Categories
Fildelning Internet och IT

Spotify för film? Inte ens nära!

Voddler

Video-on-demandtjänsten Voddler poppar upp i bloggar och annan media med jämna mellanrum, men i själva verket tycks utveckligen gå långsamt. Jag provade Voddler först i december, eftersom en generös arbetskamrat (du vet vem du är!) gav mig en invite. De första intrycken är, milt sagt, väldigt långt ifrån vad jag upplevde när jag provade Spotify för första gången. Voddler är krångligt att använda, utbudet är uselt och för många av de filmer som ändå finns måste man betala. Priserna är visserligen bättre än hos konkurrenterna Film2Home och SF Anytime – men vad hjälper det? Precis som med Spotify är konkurrenten man måste spöa inte något företag, utan de alternativ som konsumenterna själva skapat i brist på acceptabla erbjudanden från distributörerna – The Pirate Bay och andra fildelningstjänster.

Voddlers testdialog

Efter att ha installerat Voddler-klienten är det första man möts av en ruta som begär att man testar sin uppkoppling. Testet tar “minst fem minuter” enligt texten – förvisso inte jordens undergång, men långt ifrån Spotify, där man kan installera klienten och börja lyssna på musik inom loppet av ett fåtal sekunder. Dessutom är testet missvisande; på min ena dator rapporterade det att min 100 Mbit-uppkoppling hade otillräcklig kapacitet för att visa film. När jag ignorerade testresultatet och gick vidare funkade förstås tjänsten utmärkt.

När jag väl gått igenom installationen upptäckte jag en ny ikon i mitt aktivitetsfält, som inte försvann trots att jag hade stängt av Voddler-klienten. Voddler installerar tydligen ett program som använder ens uppkoppling och datorkapacitet till att förse andra användare med tjänsten – precis som peer-to-peer-nätverk. Detta har jag principiellt inget emot – exempelvis BitTorrent fungerar likadant – men bara när man faktiskt använder nätverket själv. Voddler däremot finner det lämpligt att förbruka nätverks- och processorkapacitet även när man inte använder tjänsten. Knappast acceptabelt! För att slippa donera kapacitet till Voddler närhelst man har datorn igång måste man själv deaktivera tjänsten manuellt eller avinstallera klienten.

Nåväl, många har säkert kapacitet till övers och är ointresserade av tekniska detaljer. Så hur är själva tjänsten? Rätt okej – om man bortser från pinsamma buggar som ingen tycks ha fixat trots att Voddler faktiskt har funnits ett bra tag nu. Klientprogrammet kan bara köras i fullskärmsläge, okej om man har en dedikerad hemmabio-PC men väldigt störande om man ser på film med sin vanliga dator, vilket de flesta som testar Voddler troligen gör. Det går inte att klicka sig runt i menyerna med musen, man måste använda tangentbordets piltangenter. Man kan inte söka efter filmer, men att sortera listan går bra – så länge man inte försöker sortera den alfabetiskt. Voddler tycks nämligen lida av svår dyslexi och sorterar “The Hunt for Red October” först.

Lista på filmer i Voddler

Utbudet är uppdelat i filmer som kostar pengar och filmer som är gratis att se, med de förvirrande namnen “Premium” och “Recommended”. Vad en film kostar kan man se först om man klickar på den. Priserna varierar från en femma till knappa femtiolappen – till skillnad från Spotify kan man inte välja att stå ut med reklam istället för att betala. Betalfilmerna har man dessutom bara tillgång till under en 24-timmarsperiod, sedan måste man betala igen. Varför är filmindustrin så låst i hyrfilmsmodellen? På vilket sätt är det mer arbete att ge mig filmen att se på när jag vill än att dra tillbaka den efter ett dygn?

Nu var detta aldrig något problem för mig eftersom Voddler erbjuder exakt noll filmer som jag faktiskt vill se på. Utbudet är, milt sagt, patetiskt. Redan vid lanseringen hade Spotify en otrolig mängd musik – även om man fick dra tillbaka en del på grund av fossilerna i musikindustrin – men numera är det svårare att hitta låtar som inte finns på Spotify än tvärtom. Utbudet på Voddler matchar knappt videohörnan i en småsvensk lanthandel. Men nu heter inte konkurrenten Berras Däckverkstad och Videobutik i Falerum, utan The Pirate Bay. Som ett enkelt test kollade jag de tio populäraste filmerna på sagda webbsajt och sökte efter dem på Voddler. Resultatet är slående, 10-0 till piraterna:

