Categories
Fildelning Film och TV Internet och IT

Peter Sunde inte det lätta byte SVT Debatt hade tänkt sig

Peter Sunde, en av männen bakom The Pirate Bay, blev inbjuden till SVT Debatt för att diskutera uppståndelsen som kommit genom att en av TPB:s användare lagt ut ett förundersökningsprotokoll inkluderande obduktionsbilder. Frågan i sig har väckt ganska stor uppmärksamhet i media den senaste veckan, men tyvärr tycks fokus snarare ha legat på hur hemskt det är att vanliga människor plötsligt kunde ladda ner offentliga handlingar utan att behöva gå via en myndighet, snarare än vilken praktidiot åklagaren var som inte fattade att han lade ut någons döda, nakna ungar för allmän beskådan när han gjorde bilderna offentliga. Fel redan från början alltså. Men här hade Sunde en chans att i en saklig debatt förklara TPB:s syn på saken.

Själva grundfrågan, hur man balanserar allas rätt till yttrandefrihet med vissas önskan att slippa “obekväma” åsikter och “olämpligt” material, är uråldrig och ganska intressant. Men när Sunde kom till tals hade Janne Josefsson precis pratat med pappan till de mördade barnen i telefon; pappan var naturligtvis inte överlycklig över det faktum att The Pirate Bay “publicerat” obduktionsbilderna (för övrigt en lögn i sig, som tycks spridas av dem som är okunniga om hur Internet och BitTorrent fungerar). Och Peter Sunde får exakt motsatsen till en saklig debatt kastad i ansiktet:

När väl mitt inslag kommer – så börjar det som jag påpekat att jag vägrat ställa upp i. Barnens pappa frågas känslomässiga frågor – och som om det vore det mest inövade i hela världshistorien skickas mikrofonen över till mig och Janne Josefsson frågar – “Vad vill du säga till pappan när du hör det här?”. Ordagrannt taget från det scenariot som jag påpekat ett antal gånger för SVT att jag inte var intresserad av att ställa upp i. Och nu är det live inför en miljon tittare eller så.

Citatet kommer från Sundes eget blogginlägg, som är långt men mycket läsvärt. Man kan visserligen hävda att Sunde var naiv som väntade sig en djup, nyanserad eller saklig debatt i ett TV-program – men även en obotlig cyniker som jag förväntar mig att löften hålles, åtminstone om de kommer från människor som har en backlash att vänta om löftet bryts. Backlash har det också blivit. SVT har faktiskt gått ut med en ursäkt, vilket tyder på att de åtminstone inser att de gjort fel. Tyvärr är det för lite och för sent. The Pirate Bay meddelar att man från och med nu avbryter alla kontakter med media.

Vi har förstås bara hört Peter Sundes sida av saken. Visst är det möjligt att det är som SVT skriver – en ren kommunikationsmiss vid inspelningen – men det är uppenbarligen inte hela sanningen. Ser man exempelvis på den senildementa kärring som av någon outgrundlig anledning också fick vara med i Debatt är det uppenbart att programmets syfte inte var att ge någon objektiv granskning:

Det är inte mitt fel att någon annan, lägger ut kränkande obduktionsbilder på Sara och Max, de båda mördade barnen i Arboga, sa Peter Sunde och flinade.

I c:a 10 minuter satt denna fjuniga skitungen och gnällde över hur taskiga alla var mot The Pirate Bay. Det var som att prata med en demenspatient. Nej förresten, demensjuka är mycket trevligare och framförallt ärligare

Där satt vi Debattstudion i Göteborg och försökte få Peter Sunde att ta ett enda litet, pyttelitet ansvar. Vad gör fanskapet? Jo, skyller på media. Hahhaha! Lille vän, du är så ute och seglar i motvind så det anar du inte.

Citat ur Ramona Franssons blogg (via Laakso). Läs hela – det är så patetiskt att det har ett underhållningsvärde i sig. Naturligtvis förklarar Fransson inte någonstans varför det skulle vara Peter Sundes fel att en av hans sajts medlemmar lade ut en offentlig handling för distribution via TPB. Denna människa släppte SVT in i studion, i vad som för Peter Sunde hade presenterats som en möjlighet till saklig och djup debatt! Inte konstigt att killen är sur. Det hade jag också blivit. Trots att Sunde och jag knappast håller med om någonting vad gäller politiken i övrigt så ger jag honom mitt fulla stöd i detta.

Uppdatering (23:45): Fransson har tagit tillbaka texten jag citerade ovan och skrivit ett nytt inlägg som håller en högre nivå och ger visst stöd till Sunde, samt kraftig kritik till SVT.

När vi ändå snackar om gammelmedias pågående förfall – jag är som många vet inget stort fan av bio (åtminstone inte om jag är intresserad av filmen snarare än sällskapet) utan föredrar mina filmer hemma, i lugn och ro. Ikväll kände jag för att titta på Pixars eller DreamWorks‘ senaste 3D-epos. Finns de på DVD? Nej. Går de att ladda ned via något av de lagliga alternativen? Nix pix (som om de lagliga alternativen var värda ett öre till att börja med). The Pirate Bay? Jepp, 30 minuter senare har jag båda två i fullt tillräcklig kvalitet för att rulla vid sidan av under tiden jag kodar lite kod. Jag hade gärna betalat en rimlig summa för den bekvämligheten. Varför får jag inte det för filmbolagen?

3 replies on “Peter Sunde inte det lätta byte SVT Debatt hade tänkt sig”

Jag håller med dig fullständigt i försvaret av Peter Sunde, det handlar inte ens om fildelning utan ren offentlighetsprincip. Sen att Pirate Bay får ta smällarna vara för att – som du säger – folk blandar ihop saker är sorgligt.

Mitt förtroende för Janne Josefsson sjönk i och med det här programmet.

Sen ang. WALL-E som jag antar var den Disney-film du kollade på så är den faktiskt riktigt bra. Dels för att man lyckas frammana robotarnas personlighet med väldigt få ord och dels för att det finns vissa budskap i filmen som vuxna kan ta till sig, även om dem i grund och botten är samma miljöargument som vanligt.

Hittar du en laglig nedladdningstjänst där jag kan lägga filmen var jag vill så säg till.

Hur kan man ta en “principdiskussion” om någons döda barn?????? Jag är för fildelning och har stöttat Pirate Bay, men fy fan säger jag bara!

Därför att det inte handlar om döda barn. Folk blir chockade av det och det färgar alla deras åsikter i den här diskussionen. Vill man inte att bilderna ska komma ut så hemlighetsstämplar man dem.

Man har i Sverige vaggats in i någon slags “trygghet” om att hemligheter inte läcker ut eftersom ingen _orkar_ begära ut uppgifterna. Nu gjorde någon det och de rå¨kade hamna på en torrentsite som också råkar vara ökänd bland svenska myndigheter.

Alltså blev Peter Sunde och TPB syndabockar. Fastän de inte hade något som helst med saken att göra. Lägg till det att den genomsnittlige svensken inte har koll på ett skit vad gäller hur internet i allmänhet och BitTorrent-protokollet fungerar så har du en perfekt historia för kvällspressen och ett tv-program som desperat måste ha ett slagkraftigt program för att konkurrera med andra kanaler.

Comments are closed.