jämställdhet är i sig en bra sak, som bör eftersträvas. Men att blanda ihop jämställdhet med rosaröda ideal om att alla ska ha lika mycket oavsett kompetens och förtjänst är att förvrida frågan. Det handlar inte om huruvida Erik och Maria har samma lön eller ej. Det handlar om huruvida varje individ har den lön han eller hon gjort sig förtjänt av.

2 replies on “JämO vilseleder i vänstervriden reklam”

Har läst samma reklam och dom har verkligen lyckats med en idiotisk reklam. Efter Eriks lön står det en stjärna och längst ner på afficen går det att läsa att det är medelinkomsten för män. Men vid Marias lön finns det ingen sådan stjärna, vad betyder det egentligen? Vad är det dom jämför, finns det någon sanning i det hela eller har dom bara tagit några siffror så att det “ser bra ut”?

Jag har faktiskt inte sett reklamen själv, men en gissning är att den är tänkt att få folk att bli intresserade snarare än att berätta allt. På samma sätt hade partierna valaffischer snarare än partiprogram uppsatta på gator och torg. De som senare verkligen blir intresserade kan läsa mer på lämpligt ställe.

På JämOs hemsida finns en hel del att läsa, men en start kanske kan vara här: http://www.jamombud.se/arbetslivet/faktaomloner.asp

Comments are closed.