Categories
Politik Religion

Arga muslimer, ert tåg har gått

Såväl DN som SvD skriver om en demonstration mot tidningen Nerikes Allehanda, som publicerat en av Lars Vilks’ teckningar av Mohammed som rondellhund. NA själva har också ett TV-inslag från händelsen på sin webbplats, som ger en tydligare bild än de korta referaten i DN/SvD. Demonstranterna anser att de tar personlig skada av att deras profet “kränks”. I det brev som överlämnades till NA går att läsa:

Ingen av oss är emot konst eller yttrandefrihet. Men när blev kränkning, och inte enbart personlig kränkning utan att man kränker en religions värderingar och kultur, när blev det konst?

Denna mening åskådliggör effektivt den djupa klyftan mellan dessa människors syn på världen och den i vårt demokratiska samhälle rådande synen. För dem är religionen viktigare än det egna jaget. För oss är det tvärtom – likafullt som jag kan rita en nidbild av Pippi Långstrump eller skriva en negativ recension av ett TV-spel kan jag kritisera Islam eller rita en bild på en hund med skägg och påstå att det är Mohammed. Alltsammans är ju bara sagor, det finns ingen person att “kränka”. Att en massa människor lider av något slags masspsykos där man fått för sig att en viss religion faktiskt har något med världens sanning att göra kan man inte ta hänsyn till i sammanhanget. Det är deras problem, på samma sätt som rabida Apple-fanatiker spräcker ett blodkärl varje gång jag skriver något negativt om iPhone.

När det gäller faktiska kränkningar av faktiska personer har vi ganska bra lagar på plats i Sverige, såsom lagen mot förtal. Och även där görs ganska stora eftergifter då det rör sig om en person som rimligtvis kan utsättas för ganska kraftig kritik. Om jag exempelvis satte upp en webbplats vars enda syfte var att framställa Mona Sahlin som en inkompetent politiker skulle jag antagligen inte bli anmäld för det (dels är det sådan kritik som politiker förväntas ta, dels är det sant, vilket faktiskt har betydelse i lagens mening). Om sajten däremot syftade till att spekulera kring hennes sexuella läggning och publicera fejkade porrbilder (hemska tanke!) skulle jag antagligen bli fälld så det visslade om det. Några som helst planer på en sådan sajt har jag naturligtvis inte.

9 replies on “Arga muslimer, ert tåg har gått”

Att lägga till bara: Även om man tror att Gud är en person kan man acceptera att denne kränks i dylik satir. det gör kristna, det gör hinduer, det gör buddister och alla religioner utom islam.

Muslimerna går bokstavligt efter sina skrifter, och ickemuslimer ska också, enligt koranen och haditerna, behandlas som i värde (rättsligt mm) ståendes under muslimen. Islam är alltså ett aggressivt absolutistiskt tros- och värdesystem som andra religioner inte är. Ganska fascistiskt, skulle jag vilja säga.

Du har rätt. Man kan även lägga till att det här inte är “dålig” konst som bara är till för att kränka någon. Det är tvärtom ytterst lyckad konst, och jag föreställer mig att det här är precis den effekt som Vilks har varit ute efter.

Muslimer kränkta? Om en Muslismk 19-årig flicka blir kär i fel pojke, dödas hon av sin familj. Plötsligt tittat alla muslimer i golvet och blir inte alls kränkta när någon dödas för kärlek. Man hyllar självmordsbombare som mördar kvinnor och barn, men inte blir man kränkt när en Muslim gör sådana saker.
Förbjud alla religioner, låt det bli en privatsak utan påverkan av det gemensamma rummet.

Vi har aldrig haft det så bra som sedan vi slutade tro på Gud. Konsekvenserna av Guds icke-existens har visat sig oerhört positiva.
Vi har kastat vidskepelsen i en säck och istället för att tro på Ödet, Gud och Fan och hans moster, har vi satt Fakta, Experiment och Utbildning i högsätet.

En internationell jämförelse visar att de som lämnat tron på en högre makt, belönats med centralvärme, bilar, Internet och ett rikt sexualliv. Medan de som ligger på skallen flera gånger om dagen till Guds ära, är kvar i armod.

I Koranen står inget om elektricitet eller mobiltelefoner, alltså får Muslimer inte använda sådant. Koranen och Bibeln anses av knäppgökar var den enda (!) och eviga sanningen. Tag nu konsekvensen av det. Jorden är platt, månen en ost, och det finns en Gud.

