Categories
Mat Mitt liv

Bortfall

Viktkurva

Trogna läsare av den här bloggen minns kanske att jag började med LCHF strax före jul. I början märkte jag inte så stor skillnad, men det dröjde inte särskilt länge innan byxorna passade märkbart bättre än förut! Jag var tvungen att köpa en våg för att kunna följa nedgången (eller bristen därpå) – resultatet synes ovan. På grund av, öh, “lokala avvikelser” är viktkurvan inte särskilt kurvartad, men den nedåtgående trenden syns tydligt. Med tanke på att jag vägde drygt 104 kilo i mitten av januari vågar jag knappt tänka på vad jag måste ha vägt när jag började LCHF:a i mitten av december. Kanske var det faktiskt på tiden att jag började med lite nyttigare kost?!

Min brorsa, som pluggar något som har med idrott att göra (jag har glömt vad) och därför Kan Sånt Där Med Hälsa, har sagt till mig att jag borde väga någonstans kring 80-85 kilo. Fair enough, dit är det inte sådär otroligt långt kvar. Frågan är väl om jag kan börja käka pannkakor och glass igen när jag kommer dit, eller om jag måste fortsätta köra stenhårt på LCHF för att hålla vikten? Klart värt det i sådant fall. Under den ovan dokumenterade viktnedgången har jag festat på sådana saker som Chicken Royal, massor av rejäla köttstycken med smaskig sås och lyxiga sallader. Fyller man inte magen med en massa basmat får man ju plats med så mycket mer av det goda!

Notervärt i sammanhanget är att jag inte följt LCHF särskilt slaviskt. Jag dricker exempelvis fortfarande mängder av öl (eftersom öl är gott!), likaså en del sockerhaltiga drycker, och kan inte hålla mig från en godisbit då och då. Den huvudsakliga skillnaden jag gjort i min kost är att eliminera de stora källorna till kolhydrater – alla rätter med stora inslag av ris, potatis, spannmål eller majs har gått bort. Mycket mer noga än så har jag inte orkat bry mig om att vara – en del chips och även en pizza då och då har slunkit ned (äter man inte kanterna är det väl ok, eller?) Ändå har resultaten inte låtit vänta på sig. Frågan är väl hur mycket snabbare viktnedgången skulle vara om jag följde LCHF slaviskt och inte unnade mig den minsta godisbit; men hur länge orkar man med en kosthållning som inte ger något utrymme för fusk alls?