Categories
Aargh, idioter! Humor Internet och IT

iVerklighetsförankring

Apple är ett intressant företag. Få andra elektroniktillverkare lyckas få folk att köa till deras premiärer. Få andra lyckas ta ut så höga priser för samma asientillverkade komponenter som alla tillverkare bygger sina prylar av. Få andra lyckas så väl med att bygga en armé av fanboys som sväljer marknadsföringsbudskap som fakta. Det är inte för inte man talar om en applekult; den “kärlek” som många av Apples kunder visar tämligen vardagliga prylar såsom telefoner och laptops saknar motstycke, trots att själva prylarna, sedda ur ett rent tekniskt perspektiv, rankar någonstans mellan mediokra och hyfsade. Det tog till generation fyra innan iPhone fick möjligheten att köra två program samtidigt, en funktion som funnits i alla andra “smartphones” nästan 10 år dessförinnan.

Antennagate är ett utmärkt exempel. För er som missat det, handlade det om en ganska enkel konstruktionsmiss på iPhone 4 – antennen är gjord på ett sätt som gör den extra känslig för störningar om användaren håller telefonen på ett visst sätt. Antennen får då sämre mottagning, vilket kan resultera i avbrutna samtal. Apple förnekade först problemet. När rapporterna tilltog i styrka och felet bekräftades av flera oberoende källor, erkände man dess existens men hävdade att det gällde även konkurrenternas telefoner; detta fortsätter Apple att hävda trots att motsatsen har bevisats – felet är unikt för iPhone 4. Så småningom meddelande Apple att man ger alla ägare till en iPhone 4 ett gratis skal som kompensation –  ett gummiband som förmodligen kostar femtio öre att tillverka.

Naturligtvis är detta en storm i ett vattenglas. Problemen med antennen på iPhone 4 drabbade förmodligen ett relativt litet antal användare och i länder med väl utbyggda mobilnät, såsom Sverige, märks felet sannolikt inte alls. Det intressanta är hur Apple valde att hantera situationen. Från total förnekelse till att kasta skit på konkurrenterna inom bara några dagar. Självkritiken lyser med sin frånvaro. Fasaden måste hållas uppe. Efterfrågan på iPhone 4 tycks heller inte ha påverkats nämnvärt. Hade det inte varit enklare att kompensera de drabbade användarna direkt och sopa hela historien under mattan?

Nästa exempel är närmare hemmet. En tjej som heter Quetzala Blanco skrev nyligen en väldigt rolig debattartikel i Expressen om hur “Iphonekillar är lika osexiga som lajvare“:

Men det är inte varje dag som det sitter 10- 15 killar i skrangliga tältstolar utanför Teliabutiken på Kungsgatan. Jag saktar ner takten. Strunt samma om jag blir sen till jobbet, jag kan ju omöjligen missa den här freakshowen. Riktar in mig på en kille. Han är helt stelfrusen, ansiktet är rött. Kanske av kyla. Kanske av dålig rengöringsrutin. Hur länge har han suttit där? Har han ätit en enda munsbit sedan Steve Jobs tillkännagav Iphone 4? Är han fortfarande oskuld? Har han någon mamma eller pappa?

Man kan tycka att vuxna, intelligenta människor som tjänar tillräckligt bra för att köpa en iPhone skulle känna igen humor när den levereras med hjullastare på det här sättet, men att döma av kommentarerna på Facebook, där länken postats, är så inte fallet. Indigationen och glåporden haglar över Quetzala, som tydligen är “ytlig”, “ful”, “behöver en dildo” och “har ett ansikte som en giraff”. Jag har då aldrig läst så dräpande kritik. Misstänker starkt att detta var själva syftet med artikeln och gör tummen upp för Quetzala. Successful troll is successful!

