Categories
Flyg

Bara den roliga biten kvar!

I går blev jag så äntligen klar med teorikursen för mitt flygcert, eller PPL(A) som det heter egentligen. Sista veckan var rätt hektisk – jag bestämde mig, måhända tvärtemot sunt förnuft, att det bästa sättet att bli klar med teorin var att göra alla återstående prov samma vecka (åtta stycken av totalt arton). Det blev inte mycket sömn och många andra göromål fick bli lidande – men klockan 11:15 i morse skrev jag det sista provet (i meterologi) och strax efter halv tolv lämnade jag provsalen, fortfarande småskakig men befriad från sex månaders upplagrad nervositet.

Jag kan för övrigt rekommendera den som tänker läsa teorikursen för flygcertifikat i eller nära Stockholm att göra det på Flygteoriskolan i Barkarby. Jag har gått ett antal år på KTH, så jag har en viss erfarenhet av högre utbildning – jag kan utan vidare konstatera att Flygteoriskolan håller en mycket hög standard på såväl lärare som kursinnehåll (möjligen med reservation för kursmaterialet). Det faktum att jag klarade samtliga arton prov på första försöket borde vara bevis nog för att de kan utföra underverk!

Vad återstår då? Jag är snart uppe i det råa minimiantalet flygtimmar som krävs för att få flyga upp, men tyvärr är det inte så enkelt – det gäller ju att klara uppflygningen också och det kan nog ta en god stund innan jag känner mig säker på det. Lyckligtvis ligger en lång och härlig sommar framför mig. Det går ju faktiskt att flyga även om vädret inte är perfekt – jag hann faktiskt med en snabb sväng till Norrtälje nu under kvällen för att öva landningar på deras korta asfaltbana. Flygplanet blev lite blött men annars gick allting utmärkt, som synes på bilden ovan!

Fortsättning följer!