Categories
Mat Mitt liv

Riktigt. Gott. Öl.

Nils Oscar Saison

Det har blivit till ett slags tradition att jag tar med några flaskor öl varje gång jag hälsar på mina föräldrar i Linköping. De, liksom jag, uppskattar verkligen ett gott öl och tycker om att prova sorter som inte hör till standardutbudet på “en stor stark”-krogarna. Ingen av oss är någon ölkännare – jag har visserligen gått på några ölprovningar och läst en del på nätet, men kunskapsluckorna är stora och jag är betydligt mer intresserad av hur ölet smakar än var och hur det är gjort, eller om det passar in i mallen för hur en viss öltyp “ska” smaka.

Nu i helgen var jag hur som helst på besök hos föräldrarna. Utöver Zeunerts Ale (som, tvärtom vad en del näsan-i-vädret-tyckare anser, är riktigt god!) Erdinger Weissbier, Zlatopramen Premium (okej, den kanske du hittar även på pisskrogar, men den är jävligt god för att vara en ljus lager!) och Innis & Gunn drack vi och njöt av en flaska Nils Oscar Saison, en öl som jag köpte mest för den speciella flaskans skull och för att Nils Oscars öl brukar vara väldigt bra i allmänhet.

Det var först senare som jag lade märke till att Saison är en begränsad utgåva som endast finns till försäljning i 4200 flaskor, systembolag och restauranger sammanräknade. Detta förklarar till viss del priset, som är ganska högt (99 kr/75 cl). Därför var jag, väl hemkommen från Linköping, tvungen att åka raka vägen till Systembolaget i Sundbyberg och köpa fyra flaskor till, som nu hamnat i min mörkaste, svalaste garderob där de får lagras ifred till något riktigt bra tillfälle. Riktigt, riktigt god är den! Jag lärde mig också att “Saison” inte bara är namnet på den här ölen, utan en egen öltyp. Sydsvenskan förklarar:

Saison har sitt ursprung i de franskspråkiga delarna av Belgien, med särskilt högsäte i trakten kring Hainaut. De är typiska törstsläckare, men med lite mer komplex karaktär än genomsnittet. De tenderar att vara syrliga, pepparkryddiga och ganska fylliga; alkoholstyrkan ligger åtminstone en bit över fem procent, men kan dra sig upp mot åtta. Ändå är de nästan alltid friska, vilket förklaras av ett delikat samspel mellan syrlig jäst och hyggliga mängder humle.

Texten på flaskan förklarar lite mer vad just denna Saison är bryggd av:

En inspirerande resa i Kalifornien väckte lusten att göra ett öl med andra ingredienser än de vanligaste. Ett öl som stammar från det gamla lanthushållet då varje gård gjorde sitt eget öl. En handfull ölentusiaster provsmakade ölet och gensvaret manade oss att brygga mer och därför framställde vi 4200 flaskor i en strikt begränsad upplaga. Nils Oscar Saison är överjäst och ofiltrerat. Det innehåller kornmalt och vetemalt, russin och oraffinerat socker från ön Mauritius. Förutom humlesorterna Saaz, Amarillo och Styrian Goldings, är det kryddat med timjan och vitpeppar. Nils Oscar Saison kan med fördel lagras och får då en torrare karaktär.

Även ölbloggarna verkar vara hyfsat förtjusta i det här ölet, men jag bryr mig som sagt inte mycket. Huvudsaken är att jag nu har fyra flaskor öl på lagring att njuta vid några väl utvalda tillfällen framöver. När Alliansen vinner riksdagsvalet 2010, kanske. Högerns (och Piratpartiets!) framgångar i EU-valet är naturligtvis också skäl att fira, men jag drack ju en flaska redan i lördags, så det får väl betraktas som avklarat.

Skål!