Det uppenbart att att vissa invandrare inte har förstått innebörden av demokrati och yttrandefrihet. De gör rätt i att utnyttja sin rätt att demonstrera och uttrycka sin åsikt.
Men dessa demonstranter vill att man inte får kritisera sin religion eller kultur. Detta går inte ihop. Varken kultur eller religion ska undantas från kritik. De borde istället anmäla publiceringen för diskrimineringsombudsmannen eller anäla för ärekränkning så kunde vi få en genomlysning av frågan.
Det hade blivit en intressant diskussion.

Eva Carlberg: Din lans mot religionen är odd topic, men några synpunkter ändå.

“Vi har aldrig haft det så bra som sedan vi slutade tro på Gud. Konsekvenserna av Guds icke-existens har visat sig oerhört positiva.”

Sovjetunionen och kommunismen representerar ateistiska samhällen, och Gnosjö i Småland går inte så illa va?

“Vi har kastat vidskepelsen i en säck och istället för att tro på Ödet, Gud och Fan och hans moster, har vi satt Fakta, Experiment och Utbildning i högsätet.”

Det där gjorde inte vi, utan det gjordes i kyrkan under medeltiden. Har du läst Thomas av Aquino?

“En internationell jämförelse visar att de som lämnat tron på en högre makt, belönats med centralvärme, bilar, Internet och ett rikt sexualliv. Medan de som ligger på skallen flera gånger om dagen till Guds ära, är kvar i armod.”

Faktum är att en ledande tysk filosof och sociolog i dag anser att “Christianity, and nothing else, is the ultimate foundation of liberty, conscience, human rights, and democracy, the benchmarks of Western civilization. To this day, we have no other options [than Christianity]. We continue to nourish ourselves from this source. Everything else is postmodern chatter”.

Individuell frälsning, förlåtelse mm i kristendomen är sådant i kristen kultur som anses förändrat historien (positivt; slaveriets avskaffande, lagar mm), men grundbulten är att politik och lagar är sekulära, och det är även en strävan i kristendomen själv (ge Gud det Gud tillhör och kejsaren det kejsaren tillhör).


Det som nu händer är alltså, som jag påpekade i första kommentaren, ett islamiskt problem, inte ett religiöst. Vissa vill inte ens kalla islam religion, utan snarare sekt och dödskult, och ibland kan man nästan förstå dem. Men det är onödigt att slänga såna ord omkring sig, många muslimer är bra människor o s v. Det viktiga är att förstå vad som händer och varför.

Magnus: Fallna soviet är ju inte direkt representativt för det moderna sekulära samhälle vi lever i, exempelvis här i Sverige. Men det tycks onekligen som om Eva har en poäng i att länder där man lyckats separera kyrka och stat åtnjuter relativt sett mycket högre välstånd än exempelvis de islamstyrda staterna i mellanöstern.

Processen att få folk att tro på vetenskapliga fakta hellre än vidskepelser och religiösa sagor kanske påbörjades på medeltiden, men det är i allra högsta grad en pågående process. I vissa delar av den i övrigt måttligt upplysta världen (USA) går det dessutom ganska dåligt.

Magnus :
Det verkar som du inte har så god koll på skillnaden på ateism, kommunism, kristendom, islam, libertarianism och totalitarianism. Jag fattar inte hur du kan använda det totalt bombade argumentet att sovietunionen är ett bra exempel på ett ateistiskt land när du bor i det mest ateistiska landet i världen, det är liksom den brist på historiekunskap man kan förvänta sig i en isolerad sydamerikan, inte i en svensk! Jag inser också att du aldrig läst bibeln, hade du gjort det hade du anat att kristendomen kränker libertarianism, mänskliga rättigheter och demokrati. Tillochmed Jesus själv är en partisk individ som lägger grunden för det självseggregerande elitistiska tänkande som är vanligt inom starkt kristna kretsar. Enda skillnaden på kristendomen och Islam är att kristendomen är nertryckt av västerländsk sekularisering. Betänk det faktum att protestantismens fader snarare är ett resultat av HUMANISMEN som spred sig TROTS kristendomen. Det är i humanismen som behovet av kunskap, människors lika värde m.m. kommer ifrån, värderingar som spred sig 1-200 år INNAN bibeln översattes till allmänheten.

Comments are closed.