Voddler The Pirate Bay
2012 Nej Ja
Zombieland Nej Ja
District 9 Nej Ja
The Invention of Lying Nej Ja
Invictus Nej Ja
Dorian Gray Nej Ja
Law Abiding Citizen Nej Ja
Michael Jackson This Is It Nej Ja
Couples Retreat Nej Ja
Paranormal Activity Nej Ja

För rättvisans skull uteslöt jag filmer som inte släppts på DVD, annars skulle Avatar förstås komma först. Strax därefter gjorde jag motsvarande test på Spotify, med betydligt bättre resultat för de tio populäraste skivorna:

Spotify The Pirate Bay
Lady GaGa – The Fame Ja Ja
Alicia Keys – The Element of Freedom Ja Ja
Black Eyed Peas – The E.N.D. Ja Ja
Michael Bublé – Crazy Love Ja Ja
Shakira – She Wolf Ja Ja
Lady GaGa – Bad Romance (single) Ja Ja
Muse – The Resistance Ja Ja
John Mayer – Battle Studies Ja Ja
Owl City – Ocean Eyes Ja Ja
Metallica – Discography 1983-2008 Nej Ja

10-9 till piraterna, kanske föga förvånande eftersom Metallica-diskografin består av 19 album. Tilläggas skall att på Spotify är var och en av dessa skivor tillgängliga gratis om man är beredd att lyssna på lite reklam. Bortsett från enstaka nysläpp gör Spotify samma musik tillgänglig för såväl betalande som icke-betalande kunder.

Jag förstår om den här artikeln ses som att jag sågar Voddler fullständigt, men så är inte fallet. Man ska komma ihåg att Voddler fortfarande är i ett beta-stadium – även om det inte är särskilt svårt att få tag i en invite så är det tydligt att tjänsten ännu inte är avsedd för allmänt bruk. När så sker kommer säkert utbudet att vara bättre, programvaran mer välutvecklad. Det vore orättvist att fälla ett slutgiltigt omdöme över Voddler redan nu. Däremot finns det skäl för oro. Filmbranschen verkar ovillig att överge sin gamla affärsmodell, trots att den är hopplöst ur tiden. Jag tvivlar på att Voddler, ens vid lanseringen, kommer att kunna erbjuda hela sitt utbud av filmer med enbart reklamfinansiering, eller med ett abbonemang a la Spotify Premium där man kan titta på obegränsat antal filmer mot en fast, låg månadskostnad.

Summa summarum: Voddler är inte Spotify för film. Voddler är en lite bättre videobutik på nätet. Spotify-konceptet, som jag ser det, handlar om att erbjuda ett utbud som kan konkurrera med fildelarnas, gratis för alla men med lite högre kvalitet och utan reklam om man vill betala för sig. Dessutom förmedlat i en snygg, enkel programvara som inte tränger sig på. Voddler har inget av detta. Utbudet är uselt, priserna är fortfarande för höga och programvaran tar de facto över din dator utan att be om lov. Själva programmet kan förstås förbättras, problemet är att filmbranschen fortfarande tycks tro sig kunna bestämma hur människor ska se på film. Det gick inte 2005; år 2010 är det närmast patetiskt. Huruvida Voddler kan överbrygga dessa hinder återstå att se. Det är definitivt ett steg i rätt riktning.

4 replies on “Spotify för film? Inte ens nära!”

Tack för tipset och länken på hur man ställer om Voddler till manuellt. Har retat mig på den automatiska Voddleraktiviteten sedan jag fick min invite och installerade klienten.

Zombieland har inte släppts på DVD i Sverige och det är väl där Voddlertjänsten betatestas som mest?

2012 går fortfarande på SF bio.

Paranormal Activity tror jag också är fallet.

This is it har väl hittills bara gått på bio och släppts som musik-cd?

Aja, Voddler var ingen trevlig upplevelse men då de är beta väntar jag på att ge min dom samtidigt som jag skiter i att använda tjänsten.

Jättebra inlägg!
Jag reagerade också på att det fanns ca noll filmer man blev sugen på att se från början (inte ens barnen blev intresserade av de undermåligt tecknade alternativen) men försvarade programmet med att det inte funnits så länge. Nästa gång jag satte igång det, flera veckor senare, fanns det visserligen några filmtitlar man kände igen – men nu kostade det pengar! Nej jag fattar inte heller hur man kan kalla det “spotify fast för film”. Då är typ TV4 mer ett “spotify för film!”

Comments are closed.