Categories
Aargh, idioter! Mat Politik

Framgång är fint, avundsjuka är det inte

ICA Maxi

Jag blir så trött på folk som inte har något bättre att göra med sin tid än att racka ned på dem som har lyckats bra här i livet. Att en obildad knegare kan känna avundsjuka mot chefen som tjänar tre gånger så mycket fastän han “bara sitter bakom ett skrivbord hela dagarna” är förståeligt, om än patetiskt. Av journalister på en stor dagstidning borde man kunna förvänta sig en högre intellektuell standard. Ändå tycker DN att ICA-handlarnas löner är tillräckligt intressanta för att skriva fyra olika artiklar i ämnet.

DNs journalister har varit försiktiga med att inte skriva rakt ut vad artiklarnas syfte är. På sida efter sida räknas tillgångarna upp, samt hur fina bilar och hus handlarna har köpt för sina pengar. Som om detta vore något värt att rapportera om. Rikt illustrerat, för att ingen ska missa poängen. Att flera av bilarna är förhållandevis billiga, flera år gamla och möjliga att finansiera på en förhållandevis låg inkomst är mindre relevant. Börjar namnet på “BMW”, “Audi” eller “Lexus” måste den vara dyr, eller hur? Avundsjukan lyser genom raderna.

“Det finns säkert de som tycker det är tveksamt att tjäna pengar på att sälja mat” svarar en butiksägare när DN pressar honom om hans inkomst. Skitsnack. Att man kan tjäna pengar på att sälja mat är en förutsättning för att vi ska ha ett brett urval av matbutiker med ett brett urval av varor till pressade priser. Dessutom är ICA billigast i Stockholmsområdet; en undersökning utförd i år placerar ICA-butiker på sju av sina topp-10-platser. Så när DN påstår att ICAs framgångar beror på slappa konsumenter är man uppenbarligen ute och cyklar.

ICA-handlarnas höga inkomster kan inte förklaras med girighet eller onödigt höga priser. De är vanliga människor som tjänar stora pengar tack vare att de driver ruskigt effektiva verksamheter vilka bevisligen uppskattas av kunderna. De betalar enorma mängder skatt och ger hundratals eller tusentals människor jobb. Självklart ska de tjäna pengar, ju mer desto bättre. Det skattesystem vi har i Sverige, där höga inkomster bestraffas med procentuellt höjd skatt, är fundamentalt orättvist. Avundsjuka satt i system.

Rätt skall förstås vara rätt. DN är långt ifrån ensamma i att försöka sälja lösnummer på den berömda “svenska avundsjukan”. Slasktidningarnas löp presenterar med jämna mellanrum “de tio dyraste villorna i din kommun” och liknande integritetskränkande blaj med absolut noll nyhetsvärde. Välkommen till sossesverige, där det är okej att bli rik på att spela bingolotto eller springa efter en boll men inte på att ha ett hederligt jobb där man säljer mat billigt och ger arbete åt hundratals människor. Vi har en lång väg kvar att gå.

One reply on “Framgång är fint, avundsjuka är det inte”

visst är det skitjournalistik, men du överskattar nog tidningarnas betydelse. gemene man har knappast något emot att en ica-chef kör en lexus. att bankchefer som slarvat bort våra pengar plockar ut miljoner i bonusar sticker däremot i ögonen på folk, men i det ligger ju en helt annan grad av rimlighet.

gränsen mellan ren orättvisa och tom avundsjuka är fin, och tidningarna verkar helt ha tappat konceptet. och du slirar nog lite du också ;)

Comments are closed.