Categories
Internet och IT

Windows Phone 7 – bättre än iPhone, sämre än Windows Mobile?

Låt mig säga det direkt: jag är inget fan av iPhone. Jag och Steve Jobs har fundamentalt olika åsikter om hur man bygger bra produkter. Den nivå av kontroll som Apple försöker utöva över sina kultmedlemmar kunder är mig motbjudande. iPhone är ett stycke i grunden utmärkt hårdvara, en kraftfull dator med trådlöst internet i var mans hand, som tack vare Apples fanatiska begär att kontrollera varje millimeter av användarupplevelsen reducerats till en hårtork, en plattform för mediokra “appar” á fem spänn stycket. Samtidigt förstår jag att folk köper den. För en normal användare är den trots begränsningarna ett sjumilakliv över det träck som Symbian-användare fått stå ut med i alla år. Dessutom är den, likt alla andra produkter som bär Äpplet, en statussymbol bland folk med mer pengar än förnuft.

Hellre än att knäböja inför äppelguden har mitt val av mobil plattform de senaste åren varit Windows Mobile. Inte för att Windows Mobile egentligen är så värst bra – gränssnittet har inte tagit några större steg framåt på tio år och de flesta telefonerna lämnar en hel del att önska – utan för att det helt enkelt inte har funnits några alternativ. Windows Mobile var fram tills relativt nyligen det enda mobila OS som lät mig använda min telefon på det sätt som jag önskade. Det spelar ingen roll att den medföljande webbläsaren suger gatsten – jag kan ju installera en annan! Med Windows Mobile är det jag som bestämmer vilka program jag vill köra och hur många som ska vara igång samtidigt. Jag kan skriva mina egna program och slänga över dem på telefonen, utan något som helst godkännande från Microsoft.

I dag presenterades så den efterlängtade uppföljaren i form av Windows Phone 7. Det ser onekligen ytterst lovande ut. Gränssnittet är något helt nytt och på sätt och vis revolutionerande. Förmodligen fungerar det också utmärkt på en surfplatta eller e-bokläsare. De som hävdar att Microsoft är oförmöget att tänka i nya banor är härmed motbevisade. En lansering lagom till julhandeln är visserligen senare än vad jag hade hoppats på, men med superlativ marknadsföring och attraktiva modeller från välkända tillverkare kan Microsoft sätta en rejäl ishacka i Apples framgångar, precis som man gjort med Windows 7 mot Mac OS X. Dessutom mår marknaden för smartphones förstås bra av ökad konkurrens. Det finns bara ett problem.

Microsoft har gjort en Apple. Windows Phone 7 är en f#cking hårtork.

Om den information som sipprat ut hittills stämmer även i de färdiga telefonerna så är Windows Phone 7-plattformen precis lika begränsad och nedlåst som iPhone. Ingen multitasking, utom för särskilt välsignade program. Ingen bakåtkompatibilitet (as if!) med program skrivna för Windows Mobile. Inga okontrollerade tredjepartsprogram över huvud taget, allt ska gå via en central “marknadsplats” på samma sätt som App Store. Inget öppet filsystem. Vi kan förmodligen drömma om att webbläsaren eller några andra grundprogram kommer att gå att byta ut. Förmodligen kommer man ändå att kunna skriva program, i någon form. .NET finns säkert med någonstans bakom kulisserna och Microsoft vill nog inte helt stänga ute alla som idag använder Windows Mobile som plattform för sina egenutvecklade verksamhetssystem. Men det öppna, inbjudande ekosystem som Windows Mobile erbjöd oss utvecklare är sannolikt förlorat för alltid.

Tur att det finns alternativ. Jag vet vilken min nästa telefon kommer att bli… (Uppdatering 2010-03-28: OK, det blev inte den, men inte så långt ifrån.)