Categories
Aargh, idioter! Humor Mat Politik

Working as intended

Att sätta fokus på hur totalt frånkopplade vänsterns tänkare är från verkligheten är ett bra sätt att få folk att inte rösta på dem, har jag märkt. I dag har turen kommit till jj.n, ytterligare en bloggare som tillsammans med bland andra Svensson bosatt sig under kategorin “långt till vänster men skriver ibland något tänkvärt” i min länklista. Den likt många andra arga vänsterbloggare anonyme “J N” har stora nyheter att komma med: Kapitalismen fungerar inte!

Man behöver banne mig inte vara det minsta konspiratoriskt, eller för den delen råkommunist, för att inse att kapitalismen inte fungerar den heller, i synnerhet inte för invånarnas bästa. Det räcker att läsa dagens rubriker…

Vad är det då för rubriker som lett honom fram till denna slutsats? Jo, att mataffärer planeras för att maximera antalet varor som en typisk kund får syn på (ohmygod!), att ett gäng konsulter blir utredda för skattefusk, att LCHF hjälper mot diabetes och att – håll i er nu – unga människor är mindre erfarna än äldre bland annat vad gäller att planera sin ekonomi. Tänka sig, det kunde jag aldrig ha gissat! Finns det något annat som man blir bättre på ju längre tid man ägnar sig åt det?!?

Från dessa var för sig tämligen ointressanta artiklar (varav ingen hade nått min webbläsare om herr J N inte länkat till dem) så är det naturligtvis en aning långsökt att stolt proklamera icke-fungerandet hos ett system som bevisligen fungerat alldeles utmärkt i flera decennier nu. Resultatet av sådana uppenbara vurpor är bara att man tappar respekt i läsarens ögon. Till och med Svensson håller med om att “kriser” som den nuvarande inte heller utgör kapitalismens undergång, och att det saknas alternativ till kapitalismen som system (det länkade inlägget innehåller en del felslut, men för att inte spreta iväg bemöter jag dem inte här).

Låt oss börja med matbutikerna, för de är intressantast. SvDs artikel hänvisar till en två år gammal forskningsöversikt av marknadsföring i butiker, men det rör sig egentligen inte om något nytt eller avslöjande; att butiker ofta planeras utifrån att man skall gå ett “varv” där man lätt har tillgång till i princip alla varor som finns till försäljning vet ju alla som någon gång satt sin fot på exempelvis ICA. Den mindre konspiratoriskt lagde kan ju lätt konstatera att detta även är bra för konsumenter som inte vet var allting finns: följer man den “snitslade banan” finner man förr eller senare det man vill köpa! Många använder denna taktik för att inte gå vilse i en främmande eller oöverblickbar butik, inklusive mig själv så sent som i förrgår, då jag (motvilligt) fann mig på Coop Forum i Uppsala.

Den mot kapitalismens undergång ledande slutsatsen som J N drar av detta är .. ingen alls. Han länkar bara till inlägget som ett slags “kolla här, kapitalismen är dålig för konsumenterna!” utan någon som helst kommentar eller reflektion. Dylikt länkfarmande är förstås ingen ovanlighet bland metrobloggare (som får betalt per sidvisning), men läskunnigheten måste vara usel om man missat att artikeltextens första mening slår fast att det är den som handlar, och ingen annan, som “högst frivilligt” beslutar om exakt vilka varor som skall hamna i shoppingkorgen.

Vidare till konsulterna. Okej, de har (förmodligen av girighet) inte spelat enligt reglerna och därmed undanhållit staten massvis med skatt. Diskussionen om huruvida våra skattenivåer är moraliskt riktiga eller inte åsido kan vi konstatera att de brutit mot lagen, och nu håller på att få sina straff för detta. Uppenbarligen fungerar systemet exakt som det är tänkt, så vad är argumentet? Att uråldriga mänskliga later som girighet mirakulöst försvinner i en planekonomi? Påståendet är skrattretande för den som lagt märke till hur den politiska eliten i världens mer och mindre “socialistiska” länder och organisationer också gärna tar för sig på sina “kamraters” bekostnad.

