Categories
Mitt liv Musik

Sumpans bästa fik!

Skivcentrum i Sundbyberg

I dessa dagar av digital musikdistribution (oavsett vad vissa utdöende aktörer anser om den saken) får väl renodlade skivbutiker anses som något av en raritet. Här i Sundbyberg, lagd i bästa möjliga läge på Sturegatan, har vi Skivcentrum, som utan tvekan är stadens bästa… café.

När jag flyttade hit för snart två år sedan var caféverksamheten på Skivcentrum något jag upptäckte av en slump, representerad av en träbänk med en stackars espressomaskin i hörnet av butiken, med bara ett par tre bord att sitta vid. Sedan dess har cafédelen svällt och ockuperar nu drygt 50% av ytan, vilket fotot ovan kanske i någon mån illustrerar.

Det är knappast en orealistisk gissning att betydligt mer än hälften av Skivcentrums omsättning härrör till caféverksamheten. Visst finns det många äldre människor i Sundbyberg som inte fattat näthandel och som fortfarande vill ha sin musik på CD. Men här på Skivcentrum tycks de kunder som inte lapar latte och äter mumsiga kakor vara betydligt mer intresserade av att snacka om musik än att köpa den. Att personalen är riktigt trevlig hjälper förstås en bit på traven!

Det skall bli kul att se vad som händer med Skivcentrum framöver. Själv hoppas jag att de behåller namnet även när skivförsäljningen försvunnit helt. Det vore en skön tribute till en utdöd marknad, ett sätt att komma ihåg rötterna. Och så länge Skivcentrum fortsätter att vara Sumpans bästa fik ser jag inga hot mot dess fortlevnad.

Tänk om andra delar av upphovsrättsindustrin var lika bra på att anpassa sig, istället för att gnälla som småbarn?

Sidenote: Hela det här inlägget skrev/fotade jag från Skivcentrum med hjälp av min Samsung SGH-i780. En utmärkt Windows Mobile-telefon för den som föredrar funktion över glättiga, överdesignade gränssnitt. Och den går utmärkt att blogga på!