Categories
Internet och IT Musik

Trådlöst untz: Nokia Play 360

Nokia Play 360

Sommar, sol och semester! Då behöver man portabla högtalare för att kunna berika omgivningen med sin favoritmusik, var man än råkar befinna sig. Den uppenbarelsen fick jag för några veckor sedan när solen började titta fram och vårkänslorna spirade i takt med att vinterdäcken skruvades av (på tok för tidigt, med andra ord). Just portabla högtalare visar sig vara ett ganska överbefolkat marknadssegment, därför kunde jag ställa hårda krav. Viktigast först:

  1. Ska överleva Absolut Gotland
  2. Bluetooth
  3. Bra ljudkvalitet
  4. Ingen iPod/iPhone-hållare
  5. Låg vikt
  6. Pris runt 2 000 kr eller lägre

Det fjärde kravet kan tyckas vara omotiverat högt upp på listan, men jag totalvägrar att ge pengar till någon som tycker att en stor och ful kontakt som bara passar ett visst företags produkter är att föredra framför mer standardiserade lösningar. Apple är den enda stora telefontillverkare vars prylar inte kan laddas med Micro-USB. Nåväl, med denna spec var det fortfarande inte svårt att hitta ett antal kompetenta kandidater. Jag övervägde Bose SoundLink (överprisad), TDK 2 Speaker Boombox (för tung), Logitech Z715 (för plastig) och en hel rad andra innan jag fastnade för Nokia Play 360.

Detta val hade naturligtvis inte så lite att göra med att jag i vintras blev ägare till en Lumia 800, en telefon som övertygat mig om Nokias förmåga att bygga hårdvara som toppar marknaden i både design och kvalitet. Med såväl Bluetooth som en konventionell 3,5″-ingång kan Play 360 användas med så gott som alla på marknaden förekommande smartphones, emellertid är det alltid en liten hjälp att veta att prylarna förmodligen testats tillsammans minst en gång innan de släpptes till butikerna.

Instruktioner på botten

Att ansluta Play 360 till min telefon kunde knappast varit lättare. Hela manualen ryms på undersidan och Bluetooth-parningen gick blixtsnabbt. Varje förpackning innehåller bara en högtalare, men om man köper två (ja, de finns i tvåpack till rabatterat pris) hittar de varandra trådlöst och spelar i stereo. Möjligheten att ställa en högtalare på varje sida av rummet, eller hänga en på varje sida av bältet/ryggsäcken, ger förstås en helt annan ljudbild jämfört med högtalare där alla element sitter tätt ihop, men tyvärr går det inte att koppla ihop fler än två högtalare på detta vis (kanske är det tur för min plånbok). Räckvidden är som andra Bluetooth-enheter, 8-10 meter är inga problem och man kan behålla mobilen i säkert i fickan.

Talet “360” i högtalarnas namn hänvisar till det faktum att ljudet de ger ifrån sig ska vara rundstrålande. Detta visar sig vara en sanning med modifikation, som förstärks av den vackra men icke-funktionella grillen. I själva verket är högtalarelementet riktat uppåt; det enda som blåser åt sidan är en basreflexport på höger sida, som visserligen ger ett oomph som jag knappast hade förväntat mig av så små lådor. Dessa faktum gör att Play 360 presterar dramatiskt bättre (och högre) när ljudet har en lämplig yta att studsa mot, såsom en hylla eller ett bord. Inomhus är maxvolymen, trots den på pappret låga effekten (2,1 W RMS), fullt tillräcklig och även utomhus har de inga problem att göra sig hörda.

Ljudkvaliteten är också klart godkänd, den tid då Bluetooth per definition innebar uselt ljud är ett minne blott, men små bärbara högtalare är knappast av intresse för audiofiler till att börja med. Jag hade inga högtalare i samma prisklass att testa mot, men andra recensenter gör gällande att Play 360 låter bättre än Jawbone Jambox – “the best sounding wireless speaker on the planet“. Så där har vi det. Nokia har också slängt in några riktigt smarta lösningar:

Utbytbart batteri

Bilden ovan visar vad man finner när man tar loss botten – ett utbytbart batteri av typ BL-5C, som går att hitta för sisådär en hundring precis överallt. Det skulle inte förvåna mig om det finns på ICA. Förutsättningen finns alltså att dessa högtalare överlever betydligt längre än min Lumia 800 tack vare möjligheten att byta den enda slitdelen och ansluta till vilken mobil eller musikspelare som helst. Något man knappast kan säga om ljudlådor som kommer med formgjutna plastslidor för den just nu senaste modellen av iWhatever. Batteriladdning sker via Micro-USB och Nokia har varit trevliga nog att inkludera en laddare i förpackningen, trots att den som köper trådlösa högtalare med hög sannolikhet redan har minst en.

För övrigt går ljudvolymen att justera med knappar på framsidan av varje högtalare. Är två ihopparade synkar de förstås volymen med varandra, likaså stänger båda två av sig med en knapptryckning. Batteritiden är inte oväntat sämre än de 21 timmar som Nokia påstår – jag uppskattar att jag klämde ut åtminstone 12-15 timmar ur dem, då nästan uteslutande på högsta volym. Knappast något att bråka över. En annan liten trevlighet, som jag tyvärr inte hade möjlighet att testa, är att hela Bluetooth-parningen kan förbigås om man har en telefon med NFC – då är en lätt beröring av ovansidan allt som behövs.

I skyddspåsarna

Hur var det då med hållbarheten? Jotack, högtalarna överlevde AG trots hård tjänstgöring, inte minst tack vare de behändiga bärpåsar som följde med (se bild). De blå gummiringarna visade sig vara tillräckligt väl förankrade för att kunna användas som bälteshängare och påsarnas påverkan på ljudet är nästan försumbar. Nokia säger inget om högtalarnas tillförlitlighet i regn och jag bestämde mig för att inte testa detta ingående. Som stöt- och repskydd funkade emellertid påsarna utmärkt.

Slutkläm: För den som inte listat ut det ännu är jag fånigt nöjd med mitt köp. Mina två invändningar är egentligen att maxvolymen gott kunde varit något högre, om så krävts på bekostnad av batteritid; samt att man fortfarande får betala ganska mycket pengar för lyxen att kunna köra trådlöst, trots att Bluetooth vid det här laget borde betraktas som vardagsteknik. Exempelvis X-mini MAX levererar mer kräm i ett kompaktare format till en bråkdel av priset, om än med ömtåliga sladdar och en ljudkvalitet som närmast för tankarna till en skrikande apa i en tomburk. Man kan alltså komma undan betydligt billigare om prioriteringslistan ser annorlunda ut. Men för trådlösa högtalare med bra ljud, snygg design, låg vikt och smarta finesser tror jag knappast att jag hade kunnat göra ett bättre val.

One reply on “Trådlöst untz: Nokia Play 360”

Comments are closed.