Categories
Aargh, idioter! Fildelning Internet och IT

SF Anytime och film2home är fullständigt värdelösa

Film2Home

De lagliga svenska filmsajterna förlorar stort på användarvänlighet och utbud när de jämförs med piratsajterna, visar en undersökning som presenteras i Computer Sweden. Där jämförs den “olagliga” sajten ZML, som erbjuder ett brett utbud av filmer utan kopieringsskydd för cirka 30 kronor styck, med de “lagliga” sajterna SF Anytime och film2home. Slutsatsen är dräpande för de lagliga alternativen:

Jag upplevde ZML som jättebra. De svenska sajterna tänker väldigt mycket på begränsningarna, och verkar därmed tycka det är ok att bryta mot användarupplevelsen. Man ger inte kunderna vad de efterfrågar, säger Björn Jeffrey.

Jag surfade in på film2home och möttes av bilden ovan. Efter att ha klickat bort den kunde jag bläddra runt på sajten. Utbudet är inget vidare och en film kostar 139 kronor att ladda ned. Då med restriktiv DRM som hindrar mig från att exempelvis konvertera filmen till ett format som funkar på min handdator. Helt värdelöst. Då kan jag lika gärna köpa DVD:n för 199 kronor. Den är också kopieringsskyddad, men det “skyddet” är brutet sedan länge och därmed kan jag göra vad jag vill med filmen. Förutsatt att jag är villig att lägga ned det arbetet.

Eller så laddar jag bara ned filmen från närmaste piratsajt, helt gratis, med noll restriktioner! Eller betalar ZML trettio spänn för att slippa letandet, samt risken att filmen har dålig bild- eller ljudkvalitet. Ingen vettig människa kan rimligtvis vara förvånad över att “laglig” nedladdning av film på nätet blivit ett totalt fiasko.

Jonas Dahllöf, vd på SF Anytime, pekar på att branschen i dag bygger på release­fönster, och att det måste vara upp till upphovsmannen att bestämma när en film ska släppas.

Här är hela problemet. Vi som gillar film skiter fullständigt i hur filmindustrin vill paketera sitt material. Själva filmerna är det mestadels inget fel på (om man bortser från tycke och smak). Det är paketeringen som är problemet. Piratkopieringen är bara ett symptom; sedan 1996 eller så har musik- och filmindustrin låtit oss konsumenter gradvis vänja oss vid att kunna välja fritt ur ett enormt utbud av underhållning, i öppna och obegränsade format, till extremt låga priser, oftast gratis. Under en lång period fanns det inga lagliga alternativ alls. När de nu kommer är det med en servicenivå som vida understiger vad vi är vana vid. Fiasko? Naturligtvis!

Om någon från filmindustrin läser, var god fatta följande: Regionala begränsningar är inte OK. Att filmen släpps i Sverige eller på nätet märkbart senare än någon annanstans är inte acceptabelt. DRM är inte heller OK. Filmen måste hålla hög bild- och ljudkvalitet och vara i ett sådant format att jag fritt kan omvandla den efter behov. Tidsbegränsning är inte OK. Droppa hela grejen med “hyrfilm” – när filmen inte längre är bunden till något fysiskt som en DVD-skiva är hela konceptet meningslöst. Är filen på min hårddisk så är den min. Och sist men inte minst, reklam före, efter eller under filmen är inte heller OK. Håll den skiten på era webbsidor där den är lätt att blockera.

De flesta filmälskare är villiga att betala, så även jag, även om jag anser 139 kr/film en smula dyrt. Men då måste de lagliga alternativen vara värda pengarna.

8 replies on “SF Anytime och film2home är fullständigt värdelösa”

Filmindustrin och Microsoft verkar vara väldigt goda vänner… På film2home får jag upp samma bild som du och på SF-Anytime följande meddelande: “Tyvärr kan du inte använda SF Anytime från en Mac- eller Linux dator. Du måste ha en PC med Windows 98 eller senare, XP rekommenderas.”

Som tur är håller bra alternativ på att utvecklas. Headweb (http://www.headweb.com/) är riktigt bra, men tyvärr har de i dagsläget lite litet utbud.

Niklas, det är egentligen ganska enkelt. De två stora leverantörerna av DRM för film på nätet är Microsoft och Apple. Apple licensierar inte ut sin DRM-teknik, de använder den uteslutande på iTunes. Då återstår bara Microsoft.

Tyvärr är Microsoft mycket bättre än Apple på att bygga DRM.

Tro inte att det fungerar bara för att man kör IE, den tyckte att jag skulle installera Media Player för att visa en Trailer… Någon borde tala om för SF att den ingår i Windows XP.

Den film jag tyckte verkade intressantast (det var ett rätt magert utbud) var dessutom så mycket billigare från megastore.se att det även med god marginal täckte fraktkostnaden. Utan rabatter. Och då kan jag titta på den på TV:n utan extra jobb dessutom.

Jaja, de får väl försöka bli rika på att sälja reklam på sin sajt med bio-tider…

Tack för tipset Niklas, ser ju lovande ut. Kommer nog använda headweb för att ladda ner film när dom får bättre utbud. Har redan sett en film att ladda ner: Requiem for a dream.

Wilhelm: Det är en sanning med modifikation. Det finns många som erbjuder DRM-system, till exempel Sun.

DRM är en allt igenom trivial sak som vilken datastudent som helst kan implementera inom en inlämningsuppgift. Så någon brist på leverantörer kan man knappast skylla på.

Det är nog snarare frågan om att Microsoft är duktiga på att sälja in sitt system (på mer eller mindre tveksamma grunder).

Undrar hur läng edetta kan fortgå ?

När kommer film- och muskindustrin inte längre att klara att hålla emot med sina lobbyargument för hårdare tag, ip-leverantörs-kontroller etc ?

Det enda långsiktiga – och i slutändan det billigaste- vore ju att erbjuda en bättre tjänst !?

Laddar man hem filmer (eller musik iof ibland också) från piratviken eller direktkoppling++ så vet man aldrig riktigt vad man får -om man inte är jättetankare och kommer in på de bästa ställena och i sin tur kan erbjuda massor också.

Så vill jag som vanlig konsument ladda hem en film i hyfsat format så kan det ta lång tid – skulle ngn erbjuda mig den tjänsten till rimligt pris så skulle piratmetiderna snabbt förlora i popularitet är jag övertygad om (inte dö ut dock, det finns alltid folk som vill betala gratis, även om majoriteten är beredda att betala mer…)

/K

Klas, jag tror att ZML erbjuder exakt den tjänsten du efterfrågar. Vad jag förstår är den inte olaglig att använda heller, eftersom den följer lagarna i landet där den är baserad.

Comments are closed.