Categories
Internet och IT

Nokia Lumia 800: the recension

Det har nu gått ungefär 1½ vecka sedan jag fick hem min nya leksak i posten och nu börjar jag tycka att vi lärt känna varandra tillräckligt för att jag ska kunna skriva någon form av recension. Egentligen har jag redan rescenserat den flera gånger om, för det har knappt gått en dag utan att någon har frågat mig vad jag tycker om den. Trots att Nokia Lumia 800 i mångt och mycket är lik andra Windows Phone 7-lurar, ett operativsystem som funnits på marknaden i mer än ett år nu, tycks Nokian väcka ett särskilt intresse. Kanske inte förvånande om man minns att väldigt många i min generation växt upp med 5110 och känner en koppling till märket sedan gammalt. Min sista Nokia var en 6150 som senare fick se sig utbytt mot en T610, följd av en V800 och diverse Windows Mobile-lurar, varav de flesta från HTC. Så småningom hittade jag Android i Desire, just då förmodligen världens bästa smartphone. Onekligen ett par ganska rejäla skor för Nokia Lumia 800 att fylla.

Och hur går det? Tja, ska man vara ärlig så måste man först ha klart för sig var ribban ligger. Nokia Lumia 800 är inte en telefon för entusiasten som vill ha (minst!) fyra processorkärnor, nog med minne att lagra sin samling rippade BluRay-filmer och en skärmstorlek som gör iPad-ägare avundsjuka. På pappret är specifikationerna för Lumian hyfsat medelmåttiga, men 3,7-tums storleken är förmodligen perfekt för de allra flesta, snäppet större än iPhone4, och 16 GB internt lagringsutrymme räcker ändå långt. Man vinner inga sifferjämförelser med Lumia 800 men den modesta hårdvaran borgar trots allt för god batteritid och ett attraktivt pris i handeln. Däremot törs jag påstå att Nokian vinner stort på utseendet, det mattsvarta skalet (finns även i blått och rött) är helt slätt och fritt från skarvar eller onödiga, ömtåliga krusiduller. Framsidan är täckt av repsäkert s k Gorilla-glas och skärmbilden imponerar med såväl utmärkt skärpa som färgåtergivning och en nästan perfekt svärta.

Windows Phone 7 som operativsystem betraktat har en bit kvar på vägen innan alla “självklara” funktioner finns på plats, där s k tethering (möjligheten att använda telefonen som 3G-modem till en dator) är det jag saknar mest. App-marknaden är förstås blott en bråkdel av vad som finns tillgängligt för iOS/Android, även om antalet appar växer mycket snabbt. Det enda jag egentligen saknar är en riktig Google+-app och någonting som laddar ner flygvädret åt mig från LFV, men den första sägs vara på gång och den sistnämnda kodar jag på själv nu i afton. Spel finns det gott om, förmodligen till stor del tack vare Microsofts långa samarbete med olika Xbox-utvecklare. En trevlig funktion är att man kan testköra betalappar (även spel), så man behöver aldrig betala för något i blindo eller ge sig ut på jakt efter en gratisversion.

Prestandan i operativsystemet och apparna är en av Windows Phone 7’s allra starkaste sidor, gränssnittet är mer responsivt än något jag sett på Android-lurar med betydligt fetare hårdvara och det märks att Microsoft i viss mån lyckats vända det faktum att man är sist in på en väldigt konkurrensutsatt marknad till sin fördel: de inbyggda apparna för mail, sociala nätverk, foton och annat är utan undantag välgjorda, responsiva och vackra att se på. Många av de appar som finns på marknaden känns också mer putsade än sina motsvarigheter till Android, där YouTube-appen MetroTube är det bästa exemplet. Det gamla problemet att “inaktiva” appar ligger och får batteriet att ta slut har man löst på ett smidigt sätt – man kan välja vilka appar som får köra i bakgrunden och telefonen säger till om den tycker att någon app ligger och snurrar helt i onödan.

Sannolikt är det också lärdomar från konkurrenterna som fått Microsoft att välja en medelväg mellan Androids totala öppenhet och iOS’ gyllene fängelse. Telefontillverkare och operatörer har begränsade möjligheter att anpassa operativsystemet efter eget tycke, istället behåller Microsoft ett avgörande inflytande över användarupplevelsen. Efter att ha sett hur välmenande men hafsigt utvecklade tillägg kan fullständigt förstöra en i övrigt utmärkt Android-lur ser jag numera detta som positivt för mig som slutanvändare. I Lumia 800 har Nokia valt att skicka med en liten men värdefull skara egna appar: App Highlights som rekommenderar särskilt utvalda appar, Nokia Music som är företagets egna musikspelare och -butik a la iTunes samt Nokia Maps och Drive som erbjuder kartor och navigation. Nokia Drive är samlingens absoluta höjdpunkt, en fullt fungerande men helt gratis navigator som inkluderar kartor för hela planeten. Åtminstone för oss som kör bil är det ett tillskott som ger Nokia en mycket stor fördel framför övriga WP7-leverantörer.

Sammanfattningsvis är Nokia Lumia 800 en telefon som jag hoppas få behålla länge. Jag har inga större tvivel på att de enstaka brister i operativsystemet som fortfarande finns kommer att rättas till i en snar uppdatering – Microsoft tycks ha siktat in sig på en hög leveranstakt som inte får Windows Phone 7 att halka efter Android eller iOS, men först har man förstås en del att komma ikapp. Jag saknar inte gimmickar som videosamtal, men tethering vore hemskt trevligt och att lägga in egna ringtoner borde faktiskt kunna göras något enklare. Men vad gäller det jag faktiskt använder min telefon till varje dag – läsa mail, uppdatera fejjan, spela spel, lyssna på musik och kanske någon gång ringa telefonsamtal(!!), är Lumia 800 en förbättring på alla sätt jämfört med vad jag upplevt från Android eller iOS. Med tanke på att Nokia även tycks fatta det här med marknadsföring finns alla förutsättningar för Lumia 800 att sälja riktigt bra. Den som räknar ut Microsoft eller Nokia på grund av att de kommer något sent till matchen har en överraskning att vänta inom en nära framtid.

I korthet

Det bra: Kanske marknadens just nu bästa gränsnitt på en mobiltelefon. Utmärkt prestanda och bra batteritid. Snygg och minimalistisk design som sticker ut i mängden, särskilt bildskärmen imponerar. Innovativt, inituitivt och snyggt OS med många nya lösningar och välgjorda appar. Bra integration med Facebook och Googles mail/kalender. Kompetent spelplattform.

Det dåliga: Operativsystemet saknar fortfarande en del funktionalitet, kanske kommer senare med uppdateringar. Inte en telefon för entusiaster som vill ha den häftigaste hårdvaran, dubbla kameror, MicroSD-kortplats med mera. Ännu långt ifrån samma utbud av appar och spel som iOS/Android.

One reply on “Nokia Lumia 800: the recension”

Comments are closed.