Categories
Flyg

Vad har du gjort med dina tusenlappar?

Jag vet vad jag har gjort med mina tusenlappar!

Bara för att påminna om att den här bloggen primärt handlar om politik (och inte flyg) vill jag återigen skriva om en av de viktigaste anledningarna till att rösta på Alliansen när det är dags för val om ett par veckor: välfärden, jobben och ökad invididuell frihet, eller för att uttrycka det i ett ord: skattesänkningarna. Det må låta väldigt moderat classic att anföra sänkt skatt som lösningen på alla samhällets problem och jag påstår ingalunda att sänkt skatt enbart gör samhället bättre – men det hjälper! Genom att ge människor mer pengar att leva för ökar man efterfrågan på allt möjligt, vilket naturligtvis skapar jobb. Mer pengar gör också att människor är friare att välja själva – särskilt i kombination med reformer som ger fler valmöjligheter, oavsett om det gäller sjukvård eller något annat (jag väntar fortfarande på en reform som låter mig köpa alkohol av någon annan än Systembolaget, men där ser det ut som om jag får vänta ett tag till).

I rättvisans namn ska nämnas att även Alliansen höjer skatter, men man följer åtminstone principen att beskatta sådant som faktiskt kostar samhället mycket pengar; folk som dricker alkohol fastän de borde låta bli gör ju tyvärr rätt mycket skada och att låta alkoholisterna betala för alltsammans själva är nog tyvärr inte realistiskt. Även om jag kommer att knyta näven i fickan när ölen blir två spänn dyrare är det bättre med skatt på lyxkonsumption som öl, vin och sprit än på arbete och inkomster. Sedan 2006 har jag fått behålla drygt 100 000 kr extra av min välförtjänta lön. Det är mycket öl. Eller ett flygcertifikat!

De som förespråkar ett samhälle med höga skatter hävdar förstås att skattesänkningen minsann inte alls ger mer pengar eftersom det finns en “dold minussida” som aldrig kommer med i beräkningarna. Någon redogörelse för vad exakt som ingår i denna minussida förekommer dock aldrig bland de svavelosande argumenten. Höjd A-kasseavgift och dyrare medlemsskap i facket brukar nämnas, men sedan när går A-kassa och fackmedlemsskap på en hel månadslön per år? Att de Rödgröna inte bara påstår sig vilja behålla jobbskatteavdraget (eller åtminstone största delen av det) utan också går till val på ytterligare skattesänkningar (åtminstone om man lyssnar på Sahlin och ignorerar Ohly) är ett erkännande av Alliansens politik. Den rödgröna lögnen om att skattesänkningarna sker med lånade pengar höll inte så värst länge.

Däri ligger för övrigt den tyngsta anledningen till varför jag tror stenhårt på en alliansseger i september. Det går helt enkelt ruskigt bra för Sverige just nu, som en direkt konsekvens av Alliansens politik under och efter finanskrisen. De Rödgröna har byggt hela sin valrörelse kring ett envist och entonigt klagande – förmodligen i brist på några egna alternativ att komma med – och varje gång de Rödgröna faktiskt presenterar några konkreta politiska förslag går det ännu mer utför i opinionen. Den senaste Sifo-undersökningen ger Alliansen ett övertag på nära 8%. Hur många gånger tidigare har Sifos senaste augustimätning prickat in vinnaren i riksdagsvalet? 13 av 13. I år blir det 14 av 14.

2 replies on “Vad har du gjort med dina tusenlappar?”

Jättegod, ska köpa mer av den – men att dricka den tillsammans med Bismarck, Tokyo och två-tre andra högoktaniga drycker på samma kväll var inte världens bästa idé måste jag tillstå. :)

Comments are closed.