Categories
Internet och IT Musik

Spotify och 7digital missar målet med en hårsmån

7digital.com

Det var ett tag sedan jag lade märke till att Spotify introducerat möjligheten att ladda ned låtar i MP3-format via nätbutiken 7digital. Mitt första försök att prova tjänsten resulterade i besvikelse eftersom nästan inga låtar fanns att köpa. Nu har utbudet förbättrats, lite slumpvis klickande i mina spellistor visar att uppskattningsvis 50% av låtarna går att ladda ned. Vilket kanske säger mer om min musiksmak än det faktiska utbudet. Uppenbart är hur som helst att man gjort stora framsteg sedan tjänsten kom för en dryg månad sedan, vilket lovar gott för framtiden.

Jag gillar Madonna, men hennes låt Give It 2 Me i remix av Paul Oakenfold visade sig svår att lägga vantarna på genom piratkanaler, åtminstone så länge jag orkade leta (inte särskilt länge). Genom ett snabbt högerklick i Spotify fann jag att 7digital säljer den för 7 kr på MP3, i hög kvalitet (256 kb/s) och naturligtvis utan något som helst kopieringsskydd. Såld!

Jag har länge hävdat att värdet på varupaketerad musik, såsom CD-skivor eller enstaka nedladdningsbara låtar, är lika med ungefär noll eftersom vem som helst numera kan framställa ett obegränsat antal kopior, men ändå är jag uppenbarligen beredd att betala dels 99 kr/mån för ett Spotifykonto, plus 7 kr för en remixad Madonnalåt. Hur går det ihop? Nyckelordet är tillgänglighet. Ingen piratwebbsajt i världen har ett lika stort, sökbart bibliotek av musik som Spotify, där jag dessutom kan klicka på vilken låt som helst och höra den i mina hörlurar en knapp sekund senare, oavsett var jag är. Den tillgängligheten är värd 99 kr/mån för mig. Jag skulle knappast betala om jag var tvungen att vänta flera minuter på varje låt, eller om jag inte kunde använda mitt konto från vilken dator som helst.

Även för sajter som säljer – eller försöker sälja – enskilda kopior av låtar ser jag därför tillgängligheten som prioritet #1. Det är också här som 7digital har sina största brister. Jag måste registrera mig för att kunna ladda hem låtar – visserligen är merparten av fälten inte obligatoriska, men om jag bara vill ha en låt för sju spänn och skiter i resten av deras tjänster finns det väl ingen mening med att välja lösenord? Betalningen är lyckligtvis smidigare. Här kan jag välja mellan flera olika betalningsalternativ, varav ett är PayPal, där jag redan har ett konto och ett kreditkort registrerat sedan tidigare. Tur det, annars hade jag fått fylla i ytterligare sjuttioelva formulärfält med mina kortuppgifter. Lägg till detta att sidorna laddar långsamt och att sökfunktionen fungerar sådär. Kommer man inte via Spotify är sajten faktiskt ganska plågsam att använda.

Uppenbarligen är samarbetet mellan Spotify och 7digital ganska ytligt. Jag har redan ett konto på Spotify, där mina person- och betalningsuppgifter finns. Varför kan de inte överföras till 7digital? Första gången jag försöker köpa en låt i Spotify borde det komma upp ett meddelande av typen “Är det OK att föra över dina personuppgifter till 7digital?” och sedan borde saken vara klar. Istället för att betala låten separat borde jag få en extra rad på nästa Spotify premium-räkning. Med en enkel bekräftelse från min sida borde det bara krävas ett högerklick och eventuellt en bekräftelse av priset för att låten ska laddas ned till min hårddisk. Där kan vi snacka tillgänglighet!

Men så långt har man tyvärr inte kommit. Som det ser ut nu förblir 7digital ett sistahandsalternativ, något jag tar till om låten jag vill ha inte finns att hitta gratis på annat håll. Men jämfört med tjänsterna som fanns för några år sedan är det fortfarande ett rejält kliv framåt. Nästa logiska steg är ett “guldpremium”-konto på Spotify – med gratis nedladdningar. Jag väntar.

2 replies on “Spotify och 7digital missar målet med en hårsmån”

Kolla senaste Spotify. Nu verkar man kunna köpa låtar utan registrering, endast betalrutan dyker upp.

Comments are closed.