Categories
Fildelning KTH

(This is) How smart people party

Jag har som vanligt varit pissusel på att uppdatera min blogg de senaste veckorna, men för en gångs skull kan jag härleda min upptagenhet till två konkreta händelser: Quarnevalen 2008 och Absolut Gotland. Båda studentfester av högsta klass, men med lite olika utformning. Quarnevalen känner väl åtminstone alla Stockholmsbor till; vissa tror att den bara inbegriper KTH-studenter, men det är fel, studenter från alla landets delar deltar. Idén är enkel: något hundratal lag bygger varsitt i förväg planerat ekipage på en vecka, därefter tågar ekipagen genom Stockholm City. Under byggveckan bjuds alla deltagare på obegränsade mängder gratis öl och på kvällarna är det fester med desto starkare (men dyrare) drycker.

Det borde ju vara ganska uppenbart vad som händer när man ger något tusental ur sveriges akademiska elit byggmaterial, powertools, en avzonad lekplats och gratis öl i en vecka? Succén är liksom ett faktum innan första spiken är satt i plankan eller svetslågan nuddat lacken på den första skrotbilen. Att östermalmsborna dessutom får stå ut med att samma låt spelas kontinuerligt, tolv timmar om dagen i en vecka, är bara grädde på moset. Och även om man kan ifrågasätta samhällsnyttan i att spärra av halva Stockholms innerstad så är publiksuccén ett faktum; Quarnevalen beskådas var tredje år av mellan 400 000 och en halv miljon människor.

Detta var för en vecka sedan – den här helgen har jag varit på Gotland och testat en betydligt mindre välordnad modell av studentfest, i form av Absolut Gotland. Konceptet är även här förföriskt enkelt; 1 400 studenter bokar upp hela Kneippbyn och röjer loss en långhelg. Naturligtvis med skyttelbussar mellan byn och systembolaget i Visby. Här snackar vi fest av minst sagt liberal karaktär: Alkoholen flödar och det hånglas i varenda buske. Saker som utskänkningstillstånd är obekväma fantasier, någon annans problem. Töntiga liveband som spelar samma usla Per Gessle-covers varje sommar förekommer inte, musiken kommer från överdimensionerade bilstereoanläggningar (effekt sisådär 1200 W) inbyggda i hjulförsedda lådor. Piratkopierat? Finns det någon annan sort?

Absolut Gotland (och liknande fester som exempelvis Sjöslaget) kan bäst beskrivas som en paus från verkligheten. Några dagars frihet att festa loss. Blir man hungrig så grillar man, blir man törstig dricker man, blir man trött somnar man (och när man vaknar har ens vänner tuschat en måttligt naturtrogen karikatyr av det manliga könsorganet i ens panna). Segregeringar på grund av inkomst, etnicitet eller kön förekommer inte. Alla är studenter, med eller utan (men oftast med) overall. Våld förekommer praktiskt taget inte. Det enda som möjligtvis blir lidande är levern och den personliga hygienen; efter tre dagar luktar ovven rök, kroppen är svettig, huvudet värker och huden svider. Men med en flicka i ena handen och en öl i den andra är det faktiskt sak samma.

Bilden föreställer min kompis Emmy i en för gotlandsfestande KTH-studenter typisk sinnesstämning och position. Jag hoppas att hon inte har något emot att jag använder bilden.

Uppdatering (2009-05-19 21:30): Emmy har lagt upp en väldig massa fler foton från AG. Kanske syns till och med jag på några av dem.

2 replies on “(This is) How smart people party”

Comments are closed.