En intressant åsikt som också framförts är att Quetzala minsann precis lika gärna hade kunnat skriva om folk som har någon annan typ av telefon, typ Android. Det är inte bara osannolikt utan fullständigt omöjligt. Det finns Android-fans, men ingenting i närheten av Apple-kulten kring Google och deras produkter. Såväl jag själv som halva min bekantskapskrets är synnerligen förtjusta i våra Android-telefoner, men ingen skulle få för sig att köa till premiären av en ny pryl – det går ju att beställa över Internet! Det är bara hos Apple-fansen man finner det flockbeteende och den oifrågasättande hängivenhet som gör dem roliga att retas med. Själva produkterna och deras tekniska meriter (brist på) är ointressanta i jämförelse!

3 replies on “iVerklighetsförankring”

Vill först påpeka en felaktighet. Du skriver “Apple förnekade först problemet. När rapporterna tilltog i styrka och felet bekräftades av flera oberoende källor, erkände man dess existens men hävdade att det gällde även konkurrenternas telefoner”.

Så var inte händelseförloppet. När rapporterna började komma in om att iPhone 4 hade dålig mottagning, hördes inget officiellt från Apple. Enda undantaget (om man nu ska kalla det “officiellt”) var en kille som mejlade om problemet till Steve Jobs, som då ska ha svarat “Don’t hold it that way”.

Några veckor efter iPhone 4-släppet höll Apple en presskonferens den 16 juli, där man dels menade att nästan alla smartphones har problem om man håller dom på ett särskilt vis, dels att iPhone 4 också har problem (eftersom det är en smartphone och Apple ännu inte har hittat ett sätt att ta sig runt fysikens lagar), dels att dessa problem inte verkar påverka folks upplevelse med iPhone 4 (då endast runt 0,55 % av användarna hade klagat på mottagningen, vilket gjorde att “Antennagate” verkade ganska överdrivet) och dels (och viktigast) att de som ville kunde få en “bumper” kostnadsfritt. De som redan hade köpt en skulle få pengarna tillbaka.

Med andra ord: “Förnekelsen” att det fanns ett problem, påståendet att det “även gällde konkurrenternas telefoner” och meddelandet att alla ägare får ett kostnadsfritt “gummiband” – allt detta skedde under en och samma dag, på en och samma presskonferens. På Ditt inlägg låter det som om Apple under en längre tid försökte att komma undan, men att de till sist fick krypa till korset.

Sedan: Håller med om att Apple är ett intressant företag. Men det känns som om vissa uppfattningar (överpris, mediokra produkter) har ett eget liv utanför verkligheten.

Ta iPhone 4. Den är den tunnaste smartphonen med en av de mest högupplösta skärmarna man kan få. Med den får man tillgång till ett programbibliotek som är flera gånger större än Android Market (som väl får räknas som den största konkurrenten).

Eller iMac-familjen. Jag gjorde själv en prisjämförelse i höstas, då jag jämförde komponenterna i den dyraste respektive billigaste iMacen med ett självplock på PC-sidan. I ena fallet var Macen en tusing billigare, i andra fallet några hundralappar dyrare.

Eller Mac Pro. Folk tittar snabbt på specarna, jämför med Elgigantens senaste annonsbilaga och tror att dom kan få en minst lika bra om inte dubbelt så bra dator för en bråkdel av pengarna – utan att faktiskt se vilka komponenter som ingår.

Därmed inte sagt att Apple alltid är bäst på vad dom gör eller att det är det bästa valet för alla. Men lite mer nyansering och bättre faktakoll hade inte skadat i “diskussionen”.

Till sist: Quetzalas inlägg var lika tråkigt fejkprovokativ som en krönika i Expressen brukar vara. Att läsa läsarkommentarerna hos Aftonblaskan och Excessen är lika givande som att plöja igenom tusentals kommentarer till någon YouTube-video i vilken kille X har påstående Y, dvs inte alls.

Att inget officiellt hördes från Apple förrän presskonferensen är felaktigt. Precis som du tycker att jag vill få det att låta, så skedde också i verkligheten. Förnekelsen inleddes flera veckor innan presskonferensen.

