Categories
Humor Internet och IT Musik

Magnus Uggla tjänar som han förtjänar

Flera stora tidningar toppar idag med nyheten att Magnus Uggla tar bort sina låtar från Spotify – eller vad vi andra brukar kalla “den enda lagliga musiktjänsten som inte suger pudelbjällror“. Enligt Ugglan själv beror vredesutbrottet på att:

När jag fick den första avräkningen från Spotify och det visade sig att jag under det första halvåret tjänat lika mycket på sex månader som en halvdan gatumusikant drar in på en dag

Detta kan ju sådär helt utan tillgång till fakta verka vara rätt så lite, men det vore onekligen intressant med faktiska siffror, gärna satta i kontrast mot vad Uggla tjänar på (a) radiospelningar, (b) livespelningar, (c) CD-försäljning under samma period.

Tvärtemot vad vissa av tidningarna tycks ha fått det till så är det emellertid inte Spotify som Magnus Uggla riktar sin ilska mot, utan skivbolagen. Och att sagda skivbolag varken är intresserade av artisternas eller konsumenternas bästa är ju känt sedan långt tidigare. Så Uggla skulle nog ha en poäng, om det inte vore för att andra tongångar hörs på annat håll; Stim, som representerar en stor del av sveriges musiker säger sig vara nöjda med ersättningarna. En alternativ förklaring är att folk som lyssnar på avdankade gamla punkrockare som Magnus Uggla förmodligen inte är sådär otroligt sofistikerade och således inte använder sig av Spotify i någon större utsträckning.

Man kan också fråga sig hur mycket pengar Magnus Uggla egentligen fortfarande förtjänar att tjäna på sin musik, år 2009. En snabb titt i diskografin avslöjar att 15 av hans 22 album gavs ut före 1995. Av de sista sju är två samlingsalbum (läs: gammal skåpmat) och ett en coverplatta. Om vi låtsas att upphovsrättens skyddstid är satt till 15 år efter publicering, en mer rimlig tid än dagens obscena 70 år efter artistens död, har Magnus Uggla alltså gjort fyra album med originellt innehåll som han eventuellt förtjänar att dra in lite stålar på.

Jag törs påstå att det är ungefär vad en halvdan gatumusikant hinner riva av på en dag… Magnus Uggla tjänar således förmodligen ungefär precis så mycket som han förtjänar. Sannolikt mer. Vi som har i högsta grad kreativa arbeten – typ målare, snickare och utvecklare – men som inte har välsignats med speciallagstiftning skulle jubla över möjligheten att utan ansträngning få en inkomst av ett och samma verk livet ut, även om det bara rörde sig om småpengar.

På tal om Spotify: Från och med idag har Spotify slagit på möjligheten att köpa musik i MP3-format, till relativt humana priser, för svenska kunder. Tyvärr verkar utbudet av köpbara låtar vara patetiskt litet. Synd, annars hade jag nog använt tjänsten för att få ut låtar från Spotify till MP3-spelaren i min bil utan att behöva gå omvägen via fildelning.