Categories
Fildelning Internet och IT

Föraktet

Det gick som väntat i första delen av rättegången mot The Pirate Bay. Synd förstås, en friande dom i tingsrätten hade varit en bra markering och moralhöjande för oss som hejar på den goda sidan , men i övrigt har den inga konsekvenser alls. Vad hovrätten, och i förlängningen kanske HD, säger är desto mer intressant, men de domarna ligger så långt fram i tiden att både TPB som fenomen och BitTorrent som fildelningsprotokoll kanske är historia till dess. Antipiraterna har också totalt misslyckats med att dra några längre växlar på domen. Annat än i retoriken, såklart.

Varför var då domen väntad? Därför att oavsett vad man anser om huruvida fildelning är rätt eller fel och om branschen verkligen lidit någon skada av den så är den nuvarande lagen tydlig (och fel). Det går inte att med trovärdighet neka till att The Pirate Bay underlättar fildelning av upphovsrättsskyddat material (både sådant som lagts ut olagligt och sådant som ligger ute med rättighetsinnehavarens välsignelse). Å andra sidan kan man säga samma sak om Google och en busslast andra sökmotorer. Men en dom mot Google har inte alls samma symboliska värde och till skillnad från TPB har Google mängder med pengar.

Jag förundras emellertid fortfarande över den falskhet, den intellektuella ohederlighet och den blindhet som präglar antipiraternas uttalanden. Hur dessa människor kan se sig själva i spegeln övergår mitt förstånd. Tag detta klipp ur SvD som exempel:

Henrik Pontén, jurist vid Antipiratbyrån, pekar på att domen inte räcker för att stoppa sajten:
"Uppenbart är att de är fällda för det här men har signalerat att de tänker fortsätta. De visar ett förakt för lagstiftaren."

Nähä!? Bäste Henrik, lagstiftaren (och du, och dina kompisar) kämpar aktivt för att kriminalisera en hel generation ungdomar, för att inte tala om miljontals vuxna. För att bestraffa dem som gör något som inte är omoraliskt, som inte gör någon skada och som majoriteten av svenska folket anser borde vara lagligt. Ursäkta, men vad fan förväntar du dig? Blommor och applåder? Förakt är den naturliga reaktionen till vad du och dina polare inom upphovsrättsmaffian håller på med. Och ni kan ändå inte göra ett skit för att stoppa utvecklingen.

Not.: Bloggen har bytt adress. Den gamla adressen kommer att fortsätta fungera, men nu kan bloggen även nås via Högerkonspiration.se . Tack Erik och Ann-Sofi för den fina födelsedagspresenten!