Categories
Aargh, idioter! Humor Internet och IT Politik

Tonåringar tror på allt de ser i porrfilmer

Så tycks åtminstone argumentationen gå när sossebladet levererar en knappt sammanhängande och logiskt bristfällig svada om “den förnedrande porren” skriven av nån skogstomte som tydligen är psykolog från Ljungskile. Där får vi lära oss att om “vi vuxna” visste om att det finns PORR PÅ INTERNET!!! och att ungdomar kan TITTA PÅ DEN MED ETT PAR ENKLA MUSKLICK!!! skulle det uppstå en “folkstorm” där “vi” skulle “unisont i upprördhet, indignation och förtvivlan göra våra röster hörda”. Man tar sig för pannan. Nog för att man kan förstå att en 60-årig psykolog förmodligen har levt under en sten de senaste 20 åren, men är det så smart att anta att samma sak gäller alla andra?

Föräldrar är inte korkade (även om man som tonåring normalt tycker det). De glodde själva på porr som tonåringar och även om man då var tvungen att hitta en vänligt inställd kioskägare som kunde tänka sig att se mellan fingrarna på det där med åldersgränser på porrtidningar (been there, done that!) så var porren knappast svårtillgänglig för det. Visst är det lättare nu, men tröskeln var aldrig särskilt hög till att börja med. Och ungdomar har alltid gillat porr, av anledningar som förmodligen är för uppenbara för att jag skall behöva avhandla dem här.

Ett annat faktum som blåses upp är att man utan större ansträngning kan hitta riktigt vidrig skit på Internet, om man faktiskt letar. Men avsaknaden av begränsningar är ju en av de saker som gjort Internet så otroligt framgångsrikt och populärt. I slutändan väljer man faktiskt själv vilka sidor man vill gå in på. Om man sedan som förälder tror att ens barn blir brända för livet av att se ett våldsporrklipp på Internet, då får man väl hålla lite bättre koll på vad ungarna har för sig. Själv kan jag, som växt upp i ett hem där Internetanvändningen inte begränsades över huvud taget, meddela att när den första nyfikenheten har lagt sig så blir det där med äckelsajter på nätet tröttsamt rätt fort.

Åter till vår moralkärring (förlåt, gubbe). Hela debattartikeln stinker av sådan moralism och sensationaliserande av enkla fakta att man blir alldeles mörkrädd. Logiktåget passerar i expressfart utan att stanna. Kontentan tycks hur som helst vara att en tonårskille som ser en (regisserad) våldtäkt på nätet automatiskt kommer att tro att våldtäkt är ett prima okej sätt att umgås med tjejer, att “nej” betyder “hårdare” och att porren är orsaken till en stor del av alla sexuella övergrepp som försiggår i världen. Vi har hört det här argumentet förut, vad gäller våld i serietidningar, film och datorspel; varje gång har det slagits ner i backen som det verklighetsbefriade, ovetenskapliga trams det är.

2 replies on “Tonåringar tror på allt de ser i porrfilmer”

Håller med dig. Tyvärr är detta den enda bild som media tycks vilja visa upp av porren. När SVT visade porrdokumentärer en kväll (som jag antar triggade denna artikel) gjorde de något hedersvärt, nämligen att presentera “porr” utan att ta ställning till om det är bra eller dåligt. De låter tittaren tar ansvar och göra bedömningen själva. Detta är något som jag gång på gång ser kvällstidningarna misslyckas med, kanske för att de alltid väljer det mest populära spåret för att sälja fler tidningar.

Du skriver jäkligt uppfriskande. Anyway: porren är egentligen en pseudodebatt som tillåter lata feminister, politiker och mansgrisar att ignorera elefanten i rummet.

Något är snett i världen när det gäller hur kvinnor överhuvudtaget behandlas (och för den delen behandlar varandra). Hur man än vänder och vrider på det så är det kvinnor som blir buttfuckade (för att hålla mig till temat) världen över, hela tiden.

Porno isn’t the problem, det är ett symptom bland andra. Våldsamma dataspel är inte heller problemet (vilket man ju kom fram till för många år sen, porrforskarna verkar inte vara informerade).

Det du beskriver ovan är inget annat än blodigt slöseri med resurser som kunde användas bättre någon annanstans.

Comments are closed.