Categories
Fildelning Internet och IT Musik

Vill ni inte ha mina pengar så behåller jag dem!

Lost Tracks on Spotify

Jag trodde att min musiksamling var förskonad från skivbolagens härjningar på Spotify, men i går visade det sig att så inte var fallet. Efter den senaste “uppdateringen” av katalogen, som Spotify själva kallar det, rök i runda slängar 60% av mina spellistor. Jag har därför stängt av de återkommande betalningarna på mitt premiumkonto; det är helt enkelt inte värt det längre. Dessutom känns det som ett fett svek att locka mig med ett stort utbud av musik för att sedan införa regionala begränsningar och annat stenåldersskit som gör musiken jag redan betalar för otillgänglig. Även om det egentligen är skivbolagens fel att musiken inte är tillgänglig via Spotify så påstås det ju att dessa begränsningar har funnits i avtalen hela tiden. Därmed lägger jag också ett stort ansvar på Spotify själva för att man inte informerat om dessa begränsningar i tid, eller gjort mer för att motverka att de infördes.

Själv skiter jag naturligtvis högaktningsfullt i musikindustrins patetiska försök att begränsa vad jag lyssnar på – vill de inte ha mina pengar så behåller jag dem gladeligen för mig själv. Efter en stunds aktivt sökande och tankande är jag på god väg att återskapa åtminstone merparten av låtarna jag förlorat. Som en bieffekt av detta har jag nu inte längre särskilt mycket av min favoritmusik i Spotify-listor, så jag lär använda Spotify betydligt mindre i framtiden (särskilt när mitt premiumkonto går ut och reklamen drar igång igen). Från win-win till lose-lose, bara sådär. So long, Spotify! Det var kul så länge det varade.

Det tragiska i sammanhanget är att jag faktiskt är en sån som gärna betalar för mig, så länge någon faktiskt vill sälja mig det jag vill ha till ett rimligt pris. I förrgår köpte jag exempelvis Grand Theft Auto IV över Steam, trots att det har funnits piratkopior ute sedan länge. Steam är en riktigt bra tjänst; den är snygg, lättanvänd, inte nedlusad med reklam, att köpa spel går snabbt och smärtfritt, de laddas ned direkt till datorn och man kan ha dem på flera datorer samtidigt utan problem, eftersom spelen är länkade till ens användarkonto snarare än till en viss fysisk dator eller DVD-skiva. Dessutom är jag hyfsat säker på att Steam inte kommer att göra en Spotify och plötsligt radera GTA från min dator med hänvisning till regionala begränsningar. Hela tanken är ju absurd, och borde vara det även vad gäller musik om det inte vore så att musikindustrin levde i la-la-land.

På tal om datorspel så har jag också köpt mig en ny mus. Min gamla Razer Copperhead har varit mig trogen länge – säkert tre-fyra år, jag minns faktiskt inte hur länge jag har haft den – men hade på senare tid drabbats av såväl flagnande ytskikt som slumpmässiga frånkopplingar (klara dödsryckningar när det gäller en trådbunden mus!) och kraftigt försämrad precision. Eftersom Copperhead-råttan också varit en av de bästa möss jag någonsin använt föll valet av ny mus naturligt på en Razer Lachesis – på många sätt en naturlig efterföljare till Copperhead. Såväl formen som känslan känns definitivt igen, designen är mer avskalad men fortfarande 100% funktionell och skönare att hålla i än tidigare eftersom de utstickande gummilisterna på sidorna är borta.

Den som är uppmärksam kanske noterar att jag länkade FZ för Copperhead-recensionen men SweClockers för testet av Lachesis – det beror på att jag inte alls håller med FZ:s jämförelse mellan Lachesis och Logitech G9. All respekt för Tomas personliga åsikter, men G9:an är ett under av usel, assymetrisk design, ful som stryk och ligger som en jäst köttfärsbiff i handen, bred och kort istället för långsmal som möss ska vara. Dessutom är den överprisad. Jag är visserligen aningen partisk i det att jag aldrig kunnat komma överens med Logitech-möss över huvud taget; det är Microsoft eller Razer som gäller på mina skrivbord, punkt slut. På jobbet har jag en ergonomisk MS-råtta som jag inte skulle vilja byta mot någonting. Den ser visserligen ut som ett bouleklot, men ger en annorlunda handställning som är väldigt behaglig när man sitter framför datorn många timmar utan avbrott.

Det här blev ett väldigt långt och spretigt inlägg. Peace out!

2 replies on “Vill ni inte ha mina pengar så behåller jag dem!”

Ok, nu är JAG arg. De har tagit bort varenda jävla decent spelmusiklåt jag hade i min lista över dyrkade japanska kompositörer!! Nu är det krig, Spotify.

Comments are closed.