Categories
Fildelning Politik

EU-valet, en svår fråga

EU-flagga

Det börjar närma sig EU-val igen och jag är uppriktigt sagt totalt kluven i hur jag ska rösta. Efter lite tänkade har jag kommit fram till att det finns två huvudsakliga mål som jag gärna skulle vilja hjälpa till att uppnå:

  1. Slå knock på Socialdemokraterna genom att rösta fram Moderaterna som största enskilda parti i en riksomfattande omröstning
  2. Få in Piratpartiet i EU-parlamentet som en högljudd och nödvändig motvikt till upphovsrättsindustrins lobbyister och korkade politiker som går deras ärenden

Ser man på siffrorna som DN/Synovate har tagit fram så finns det en realistisk chans att båda målen går i uppfyllelse den 7 juni. Det vore naturligtvis fullständigt enastående. Frågan är om opinionssiffrorna verkligen håller sig i en månad. Vi har exempelvis inte sett röken av Junilistan ännu, men de kan med sin EU-kritiska inställning säkert plocka en hel del röster, särskilt från vänster. Fördelen med det är att eftersom Piratpartiet också plockar huvuddelen av sina röster från den röda sidan kan det leda till storslam för Allianspartierna, särskilt om de lyckas mobilisera många väljare (EU-valet har dock traditionellt sett uselt valdeltagande).

Att rösta på Moderaterna vore dock för mig mest en symbolhandling. Jag vet ju att de kommer in i parlamentet hur som helst, och får massor av mandat. Piratpartiet har potential att göra mycket mer nytta i EU om de kommer in, dessutom i en fråga där jag upplever de andra partierna som alltför passiva. Undantaget är Miljöpartiet, men deras politik innehåller så många vidrigheter i övrigt att jag hellre skulle rösta blankt än på dem.

Det vore dock inte helt oproblematiskt att lägga min röst på Piratpartiet, för även om jag helt delar deras uppfattning i fildelningsfrågan och hyser stor respekt för Christian Engström (däremot inte för Rick Falkvinge) så är jag lite orolig  för deras tvetydighet i hur de tänker göra när de avkrävs ställningstaganden i alla andra frågor som EU behandlar. Deras strategidokument skänker tyvärr ingen klarhet på denna punkt:

Så grundtipset blir endera gröna gruppen eller liberala gruppen, beroende på deras dagsform när det gäller att värna medborgerliga rättigheter och försvara det öppna och demokratiska samhällets grundvalar.

Så de kan tänka sig att gå med i den Liberala gruppen (tillsammans med (c) och (fp)) vilket jag förstås inte har något emot. Men Gröna gruppen? Där har vi Miljöpartiet, vilket jag som sagt skyr som pesten. Å andra sidan har (mp) en vettig inställning just i fildelningsfrågor, så risken finns ju att Christian Engström känner sig hemma hos dem. Usch. Jag röstar helst inte på Piratpartiet om det finns en överhängande risk för att de faktiskt kommer att rösta mot Moderaterna i EU-frågor… Just det faktum att (pp) hämtar så många av sina väljare från vänstern är också en orsak till oro, särskilt vad gäller riksdagsvalet 2010. Tänk om Piratpartiet i förlängningen blir ett vänsterparti?

Finns det ingen EU-kandidat för Moderaterna med en tydligt fildelningsvänlig och upphovsrättsreformistisk profil? Karl Sigfrid till EU, någon? Tur att det är lång tid kvar till den 7 juni. Jag kommer att behöva ruva på den här frågan ett bra tag till.

3 replies on “EU-valet, en svår fråga”

“Finns det ingen EU-kandidat för Moderaterna med en tydligt fildelningsvänlig och upphovsrättsreformistisk profil?”

Christofer Fjellner är nog rätt bra i integritets och frihetsfrågor, men han är tyvärr inte någon upphovsrättsreformist.

Comments are closed.