Första officiella uttalandet, “problemet finns inte”:

http://www.engadget.com/2010/06/24/apple-responds-over-iphone-4-reception-issues-youre-holding-th/

Följt av nästa lögn, “det är bara algoritmen för antalet streck som är buggig”:

http://www.reghardware.com/2010/07/02/apple_iphone_4_signal_comment/

Som jag skrev. Apples produkter rankar någonstans mellan mediokra (medelmåttiga) och hyfsade. Därför vänder jag mig mot folk som vill pilla upp dem på en pidestal. Jag vidhåller att Apple tar ut överpriser för sina produkter, främst i syfte att upprätthålla sin fasad av att vara “lite finare” än Dell, LG eller HTC. Och kunderna går på det!

Att du kan hitta exempel där en Apple-produkt är billigare än motsvarande självplock är tyvärr inget bevis på det, för jag kan ge lika många eller fler exempel på motsatsen. Jämför iPhone 3GS med exempelvis HTC Desire. Även efter att iPhone 4 släppts är 3GS nästan dubbelt så dyr.

Jag räknar inte (påstådda) personliga svar från en person, ens när det råkar vara företagets VD, som ett officiellt uttalande från ett företag. Steve Jobs är ovanlig på det viset att han ibland faktiskt besvarar folks brev personligen, men ändå.

Sedan hade jag fått uppfattningen att algoritmlösningen bara var en del av den större lösningen, vilket gör att den räknas samman med presskonferensen då allt sammanfattades. Det fanns ju en poäng med att uppdateringen släpptes bara några timmar innan pressen hade samlats och Apple meddelade vad man hade kommit fram till under de drygt tre veckor som gått sedan lanseringen och de första klagomålen började komma in. Uppdateringen var en del, gratisskal en annan. Så nej, jag ser fortfarande inte att de hukade och försökte komma undan. Försäljningen skadades ju tydligen inte, oavsett om de hade hållit någon presskonferens eller ej, vilket gör deras beslut att dela ut gratisskal ovanligt för att komma från Apple.

Vad som ska anses vara “finast” av märke A eller B eller C är väldigt individuellt och där har Apple lyckats i sitt försök att framstå som ett väldigt gott alternativ. Inte bara för att de har en särskilt duktig marknadsavdelning, utan också (och kanske viktigast) för att deras produkter gillas av konsumenterna.

I förra inlägget nämnde jag min prisjämförelse mellan några iMac-modeller och ett “självplock” av en PC-dator. Otroligt nog var det inte så stor skillnad, om man bara såg på vilka komponenter som ingick.

Ser man på helheten, så är iaf jag övertygad om att jag – efter mina behov – har valt rätt som köpte ännu en iMac att ersätta min första med. Visst, hade jag fortfarande byggt mina egna PC-datorer så hade jag fått en specialanpassad dator med exakt vilka komponenter jag ville och förmodligen med högre prestanda per betald krona. Men nu har jag en kompakt, diskret och otroligt tyst dator som bara tuggar på utan att meddela mig om saker som “du är ansluten till nätverk X” eller “en kontakt har dragits ur”. Dessutom är den snygg att titta på.

Därmed inte sagt att alla Apple-produkter är lika prisvärda om man enbart ser till specifikationerna. Men det lönar sig oftast att titta längre än så. iLife-paketet som följer med alla nya Macar är bara det värt att lägga lite extra för.

Jag vet inte var Du köper mobiltelefoner någonstans, men iPhone 3GS kostar *inte* dubbelt så mycket som HTC Desire.

Till sist ännu en kommentar om Expressen-krönikan… Jag har då aldrig hört talas om någon kille som har köpt en teknisk pryl i tron att han skulle få någon sexuell respons från det motsatta könet. Snarare, åtminstone i fasta förhållanden (talar av egen erfarenhet här), handlar det om att tjejen utbrister “har du skaffat ännu en onödig teknisk pryl?!” än något annat.

Comments are closed.