Nu börjar det här inlägget bli långt, men jag kan ju avseende kostråden bara enkelt konstatera att det finns gott om den sorten på Internet, att Livsmedelsverket inte är att lita på i frågan, samt att det inte finns någon anledning att tro att forskningen skulle göra fler eller större framsteg om företagen inte kunde skydda sina investeringar med patent, eller om all forskning skulle prioriteras och finansieras av staten. Vi behöver, återigen, bara se på de länder där socialism i olika former har prövats för att inse att den kapitalistiska marknadsekonomins totala överlägsenhet som samhällsbärande system gäller även detta område.

6 replies on “Working as intended”

Jag får tacka för att du trots allt säger att jag är “långt till vänster men skriver ibland något tänkvärt” :)
Jag får nog säga, för att hålla mig kort, att artikeln om maten även fortsätter med “Detta sker dock sällan utan påverkan från butiken och de största livsmedelsproducenterna.” och är man satt under påverkan, som jag tror att många inte är medvetna om, vilket gör att frivilligheten är ytterst diskutabel.

Någonstans i början skrev jag dessutom “kapitalismen inte fungerar den heller“, underförstått att jag inte tror på sovjetkommunism eller planekonomi heller.

I övrigt tror jag inte heller att kapitalismen är på väg mot sin undergång vilket jag inte riktigt kan se att jag påstår oavsett vad du säger här, men däremot borde inte den eller det liberala tänket kring exempelvis sjukvård få vara så lite ifrågasatt vad det gäller ett antal områden som får ses som livsnödvändiga för människor.

Och apropå länkfarmningen så får jag tacka för att du länkar till mig ;)

J.N:

Kategoriseringen är för att särskilja bloggare som dig och Svensson från de vänsterbloggar jag läser enbart för humorvärdet (vilka som ingår i den kategorin tänker jag inte ta upp här, men det är lätt att Jissa.)

Jag ber om ursäkt för min feltolkning. Jag antog bara att du ville ha planekonomi, men det vore ju då intressant att höra vad du faktiskt tycker att vi bör eftersträva för något socialt system. Ingen hävdar ju att kapitalismen är perfekt – jag menar bara att den är det bästa systemet någon lyckats realisera så här långt.

Var så god för länken! :)

Blandekonomi är mitt svar och de senaste årtiondena tycker jag, oavsett vilken färg regeringen haft, att vi glidit över till en mer liberal ekonomi än vad jag tycker fungerar bra inom många områden.

Den typen av länkning sysslade jag f ö med redan när jag skrev hos Passagen, som då inte ger några 2 öre per besökare efter skatt, och skrev om det här: http://blogg.passagen.se/jj.n/entry/en_dåres_försvarstal

J.N:

Jag tycker ungefär motsatsen, dvs jag välkomnar den långsamma liberaliseringen och tycker att den borde gå snabbare. Naturligtvis ska man i varje steg stanna till och se om reformerna fungerar, det är ju resultatet som räknas. Men ännu så länge tycker jag att vi har en lång bit kvar.

Jag har inget emot att man pepprar inlägg med massor av länkar; jag gör det ju själv, fastän jag inte får ett dugg betalt för min blogg. Det jag invänder mot är att man anger en referens för ett påstående där referensen inte underbygger påståendet. Visst, du kanske anser att planeringen av matbutiker är ett argument för att kapitalism inte fungerar. Men då skulle jag vilja se en analys av varför. Själv ser jag som sagt inget sådant samband.

Att vi hade olika syn på det var rätt väntat :)

Ibland är det alldeles säkert så att den kopplingen jag ser inte syns så lätt för andra. Enligt mig i detta fallet var det att visa att intresset för de som vill tjäna pengar inte ligger i att få oss att må bra, utan att få oss att handla mer än vi behöver, av t ex onyttigheter, placerade på uttänkta ställen.

Vettig mat ger ett mindre behov av medicin och bättre hälsa men trots att det finns stora hälsovinster att få på det för både individ och samhälle så tjänar ingen pengar på det och då begränsas möjligheterna att få vettig mat.

Kapitalismen fungerar dock utmärkt för de som tjänar pengar på den. Vi andra är utnyttjade som jag ser det. (och ibland så spetsar jag till det och använder rubriker som irriterar folk, även om det kan se ut som att jag i själva verket förespråkar planekonomi :) )

Comments are closed.