Categories
Mat

Julskinka = kärlek

Julskinka i ugnen

Vuxenpoängen fortsätter att rasa in – efter tips från en kamrat och en hel del läsande på Kostdoktorn.se har jag bestämt mig för att pröva på en LCHF-diet, alltså en kost så befriad från kolhydrater som det går, där energin istället kommer från fett. En variant på LCHF är den välkända s k Atkins-dieten. En mycket passande diet så här vid jul eftersom det mesta av julmaten faktiskt är ganska kolhydratsnål som den är – bortsett från Janssons, risgrynsgröt och alla sorters söta kakor då förstås. Bland de saker som är helt okej att äta i mängd finns julskinka, så idag har jag (beväpnad med morsans hemliga recept) nu börjat tillaga min egen. Mums!

Effekterna av att gå från pasta, potatis och ris som grundpelare i kosten till att inte ens dricka läsk är onekligen rätt påtagliga. Hittills har jag kunnat konstatera följande effekter (med reservation för att vissa förmodligen är inbillade eller orsakade av andra saker):

  • Ingen paltkoma efter måltider, även större dylika. Känner mig generellt sett piggare.
  • Annorlunda mättnadskänsla, svårt att beskriva skillnaden. Håller dock i sig längre än förr.
  • Kraftigt minskat sug efter sötsaker. Något minskat sug efter kaffe.
  • Kraftigt ökat sömnbehov första dagarna, därefter något förhöjt mot tidigare.
  • Är trött på förmiddagen men pigg på eftermiddagen, tvärtom mot innan, däremot är jag fortfarande kvällspigg.
  • En smula ont i magen, särskilt i början (förmodligen övergående besvär).

Huruvida jag faktiskt går ner i vikt har jag ingen aning om, för jag äger ingen våg. Istället kör jag med en lite okonventionell metod för viktuppskattning som kallas “byxmetoden”. Går jag i mina gamla byxor så har jag gått ned i vikt! Om nedgången blir så stor som den påstås bli i början (2-5 kilo/vecka) borde jag dessutom se en skillnad i spegeln rätt snart.

Varför då LCHF? Jag har aldrig varit särskilt orolig över min vikt, men när jag senast upptäckte hur dyrt det är att köpa byxor för att de gamla blivit för trånga kände jag att det kanske var dags att tappa lite. Fysisk träning eller motion har aldrig tilltalat mig – dels för att det är olidligt tråkigt, dels för att det tar stora mängder tid som jag kan göra roligare saker med. Dessutom tycks LCHF vara en diet som fortfarande låter mig äta de flesta av de saker jag tycker om (kött!) och som inte är alltför restriktiv (en öl eller två är fortfarande okej).

Den som är nyfiken på LCHF rekommenderar jag att läsa den här sidan (och den här), som innehåller allt man behöver veta för att bilda sig en uppfattning eller prova på själv.

8 replies on “Julskinka = kärlek”

Var det inte Atkins som själv dog av fetma? Lite ironiskt om det är sant… :P

Men dieten är det väl inget fel på, jag kan rådfråga min dietist till väninna! Lycka till med välmåendet!

Nej, Atkins dog inte av fetma. Han halkade på en isfläck, slog i skallen och dog några dagar senare. Kan hända vem som helst, oavsett vad man äter. ;) I övrigt kan jag bara säga lycka till! Äter själv LCHF sedan i augusti, har tappat ungefär sex kilo och känner mig allmänt piggare. (Även om jag syndar ibland, särskilt nu till jul när ett och annat glas julmust kommer att slinka ner. :) )

Hihi.. Huruvida Atkins dog av fetma eller av isfläcken är en sak. Men oavsett hur han dog så var han obes när han gjorde det.

Har svårt för dieter, mest för att det är mer psykisk påverkan (trenddieter) än något annat. Det viktigaste är alltid energibalansen. Äter du mer än du gör av med (kcal dvs) så går du upp, annars gör du det inte. Så simpelt är det faktiskt :)

Minskat sockersug är bra bror, det beror på att kroppen blir mindre beroende av kolhydrater i och med ökad fettförbränning. Samma sak med sömnen, kroppen ställer om sig, återhämtningen sker ju när du sover som du vet. Det borde jämna ut sig.

Ses imorrn bror!

bilda sig en egen uppfattning. Käre högerkonspiratör, du vet bättre än att bara ta en sida av myntet. för en mer nyanserad debatt i ämnet kan jag rekommendera denna ypperliga forumtråd

http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?f=17&t=7212

där står allt du vill veta och inte veta om frågan

och nej, atkins dog inte av fetma. däremot hade han gått upp en hel del i vikt innan han dog. men detta troligen till följd av andra hälsoproblem. Nu är ju detta varken ett argument för eller emot denna typ av kosthållning.

men det är tur för högerkonspiratören att peters mamma lämnat bygget med sina hemlagade bullar

Energi in och energi ut. Den förra bör inte vara större än den senare. Torde väl vara den enda rimliga kosthållningen för en teknolog?!

Jag har varit på LCHF sedan november och tappat 4-5 kilo på ungefär 7 veckor. Inget enorm tapp, men jag har sluppit att känna mig hungrig och jag har inget sug efter sötsaker.

Jag vet bara att det fungerar för mig, oavsett vad alla kritiker säger. Jag kom i min gamla skjorta lagom till jul och det är bevis nog för mig.

God jul och gott nytt år!

Comments are closed.